Доступність посилання

ТОП новини

Вибори президента України: ймовірні сюрпризи і несподіванки передвиборної кампанії.


Зиновій Фрис Сергій Комісаренко, кандидат в президенти України, академік, Президент Українського інституту миру і демократії, президент Українського біохімічного товариства, президент Всеукраїнського громадської організації "Спеціальна Олімпіада України"; Василь Яблонський, докторант кафедри політології, експерт Школи політичної аналітики при Національному університеті "Києво-Могилянська Академія"; Валерій Гладко, політолог з Німеччини (телефоном)




Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 27 серпня 2004 року.

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

“Вечірня “Свобода” в прямому ефірі” у п’ятницю, 27 серпня. Передача, в якій наші гості обговорюють найактуальніші події в Україні.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагають Юлія Сайко і Сергій Балабанов.

Наші гості сьогодні: Сергій Комісаренко, кандидат у президенти України, академік, Президент Українського Інституту миру і демократії, президент Українського біохімічного товариства; Василь Яблонський, докторант кафедри політології, експерт Школи політичної аналітики при Національному університеті “Києво-Могилянська Академія”; Валерій Гладко, політолог з Німеччини (телефоном),

Тема програми: “Вибори президента України: ймовірні сюрпризи і несподіванки передвиборчої кампанії”.

Іншими словами, чи може статися щось таке, що радикально змінить хід кампанії і, відповідно, вплине на результати самих виборів?

До розмови за 15-20 хвилин просимо долучитися наших слухачів. Телефон у київській студії – 490 29 05. Якщо вам зручніше телефонувати до Чехії, телефон празької студії: 221-123-923, код Чехії: 420

Леонід Кучма висловив упевненість, що наступні 10 років будуть не запереченням, а продовженням того, що було...

Скажіть будь-ласка пане Гладко, чи можна це розуміти так, що влада упевнена, що її нинішній ставленик Віктор Янукович таки неодмінно переможе на виборах, що владі таки вдасться його пропхати за будь-яку ціну?

Пане Гладко, ваша точка зору.

Валерій Гладко

Я думаю, що ,можливо, не варто акцентувати питання на тому, що владі вдасться просунути Януковича будь-якими силами. Судячи по тому, що робиться в Україні, гадаю, що ті, кого можна сьогодні назвати можновладцями гадають, що вони самі залишаться при тих повноваженнях, які вони сьогодні мають. Тобто, вони не концентруються на тому, щоб Януковича зробити президентом, а концентруються на тому, щоби зробити перемогу іншої людини неможливою. Зиновій Фрис

Пане Комісаренко, якщо говорити про те, що влада вдасться до якихось заходів таких радикальних, аби Янукович став президентом. Скажіть будь-ласка, чи вдасться це, на вашу думку, зробити, якщо так, то що конкретно може зробити для цього влада, якщо чесним шляхом це не вдасться зробити?

Сергій Комісаренко

Я думаю, що передбачити всі можливі події, всі можливі сценарії розвитку, це дуже складно. Я думаю, що є багато заготовок і в ході еволюції виборчої кампанії кожна з цих заготовок може бути більш чи менш реальною.

Ви згадали про те, що у своїй доповіді у палаці “Україна” 23 серпня нинішній Президент Кучма сказав, що буде продовжуватися стабільність. Моя виборча кампанія базується на конструктивній, на позитивній позиції, я не критикую жодного з кандидатів, але якщо ми будемо реалістами з вами, і кожна розумна людина якщо подивиться на нинішній стан в країні, то така стабільність може призвести тільки до краху країни.

Зиновій Фрис

Пане Яблонський, політолог Віктор Небоженко, приміром, вважає, що пан Кучма за 2 місяці зробить усе для того, щоб процес політичної реформи став незворотнім...

На вашу думку, на початку вересня політичну реформу вдасться протягнути парламентською більшістю?

Василь Яблонський

Очевидно це питання надскладне. Чому? Тому що в реформі політичній в тому вигляді, в якому її намагалися здійснити, скажімо, на початку року не зацікавлені основні гравці теперішньої виборчої кампанії, як Віктор Ющенко так і Віктор Янукович.

Очевидно, позиція Ющенка зрозуміла, очевидно позиція Януковича є такою, що він не погодиться на такі обмежені повноваження президента за тих повноважень, які, так би мовити, є і які він намагається отримати зараз. Отже політична реформа, скажімо, під великим знаком запитання.

