Доступність посилання

ТОП новини

Президент американського детективного агентства "Кролл" знову згадує про справу Гонгадзе.


Зиновій Фрис

Прага, 30 серпня 2004 року - Наші слухачі, сподіваємося, пам’ятають події більш ніж трирічної давнини, коли у розпал так званого касетного скандалу очолювана Сергієм Тигипком партія "Трудова Україна" найняла американське детективне агенство "Кролл" для перевірки заяв про те, чи справді президент України причетний до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Тоді американські детективи (яких відразу ж обвинуватили в упередженості через те, що вони працювали на замовлення політиків близьких до Леоніда Кучми) таких доказів не знайшли. Тепер президент агентства "Кролл" Майкл Черкаський каже, що йому було страшно працювати в Україні. Про це він заявив в інтерв’ю газеті "Нью-Йорк Таймс", яке опублікували 29 серпня.

Нагадаємо, що американське детективне агенство "Кролл" у різні роки наймали для проведення розслідувань багатьох справ найвищого рівня, що торкалися корупції, організованої злочинності, шахрайства. "Кролл" провів кілька розслідувань для кількох іноземних урядів, в тому числі уряду Гаїті 86 року щодо долі мільйонів доларів, привласнених колишнім диктатором Жан-Клодом Дювальє; уряду Кувейту 90-91 рр. у справі фінансової мережі, використаної диктатором Іраку Саддамом Хусейном для приховування майна на Заході; Бразильського конгресу 92 року щодо розслідування звинувачень у корупції, висунутих проти Президента Фернандо Коллода де Мелло та директора його кампанії.

У самих Сполучених Штатах агенство "Кролл" також залучали до розслідування гучних скандалів. Президент Майкл Черкаський до приходу у "Кролл" тривалий час працював у правоохоронних органах. Зокрема, він був начальником слідчого відділу окружної прокуратури Нью-Йорка.

В інтерв’ю "Нью-Йорк Таймс" Майкл Черкаський, розповідаючи про себе і очолюване ним агенство "Кролл", згадує справу журналіста Георгія Гонгадзе. Дослівно він зазначає таке: "Одним із найстрашніших завдань було запрошення з України провести розслідування щодо того, чи президент Леонід Кучма наказував убити журналіста. Без назалежного розслідування уряд не отримав би 2-х мільярдів західної допомоги.

Я зіткнувся с людьми зі зброєю, колишніми хлопцями з КДБ. Там було справжнє напруження і ситуації, коли я почував себе дуже незахищеним. Хоча ми виявили деякі докази, що вказують на причетність Кучми, вони не були чіткі і переконливі"
, - заявив Майкл Черкаський в інтерв"ю "Нью-Йорк Таймс".

Ці його слова дещо суперечать тому, про що мовилося у звіті "Кролл" 2001 року. Цитуємо: "Немає жодних переконливих підстав вважати, що Президент Кучма "замовив" вбивство журналіста Гонгадзе, чи взагалі будь-яким чином був до нього причетний."

Що конкретно має на увазі пан Черкаський, коли сьогодні вже говорить про "деякі докази причетності Кучми", залишається загадкою.

Так чи інакше, а міжнародна організація "Репортери без кордонів" свого часу назвала звіт "Кролл" про справу Гонгадзе поверховим і непереконливим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG