Доступність посилання

ТОП новини

Росія та Ірак обіцяють збільшити експорт нафти.


Марія Щур

Прага, 1 вересня 2004 – На початку тижня світові ціни на нафту знову почали зростати після нападів на нафтопроводи в Іраку. Нині експорт нафти з цієї країни становить лише третину від того рівня, на якому він був лише тиждень тому. Проте місцева влада та Сполучені Штати сподіваються швидко відновити обсяги експорту нафти. Тим часом президент іншої нафтоекспортуючої країни, Росії, Володимир Путін також пообіцяв збільшити експорт російської нафти, незважаючи на терористичні акти та проблеми з найбільшою нафтовою компанією.

На початку тижня ціна на нафту повернулася на шлях зростання і сягнула майже 44 доларів за барель, зламавши несміливу тенденцію до падіння, яка намітилася наприкінці серпня. Експерти пояснюють поновлення зростання тим, що внаслідок нападів на іракські нафтогони, різко скоротився експорт нафти з цієї країни: з 2 мільйонів барелів на день до нецілих півтора мільйона. Перед війною Ірак експортував 2,5 мільйони барелів на день. Напади на нафтові об’єкти в Іраку експерти називають серед головних складових високої ціни нафти цього року.

Головний американський радник при міністерстві нафти в Іраку Норм Шидловаски говорить, що незважаючи на те, що було здійснено понад 10 нападів на нафтопроводи, ситуація залишається під контролем:

«Є можливість зберігати нафту протягом певного часу, поки не буде здійснений ремонт нафтогонів».

Він наголошує, що в іракські та американські плани входить збільшення експорту до 3 мільйонів барелів на день, хоч і визнає, що на перешкоді цим планам залишаються проблеми безпеки.

З подібними проблемами стикаються і в іншій великій нафтоекспортуючій країні – Росії, хоч там терористичні акти поки що не впливають на спроможність країни вивозити свій головний експортний продукт. На думку експертів, більше занепокоєння все ще викликає конфлікт між російською державою та найбільшою нафтовою компанією Юкос, яка опинилася на межі банкрутства через звинувачення керівників цієї компанії у фінансових махінаціях.

Цього тижня на зустрічі з німецьким та французьким лідером російський президент Володимир Путін пообіцяв, що експорт російської нафти не лише не зменшиться, але й збільшиться цього року до понад 5 мільйонів барелів на день.

«Якщо 2003 року Росія експортувала 228 мільйонів тонн нафти, то цього року ми сподіваємося сягнути 255 мільйонів тонн експорту російської нафти. Видобування збільшують усі без винятку російські компанії. І робитимуть це і в майбутньому», - запевнив російський президент.

Через високі ціни на обмежену пропозицію питання збільшення експорту російської нафти настільки важливе зараз для світового ринку, що російський президент був змушений ще раз повторити це запевнення президенту Франції Жаку Шираку та канцлеру Німеччини Ґергарду Шредеру після того, як минулого тижня він уже висловив його президенту США Джорджу Бушу.
XS
SM
MD
LG