Доступність посилання

ТОП новини

Медведчук проти Чобота: справу розгляне Верховний Суд.


Тарас Марусик

Київ, 31 серпня 2004 - Судовий процес за позовом керівника Адміністрації Президента України Віктора Медведчука до автора книжки “Нарцис. Штрихи до політичного портрета Віктора Медведчука” Дмитра Чобота триває від вересня 2002 року.

Державний чиновник вважає, що дане видання порушує його право недоторканності приватного життя. В судовому процесі вже пройдені два етапи – місцевий Печерський суд та Апеляційний суд столиці України. На цьому судова епопея не завершена.

Я побував на сьогоднішній прес-конференції Дмитра Чобота.

Дмитро Чобіт навів низку порушень, допущених судом першої інстанції під час розгляду цієї резонансної справи.

Дмитро Чобіт

Печерський районний суд розглядав справу за відсутності двох відповідачів по справі. Згідно вимог закону слухання справи на протязі одного засідання без сторони, не повідомленої належним чином про час і місце слухання справи, має наслідком безумовне скасування рішення. В даному випадку Печерський районний суд міста Києва слухав справу на протязі 2 років без двох відповідачів.

Тарас Марусик

Крім того, у цій справі (цитую Дмитра Чобота): “немає жодного процесуального документу, який би підтверджував наявність будь-яких позовних вимого В.В.Медведчука до бродівського видавництва “Просвіта” (к. ц.). Більше того, суд першої інстанції не виніс ухвали про прийняття позовної заяви Медведчука та порушення цивільної справи, без чого, зазначив Дмитро Чобіт, не може розпочатися сам судовий процес. Незважаючи на ці і низку інших, за словами відповідача, грубих порушень, Апеляційний суд Києва залишив рішення Печерського суду в силі, визнавши автора книжки “Нарцис” винним у втручанні в особисте життя Медведчука. При цьому була зменшена сума моральної шкоди, яку відповідачі зобов''язані виплатити Медведчукові - зі 100 тисяч гривень до 10 тисяч Чоботові і з 50 тисяч гривень до 20 тисяч видавництвові “Просвіта”.

Апеляційний суд Києва залишав також без змін абсурдну, на думку Чобота, вимогу спростувати таке речення: “Рано чи пізно туман розсіється, а бульки тріснуть – такий закон природи” (к. ц.).

Дмитро Чобіт

Тобто згідно рішень українських судів не відповідає дійсності речення, яке має відношення не до честі академіка “трьох академій”, а до явища природи “рано чи пізно туман розсіється, а бульки тріснуть – такий закон природи”. Згідно рішення українських судів туман не має розсіюватися, а бульки мають не тріскати і бути вічними.

Тарас Марусик

25 серпня Дмитро Чобіт звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою на рішення Апеляційного і Печерського судів Києва.

Дмитро Чобіт

ВСУ має її розглянути, але як правило ці справи розглядаються роками. Тому зараз готуються документи до оскарження цього рішення в Європейський суд в Стразбурзі.

Тарас Марусик

Термін поданна в Європейський суд з прав людини збігає в грудні цього року.

Дмитро Чобіт

У нас зруйноване правосуддя, як таке, в Україні. В нас нема правосуддя. В нас суди штампують рішення вигідні владі.

Тарас Марусик

Автор книжки “Нарцис. Штрихи до політичного портрета Віктора Медведчука” Дмитро Чобіт на прес-конференції 31 серпня звинуватив також Генеральну прокуратуру в гальмуванні розслідування справи недавніх підпалів видавництва “Просвіта” у Бродах та його власного гаража, де зберігався наклад згаданої книжки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG