Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни відкрили в Україні клуб, аби сприяти досягненню взаєморозуміння між двома країнами?


Марина Пирожук

Київ, 31 серпня 2004 - Сьогодні у Києві відбулося відкриття Російського клубу за участі українського прем’єра Януковича, глав президентських адміністрацій двох країн та керівників регіонів. Головною метою утворення такого клубу, за словами організаторів, є пояснення позицiї Росiї для української громадськості та сприяння досягненню взаєморозумiння мiж двома країнами. Дмитро Медведєв відзначив, що невдовзі аналогічний Український клуб відкриється у Москві, і висловив сподiвання на тісну співпрацю між ними.

Поки ж відкриватиметься аналогічний клуб у Москві, який нібито сприятиме більшій співпраці, сторони говорили про ту, яка є наразі, зокрема про співпрацю в рамках ЄЕП.

Глава адмiнiстрацiї президента Російської Федерації Дмитро Медведєв на круглому столі, присвяченому питанню формування Єдиного економічного простору , відзначив, що створення Єдиного економiчного простору Росiєю, Україною, Бiлоруссю i Казахстаном не має протиставлятися розвитку спiвробiтництва цих країн з Європейським Союзом. Він наголосив, що реалiзацiя угоди про ЄЕП посилить переговорнi позицiї країн-учасниць ЄЕП з Європейським Союзом .

Глава адміністрації російського президента також заявляє, що формування ЄЕП є найактуальнiшим питанням українсько-росiйської взаємодi. У цьому зв’язку Медведєв вiдзначив зростання товарообiгу мiж Україною i Росiєю, а також зростання обсягів українського експорту в цю країну. За його словами, від об’єднання в ЄЕП виграють обидві держави, і в такій інтеграції не може бути тих, що програли.

Як доказ певної поступливості Росії Медведєв нагадав про скасування Росiєю ПДВ на експорт нафти в Україну, пiдкресливши при цьому , що таке рiшення далося Москвi непросто.

Політолог Олександр Дергачов пов’язує такі заяви виключно з виборами президента в Україні. Водночас він відзначає, що в нинішній ситуації Україна справді могла б мати певну вигоду від членства в ЄЕП, одначе таке можливе лише за самодостатньої в Україні влади.

Олександр Дергачов

Зрозуміло, що все сьогодні йде під вибори. Якщо думати про те, як використовувати ось так сформульовану позицію Москви, то по-перше, це особа не зовсім офіційна висловлюється. Це не в її компетенції визначати, а як коментар можна сприймати. Якщо б у нас був гарний уряд і гарна українська влада, то можна було б дійсно підтримувати і здійснювати ось таку стратегію.

Марина Пирожук

Статус “не зовсім офіційної особи” тим не менше не завадив Медведєву зустрітися у Києві з високим начальством країни, з прем’єром Януковичем, який теж завітав на круглий стіл. Медведєв з Януковичем наголосили на найшвидшій реалізації домовленостей президентiв України i Росiї про створення спiльних пунктiв пропуску на двосторонньому кордонi.

"Рiшення президентiв у Сочi треба якомога швидше виконати i створити спiльнi пункти переходу - бiльш комфортнi i не принизливi для пересування наших вантажiв", - наголосив Янукович .

Сторони також домовилися розпочати міжрегіональну співпрацю між двома країнами. Прес-секретар Януковича Ганна Герман каже, що така співпраця допоможе більше зблизитися цим країнам.

Ганна Герман

Дуже цікавим був аспект політики регіонів так званих. Європа, ЄС вже давно зближуються на основі регіонів. Тоді, як Україна, Росія, Казахстан, Білорусь, говорячи про ЄЕП, менше уваги приділяють політиці зближення регіонів.

Оцей клуб губернаторів, як вони це назвали сьогодні, російських, українських, який відкрився і в рамках якого відбулася перша оця дискусія, започаткував політику зближення регіонів, яка буде реалізовуватися з тим, щоб у кожному регіоні Росії і України проводити отакі зустрічі губернаторів, на яких можна розглядати найбільш проблемні питання двосторонніх взаємин.

Марина Пирожук

Так вважає прес-секретар Януковича. На доцільності такого співробітництва наголосив і Дмитро Медведєв. За його словами, на мiжрегiональну i прикордонну торгiвлю на нинiшньому етапi припадає 1/5 частина всього товарообiгу мiж Україною та Росією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG