Доступність посилання

ТОП новини

Розкол у проросійському русі в Криму – винні вибори?


Володимир Притула

Симферополь, 31 серпня 2004 - І в так не дуже монолітному проросійському русі Криму – черговий розкол. Цього разу російські націоналісти пересварилися через вибори. Минулого тижня Партія „Російський блок” і Російський рух України заявили про вихід з коаліції на підтримку Віктора Януковича. А сьогодні Конгрес російських громад Криму поширив заяву, в якій звинуватив згадані організації у продажності Віктору Ющенку. Конгрес російських громад Криму, який увійшов до Коаліції громадсько-політичних сил „Крим за Януковича”, звинуватив керівників партії „Російський блок” і Російського руху України, у тому, що ті „претендують на право представляти у політичному житті України все російське і російськомовне населення”, але „страждають меркантильним політичним прагматизмом і, як правило, без матеріальної та фінансової вигоди нічого не роблять”. Каже лідер Конгресу російських громад Криму, член президії Коаліції „Крим за Януковича”, депутат кримського парламенту Сергій Шувайников: „Ми добре знаємо політичну діяльність керівників партії “Російський блок”. Її лідери у своїй більшості прийшли в політику із бізнесу, комерції. І принесли сюди такі ж методи. Ці люди намагаються використовувати російську ідею у базарних цілях. Зокрема, у період президентських виборів. Тому ми і заявили, що вихід „Російського блоку” з коаліції на підтримку Віктора Януковича пов’язаний з меркантильною торгашівською психологією. Швидше за все вони просто намагалися заробити на цих виборах гроші та отримати політичні дивіденди. З іншого боку, ми не виключаємо, що це – політична провокація, можливо, підготовлена прихильниками Ющенка. Ми враховуємо, що свого часу були дружні зустрічі керівника „Російського блоку” Свистунова з кандидатом від опозиції Віктором Ющенком. Це було восени минулого року перед приїздом Ющенка до Криму. Й останній сам відверто про це розповідав і дуже радів розумінню його позицій лідером „Російського блоку” Олександром Свистуновим” – заявив голова Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников.

Він також процитував заяву Конгресу із закликом до рядових членів „Російського блоку” і Російського руху України „задуматися, чи слід бруднитися членством в організаціях з „російською” назвою, якщо вони заплямувала себе політичною зрадою, і поводяться як продажна жінка, вибираючи багатшого клієнта”.

Керівник кримської організації „Російського блоку” і лідер Російського руху Криму, депутат кримського парламенту Олександр Черноморов каже, що вихід цих організацій із коаліції на підтримку Віктора Януковича – виключно політичний крок із політичних причин. Олександр Черноморов: „Ми вийшли тому, що не бачимо як Віктор Янукович, коли прийде до влади і стане президентом вирішуватиме проблеми російського народу на Україні. Цього не видно ні з його заяв, ні з його програми. А коли ми спробували отримати відповідь на питання: так що ж робитиме стосовно росіян та їхніх проблем Віктор Янукович, то ми не тільки не отримали відповіді, ми побачили незадоволення кандидата тим, що задаємо ці питання. Але ж ми відстоюємо інтереси російського народу. І тому, це для нас найголовніше. Це для Шувайникова інтереси влади – насамперед. Йому очевидно, влада наказує, от він і робить такі заяви. З іншого боку, я вам заявляю – це абсолютно мізерна організація з голосною назвою Конгрес російських громад Криму. А там людей вісім. Чи Слов’янська партія? Знайдіть її відділення хоча б одному кримському місті? Але мене насторожує інше. Насправді виборці кандидату Януковичу не потрібні абсолютно. Ні Російський блок, ні український блок! Вся ставка робиться на адмінресурс. Все робиться так, щоб переламати через коліно! Вже лунають телефонні погрози на адресу лідерів “Російського блоку” в Криму. Ось до чого приходить передвиборча кампанія одного із кандидатів. Тому нічого дивного в тому, що люди, які обслуговують владу, так гаряче її захищають”, - заявив керівник кримської організації „Російського блоку” і лідер Російського руху Криму Олександр Черноморов.
XS
SM
MD
LG