Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина апелює до європейських інстанцій у справі воєводинських угорців.


Василь Плоскіна

Угорщина, 2 вересня 2004 – Угорські депутати-соціалісти, обрані у червні до Європарламенту, звернулись у середу до керівництва Європейського парламенту. Вони сподіваються, що Європарламент займеться перевіркою стану дотримання прав угорської нацменшини у Воєводині. Депутати стурбовані тією обставиною, що сербська влада не бореться з проявами антиугорських настроїв у Воєводині.

Із такою ініціативою виступив у Страсбурзі керівник угорської делегації депутатів-соціалістів Європарламенту Чаба Табайді. Він особисто звернувся з листом до спікера Європарламенту Жозефа Бореля, а також кількох впливових функціонерів цієї організації з обґрунтуванням необхідності здійснення об’єктивної перевірки так званого етнічного питання у Воєводині. Табайді, зокрема, доводить, що етнічні угорці в цьому краї Сербії та Чорногорії зазнають нападів з боку сербських націоналістів. І ці напади не отримують належної відсічі офіційного Бєлґрада.

Угорські депутати, так чи інакше, усвідомлюють складність цієї справи, адже Сербія та Чорногорія не входять до складу Європейського Союзу. Рішення Європарламенту у даному випадку можуть носити хіба рекомендаційний характер. Знаючи це, Чаба Табайді і ще кілька угорських депутатів-соціалістів хочуть запропонувати розгляд справи передусім комісії з питань закордонної політики Європарламенту. Цей орган очолює досвідчений європейський політик Елмар Брок. Розраховують угорці також на підтримку Мартіна Шульца, керівника соціалістичної фракції Європарламенту.

Табайді просить своїх впливових колег посприяти, аби питання антиугорських виступів у Воєводині потрапило на порядок денний комітету у справах закордонної політики європейського парламенту. Угорські представники у Страсбурзі розраховують на те, що європарламентарі погодяться на утворення моніторингової групи, яка згодом могла б зайнятися перевіркою дотримання прав етнічних угорців у Воєводині. Чаба Табайді просить Європарламент втрутитися і навіть зажадати від сербської влади вжити ефективних заходів для захисту угорської громади у Воєводині від сербських націоналістів. Він нагадав своїм колегам, що цю справу вже не раз порушував перед союзним урядом офіційний Будапешт і громадські організації угорців Сербії та Чорногорії. Однак ситуація наразі не змінилася. Водночас про необхідність захисту воєводинських угорців ведуть мову і консервативні депутати Європарламенту з Угорщини. Так, один із представників угорського Демократичного Форуму адресував кілька запитань Гюнтеру Фергойґену, уповноваженому Європейської Комісії у справах розширення ЄС, щоправда, отримав від нього не вельми конкретні відповіді.
XS
SM
MD
LG