Сергій Комісаренко

Можна до цього додати...

Зиновій Фрис

Звичайно.

Сергій Комісаренко

Я думаю, що можливі й інші сценарії. Мабуть більшість людей, хто цікавиться сучасним розвитком подій, бачили статтю Максима Стріхи в “Українській правді”, де він згадує польський варіант: наш президент, ваш прем’єр-міністр. І взагалі такі сценарії не є нереальними. Я думаю, що якби головні гравці дбали про майбутнє України, то можна було б домовити за певних умов, звичайно, про те, щоб дійсно один з кандидатів став прем’єром, другий став би президентом, якби вони хотіли розбудовувати майбутнє країни, скажімо, в атмосфері злагоди.

Пане Гладко, в продовження розмови про політичну реформу, ви в одному з видань сьогодні написали таке: максимум, який би Леонід Данилович міг би зробити або хоча б проголосити – це відмовитися від спроб змінити діючу Конституцію України і забезпечити вільні вибори, щоб відкрити Україні дорогу до інтеграції у світове співтовариство.

Ви пишете: “міг би зробити”. Що реально все таки може зробити Кучма, якщо говорити про політичну реформу, і чи вдасться цю реформу все ж таки у парламенті ухвалити?

Валерій Гладко

Ваше запитання пов’язано з тим, що щойно сказав пан Комісаренко, і з чим я не можу ніяк погодитися. Через те дозвольте перед тим, як я відповім на ваше запитання, невеличку тезу до слів пана Комісаренка. Я не вважаю, що це буде вірним домовлятися зараз на рівні таких домовленостей, що наш президент, ваш - прем’єр-міністр.

Справа в тому, що питання стоїть зовсім по іншому для України. Для України стоїть питання, так: або ми маємо демократію і маємо суверенну державу на найближчий час, чи назавжди, скажемо так, або ми цієї демократії не маємо і не маємо України, тому що Україна в нинішньому її стані, якщо брати той стан, всіх справ і політичних, і соціальних, і інших, економічних, не зможе жити далі. Вона не є суверенною, тому що в ній нема демократії.

Через те любі домовленості за принципом: наш президент, ваш прем’єр-міністр, це нічого іншого, як те саме, що робить сьогодні Кучма, тільки трохи по іншому зроблено. Тобто, це ніяк не демократія. Демократія можлива тільки в тому випадку, коли народ зможе дійсно вільно сам обрати свою владу, тобто обрати свій уряд.

Через те і це ваше запитання..., бачите, якби Леонід Кучма насправді любив Україну так, як він там говорив, а не обзивав всіх нас пігмеями, чи мабуть він там помилився просто, бо він хотів нас плебеями назвати, але це не важливо. Якби він дійсно любив Україну, то він перш за все сказав: “нам треба демократія”.

Це те, що ми можемо насправді сказати і нашим дітям, що Україна з цього моменту буде існувати, як суверенна держава. І ніхто не зможе у неї цей суверенітет забрати. Через те, єдиний шлях до суверенітету, я бачу тільки в тому, щоб він залишив у спокою цю дурну політичну реформу.

І сказав: “люди обираємо собі президента і хай цей президент бере відповідальність на себе за те, що буде робитися в Україні завтра і післязавтра. Не сподобається вам цей президент, якого ви оберете, оберете іншого. І будемо жити далі, і будемо обирати собі кожен раз уряд, який буде робити те, що він обіцяє на виборах”.

Зиновій Фрис

Але ж пане Гладко, пан Кучма каже, якщо зараз не провести цю реформу, то вже ніколи її не проведуть. Бачите людина вболіває за майбутнє України...

Валерій Гладко

Він вболіває за те, щоб він залишився при тих повноваженнях, які він має тому що політ реформа в тій чи іншій мірі дозволить йому обіймати законно, скажімо так, ті повноваження, які він сьогодні займає незаконно. Тут якраз в цьому полягає суть цієї так званої політ реформи. Вони намагаються нічого іншого, як зробити законним те, що вони сьогодні роблять порушенням закону. Через те ця політична реформа нічого не змінить в Україні, вона тільки зруйнує ту Конституцію, яку ми сьогодні маємо. Нам треба сьогодні повернутися до Конституції, це саме головне, а не політичну реформу проводити Конституції, яка всерівно не діє, тому що її ніхто не дотримується.

Зиновій Фрис

Пане Комісаренко, свіжий приклад сьогодні. Ви чули з випуску новин, що міліція вже обіцяє застосувати силу, щоби не допустити грузинського варіанту. Заступник Міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко заявив – цитую - “міліція не допустить громадянського перевороту”. Скажіть будь ласка пане Комісаренко, як треба розуміти такі і подібні заяви під час чи в розпал передвиборчої кампанії?

Сергій Комісаренко

Я думаю, що це тиск, зрозуміло, на громадську думку. Як і чому? Думаю, що пан Корнієнко може на це відповісти, і я думаю, що треба звернутися до нього з таким запитанням. Єдине, що мене дуже хвилює, тому що сама постановка такого питання, це значить, що якщо ми так скажемо : є опозиція і є не опозиція, то значить неопозиція навіть не допускає своєї поразки.

Зиновій Фрис

Пане Яблонський, от пан Сергій Тигіпко, керівник передвиборного штабу В.Януковича, і в наших програмах, і на своїх прес-конференціях не перестає заявляти, що адмінресурс використовується, але, мовляв, ми категорично виступаємо проти адмінресурсу.

Вам доводилося чути про випадок, коли, скажімо, когось із чиновників, які зловживають отим адмінресурсом, покарали? Я не бачив. Може, Ви десь читали, бачили?

Василь Яблонський

Ні, на жаль, я не чув такого випадку. Про це навіть пан Тигіпко не говорив, хоча міг би, очевидно.

А пан Тигіпко використовує роль обличчя кампанії Януковича тому, що, очевидно, голову Нацбанку важко запідозрити у використанні адмінресурсу, очевидно, він в такому разі заявляє про те, що він є, але незначний.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, сьогодні і С.Тигіпко, і С.Гавриш, який представляє В.Януковича у ЦВК, майже в унісон заявили, що вони виступають проти проведення екзит-полів 31-го жовтня, тобто опитування виборців після того, як вони вже проголосують. Вони кажуть, що це маніпулювання громадською думкою, що це, мовляв, не для України. В той же час ці люди заявляють, що передвиборна кампанія В.Януковичем ведеться чесно, що вони за чесні, прозорі вибори.

Чому таке болісне сприйняття цього факту, про який сьогодні вже оголосили, що 31-го все-таки екзит-пол буде проведений?

Валерій Гладко

Пане Зиновію, якби Вас попросили (я знаю Вас як порядну людину, через те, я знаю, яка Ваша відповідь буде) виконувати ту роль, яку сьогодні виконує пан Тигіпко чи пан Гавриш... Я впевнений, що Ви в житті цього не зробили б, тому що настільки цинічно, настільки брехливо говорити людям в очі те, що вони кажуть, - це може дозволити собі не кожна людина.

Через те і вартість тому, що вони кажуть, рівнозначна тому, що вони кажуть, тобто рівнозначна тій посаді, яку вони займають, і рівнозначна тій вазі тих людей, кого вони там представляють.

Щодо екзит-полу, то, звичайно, яким чином це може вплинути на громадську думку? Люди прийшли, проголосували, а після того, як вони проголосували, їх запитали про те, як вони проголосували, і нікого не заставляють сказати: “От ти мені скажи, як ти зробив, і ми тут поставимо галочку”.

Звичайно, що все це добровільна справа. Вони мусять це робити тільки для того, щоб порівняти дійсно той результат, який вони отримали на виході з тих голосувальних дільниць, і той результат, який влада запропонує офіційно.

Без цього взагалі щось важко буде довести, якщо станеться те, що ми зараз всі підозрюємо, що може статися в Україні.

Так що я не дуже радив би звертати увагу на те, що каже пан Тигіпко, а особливо на те, що каже пан Гавриш.

А те, що сьогодні собі дозволив заступник міністра внутрішніх справ, – це взагалі виходить за будь-які межі розумного сприйняття світу.

Я думаю, що саме через те, що вони вже сьогодні лякають українців, тим самим вони показують, наскільки вони слабкі, тому що якби вони були насправді в стані застосувати силу свого власного народу, то вони про це не казали б, а вони просто це зробили б.

Зиновій Фрис

Пане Яблонський, якщо влада, провладні представники так боляче сприймають майбутнє проведення екзит-полів, чи може це означати, що влада може заборонити проведення цих екзит-полів?

Василь Яблонський

Екзит-поли для західної демократії – це загальноприйнята норма і, очевидно, є свідченням якраз розвинутої країни.

Для всіх чільних представників влади взагалі чи штабу провладного кандидата такий крок – це заперечення всіх попередніх заяв стосовно того, що вибори в Україні будуть відбуватися демократично.

Власне, тільки саме заперечення проведення екзит-полів чи заборона їх проведення – це вже перший і недвозначний натяк на те, якими будуть вибори в Україні.

Взагалі заяви силовиків, заяви керівників штабу нагадують ритуальні танці племен перед початком воєнних дій в тому, щоб налякати суперників, а ще більше налякати мирне населення, щоб воно не підтримувало противників.

Зиновій Фрис

Наскільки можливі сюрпризи та несподіванки, які можуть радикально перекроїти динаміку виборчої кампанії і суттєво вплинути на результати виборів? Ось що з цього приводу каже політолог Вадим Карасьов.

Вадим Карасьов

Я не думаю, що зараз влада готує чи має намір проводити якийсь шоковий сценарій, який зміг би радикально змінити весь виборчий ландшафт, тому що поки що динаміка кандидата від влади, передвиборча динаміка та й рейтингова динаміка досить таки приємлива для влади: він поступово, згідно з останніми соціологічними опитуваннями, наближається до В.Ющенка, і розрив між ними носить все менший характер.

Тому, в принципі, ця динаміка дещо замороженого рейтингу Ющенка і поступово зростаючого рейтингу Януковича, вона в інтересах влади.

А шоковий сценарій відразу поставив під сумнів і друкував би цю позитивну динаміку, тим більше цей шоковий сценарій з самого початку поставив би під сумнів легітимність виборчої кампанії і легітимність нового президента.

Зиновій Фрис

Ще один політолог О.Палій вважає дещо по-іншому.

Олександр Палій

Виникає справді дуже велика ймовірність того, що буде застосована велика кількість радикальних кроків по дестабілізації ситуації, якщо влада буде розуміти, що вона програє ситуацію, тобто в тому випадку, якщо вона буде усвідомлювати свій програш, влада неодмінно вдасться до дестабілізуючих кроків.

Такими кроками може бути що-завгодно: скасування реєстрації Ющенка, вбивство Ющенка, провокування якихось заворушень і потім запровадження надзвичайного стану.

От нещодавно міліція повідомила про те, що нібито теракт на Троєщинському ринку готували прихильники Ющенка.

Використовуючи такі різні маніпуляції, влада може намагатися якимось чином вплинути на перебіг кампанії.

Політреформа також є одним із можливих засобів у реалізації плану по збереженню олігархічної влади.

Зиновій Фрис

Ось такі дві різних думки.

У нас зараз на прямому зв’язку слухачка із Івано-Франківська, пані Антоніна. В неї запитання до пана Комісаренко.

Будь ласка, пані Антоніно.

Слухач

Добрий вечір!

Я хочу почути від пана Комісаренко, а все ж таки, що він думає про те, що ось так міліція заявляє? Що він думає про те, що Кучма може подати у відставку? Що він думає про те, що радіо “Свобода” слухають так, як в радянські часи?

Зиновій Фрис

Дякую, пані Антоніно.

Будь ласка, пане Комісаренко.

Сергій Комісаренко

Добрий вечір!

Я думаю, що панові Кучмі треба згадати 1994 рік, тоді коли він виступав нібито опозиціонером Л.М.Кравчуку. В той час не йшлося ні про який вплив міліції чи інших правоохоронних органів на результат виборів.

Мушу віддати належне Кравчукові, що він програш свій сприйняв нормально, і Україна завжди була прикладом того, як в 1994-му році такий перехід влади від одного президента до іншого проходив за правилами демократичної країни. Це був тоді чудовий приклад. Я дуже хотів би, щоб такий приклад був і цього року.

Повертаючись до тих питань, які сьогодні вже порушувалися, я думаю, що є багато заготовок. На жаль, серед цих заготовок може бути і теракт. Я нещодавно знайомився з препринтом однієї із статей (можливо, вона вже вийшла, можливо, незабаром вийде), де розглядалася можливість використання терактів в Україні.

Україна, на щастя, залишилася поза терактами, хоча теракти знаходяться навколо нас: і в Росії, і в США (вони не навколо нас, але все одно цей приклад є добре відомий), в Іраку, повсюди.

В Україні, я не хотів би цього, але створилися такі умови, що дуже можливий теракт. Чому? Є велика кількість фахівців, є вибухівка і, головне, є замовники, які не зупиняться ні перед чим для того, аби змінити політичний стан.

Але це тільки одна з можливостей, тому що я абсолютно переконаний, що в арсеналі є багато заготовок, які будуть використуватися по ходу і по змінах в сценарії виборів і по тому, як будуть проходити, бо весь час відслідковується ж ситуація навколо виборів, які є можливості.

Повертаючись до екзит-полу, то він при великій вибірці статистичній і при правильній постановці є дуже об’єктивним критерієм оцінки результатів виборів. Звичайно, що той, хто не зацікавлений (я не буду казати, хто це) в тому, щоб знати об’єктивні результати виборів, то вони всіляко будуть виступати проти них.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, пан Комісаренко десь на початку передачі сказав, що неможливо осягнути всі можливі варіанти отих сюрпризів і несподіванок.

На Вашу думку, який сценарій, яка несподіванка, який сюрприз може бути найвірогіднішим, якщо говорити про те, що може статися під час передвиборчої кампанії?

Валерій Гладко

Мені прийшов до голови такий жарт, що наші проблеми можуть бути вирішені тільки в два способи: у фантастичний і реалістичний.

Фантастичний буде тоді, коли Кучма зробить те, що я говорив на початку, тобто, що він залишить всіх у спокої і нарешті скаже: “Давайте оберемо собі президента і не будемо більше робити тих спектаклів, які ми робимо”.

А реалістичний – це якщо прилетять якісь марсіани і це за нас зроблять. В цій ситуації гадати, які будуть сценарії, то це можна тисячі вигадати. Можна тисячі вигадати...

Зиновій Фрис

Пане Гладко, не треба вигадувати. От реалістичні. Скажімо, Мороз О., лідер соціалістів, заявив днями: “Влада зацікавлена в тому, щоб визнати вибори не дійсними, щоб можна було запровадити надзвичайний стан і до невизначеного періоду керувати країною в нинішньому складі”.

Зиновій Фрис

Ось вам дуже такий конкретний варіант розвитку подій. Йдеться про такі біль-менш реалістичні. Звичайно, ми не можемо фантазувати тут на межі чогось такого нездійсненного.

Валерій Гладко

Я відмовлявся займатися спекуляціями через те, як пан Мороз казав. Через можливий сценарій...може він і можливий, я не вважаю цей сценарій за можливий, тому що аналізуючи процес, ніяк не виходиш на те, що таке щось можливо. Більш реально, скажемо так, відсотків 3 реально, що наприклад 30 жовтня, може трохи раніше Леонід Кучма подає у відставку і тоді мусять бути перенесені вибори на три місяці далі, тому що Конституції все одно ніхто не читає і ніхто не буде її брати до уваги.

Через це він скаже, що от є новий прем’єр, давайте ми його зараз зробимо президентом або виконуючим обов’язки, а через три місяці проведемо нормальні вибори, щоб він мав так само шанс.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, а Ющенка можуть зняти з передвиборних перегонів?

Валерій Гладко

Я думаю, що якщо такий варіант, як я тільки що сказав, вірогідність його ну 3-5 відсотків максимально, тоді Янукович має піти у відставку, або Кучма має його відправити у відставку, щоб був зовсім інший прем’єр-міністр. І я думаю, що саме це виведе людей на вулицю, тобто до протесту доведе людей і Януковича з Ющенком знімуть з тих виборів, які в жовтні мають відбутися.

Зиновій Фрис

Дякую, цікаво, цікаво. З нами на зв’язку слухач Олександр, пане Олександр, будь ласка.

Слухач

Я Олександр з Запоріжжя. Пане Фрис, я хочу сказати Вам і Вашим політологам, що це балачки.

Зиновій Фрис

Так. А що не балачки?

Слухач

А що не балачки, що вже пан Тигіпко вже тренується з автоматичною зброєю, з автоматом стріляє.

Зиновій Фрис

Ви що, бачили це десь?

Слухач

По телебаченню показували. Так що вони будуть захищати свої інтереси.

Зиновій Фрис

Будь-яким способом. Включно зі зброєю, так?

Слухач

Зі зброю, так, Тигіпка показували ну місяць тому, і ніхто Вам не дасть Вам владу без бою.

Зиновій Фрис

Дякую за репліку, пане Олександре. Пане Яблонський, ось така думка, ще один варіант. Зрештою, ми сьогодні чули заяву заступника Міністра внутрішніх справ, що пам’ятайте, що ми силові структури, і ми просто так це не віддамо. Десь воно перегукується з тим, що говорить пан Яблонський, так чи ні?

Василь Яблонський

Я думаю, що немає потреби серйозно думати, що Тигіпко буде брати до рук зброю.

Зиновій Фрис

Ну не йдеться конкретно про Тигіпка, звичайно.

Василь Яблонський

Ні, як вже говорилось сьогодні в студії, що дійсно заяви такого роду є елементом загального тиску на виборців і на гравців політичних. З одного боку силові структури МВС, дійсно, так би мовити, це є основна функція, займатись охороною правопорядку, але, очевидно, аж ніяк не залякуванням людей, які мають своє конституційне право погодитись чи не погодитись з тими чи іншими результатами виборів.

Сергій Комісаренко

Можна додати? Справа в тому, що, мабуть, наш слухач бачив передачу по телебаченню, і пан Тигіпко дійсно випробовував автомобіль для перевезення грошей до національного банку.

Я хочу нагадати випадок 1999 року, коли під ногами у Вітренко зірвалася граната. За одностайною думкою фахівців вибух такої гранати призводить до загибелі всіх щонайменше в радіусі 25 метрів. Тільки там був один постраждалий дуже легко поранений. Тобто це була абсолютно явна провокація органів, які дуже добре розуміють яким чином готується зброя і вибухівка.

Можна передбачити, повертаючись до Ваших питань про різні сценарії, що і зараз будуть виправлені такого типу сценарії для того, щоб сконцентрувати увагу електорату саме на терактах, а потім ще й підставити, наприклад, когось з тих, хто є найбільш вірогідним для змагання виборчої кампанії.

Зиновій Фрис

Повертаючись до того, що сказав наш слухач з Запоріжжя, то він діяв за принципом “Факт – святий коментар довільний”. Не будемо його за це судити.

З нами на зв’язку наш слухач з Тернополя. Він представився Василем. Будь ласка, слухаємо Вас.

Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір!

Як ви гадаєте, чи не варто опозиції нанести удар у відповідь – погодитись на політреформу, але тільки з однією умовою, що відразу після президентських виборів був розпущений парламент і переобрати ВР. Адже цю ВР під ці нові повноваження ніхто не обирав. Можна буде усунути пропрезидентську більшість від влади, хоча б таким чином.

Дякую.

Валерій Гладко

Перш за все, політичну реформу не можна ні в якому разі допустити. Це буде для України трагедія. Тоді можна буде взагалі поставити хрест на любих наших планах на якесь майбутнє. Ні вибори, нічого більше не буде відбуватися. Це буде останнім, що взагалі ми ще свідомо зможемо зробити самі. Це перш за все.

Тобто сьогодні питання стоїть так: або ми допускаємо політичну реформу або України немає, як суверенної держави, тому що ми в ній нічого значити більш не будемо. Це питання по-іншому не може розглядатися.

Ці всі домовленості є нічим самим, як маніпулятивними технологіями. Чого ж ми зараз у народу України забираємо право якимись маніпуляціями вирішити і віддати свій голос за ту людину, за кого вони хочуть.

Треба довіритися народу: він мудрий, він великий. Треба тільки не лякати його, що там можуть гранату чи бомбу зірвати, та все що хочеш може статись, а треба навпаки говорити кожному, що кожний не має втратити мужність, а мусить знайти в собі останні крапки мужності і піти проголосувати.

Це вже не важливо за кого. Треба, щоб він прийшов і проголосував. Це саме головне на сьогоднішній день, а не говорити і лякати людей, що щось буде, про маніпуляції, домовлятися. Нічого це функціонувати не буде.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, Ви категорично проти політичної реформи.

Пане Яблонський, ось ми говоримо про те, що влада може зробити щодо опозиції. Але є та ж влада, яка гостро критикує опозицію за те, що вона все це подає в такому дуже неправильному світлі, вона нагнітає ситуацію.

Скажіть, будь-ласка, чи можна очікувати якихось отих сюрпризів і несподіванок від опозиції? Давайте дивитися з двох боків на цю справу.

Василь Яблонський

Я думаю, що ситуація тут дещо штучна. Річ у тім, що українці люди самі по собі мирні і не воювничі. Вони десь на підсвідомому рівні відкидають будь-які силові способи політичних дій. І тому, скажімо, влада цим користується і всіма доступними засобами, насамперед телебаченням, заганяє опозиційних кандидатів в такий кут екстремізму, насамперед Ющенка.

Таким чином намагається відібрати від нього частину поміркованих голосів. Цей такий технологічний прийом, який простежується досить чітко в контр-грі суперника проти лідера президентських перегонів.

Зиновій Фрис

Давайте кожен з вас спробує підсумувати те, про що ми говорили: ймовірні сюрпризи і несподіванки передвиборної кампанії. Знову слово Валерію Гладку з Німеччини.

Валерій Гладко

Я думаю, що з боку опозиції ніяких несподіванок очікувати не варто, тому що вже нікого не зареєструєш, як кандидатом. Несподіваним буде, якщо вони будуть реагувати мудро на те, що роблять такі, як пан Тигіпко і пан Гавриш, в тому числі, звичайно, і пан Кучма.

Сергій Комісаренко

Було сказано , що наш народ мудрий і великий. Це правда. Але, на жаль, за умови браку інформації, коли народ обмежений має доступ до інформації, то прийняти мудре рішення досить складно. Я вважаю, що один з недоліків діяльності президента Кучми, то це те, що він не створив і не зробив умов для існування конструктивної опозиції.

Бачте, пан Гладко весь час протиставляв дві сили. А нам треба зрозуміти, що в Україні ми сидимо тут разом і що ми будемо всі жити все життя і нам треба можливості для діалогу з будь-якими силами, які спрямовані на державність України.

Василь Яблонський

Я би хотів, можливо, відповісти на запитання слухача з Тернополя, мого тезки, коли він говорив, що погодитись на політреформу, то це було б однією з несподіванок президентської кампанії. Але, власне, погодитись на політреформу означає змінити правила гри в ході самої гри.

Скажімо, коли ви сідаєте грати в шахи, а вам тут же пропонують змінити взагалі правила гри і врешті-решт виявляється, що ви граєте не в шахи, а в “дурня”. Тому несподіванок, звичайно, може бути багато, але є речі, на які йти не можна.

Зиновій Фрис

Володимир Полохало, політолог, говорить про вірогідні сюрпризи та несподіванки передвиборної кампанії нинішньої.

Володимир Полохало

Варіант, який сьогодні обговорюється, циркулюється в мас-медіа і це не випадково, що влада може серйозно піти на зрив виборів. Оскільки ЦВК контролюється владою і в разі незадовільного результату кандидата від влади Віктора Януковича, то влада сама може апелювати до громадськості відносно того, що вибори відбулися нечесно.

Власне, кажучи, треба згадати сам “мукачівський синдром”, як відповідна політична технологія, коли вибори відбулися, але мер Мукачевого не був обраний. Ця патова ситуація цілком може бути розповсюджена на всю країну. Є і відповідні дії опозиції.

Виникає питання: чи має право український народ або виборці зреагувати на той факт, якщо буде тотальна фальсифікація виборів під час ІІ туру?

Сьогодні є, якщо не повторення грузинського сценарію, умовно кажучи, то в усякому разі дебатується гостро питання, чи можлива реакція з боку тих громадян, які хочуть відстоювати свої права на чесні вільні вибори, якщо ці чесні вільні вибори ...

Зиновій Фрис

На жаль, за браком часу ми мусимо закінчувати передачу.

Нагадаю, що сьогодні гостями “Вечірньої Свободи” були Сергій Комісаренко – кандидат у президенти України; Валерій Гладко – політолог з Німеччини і Василь Яблонський – докторант кафедри політології НаУКМА.

Передачу вів Зиновій Фрис.

За 15 секунд передача “Ми український народ: національно-етнічна мозаїка”.

А я зустрінуся з вами завтра в “Листах на Свободу”.

До зустрічі, хай вам щастить!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG