Доступність посилання

ТОП новини

День міста відзначили в Одесі.


Петро Каландирець

Відкритий в Одесі пам’ятник Адаму Міцкевичу
2-го вересня в Одесі відзначали День міста. Тут відбувається чимало урочистих заходів: від відкриття сучасних медичних закладів до народних розваг. І хоча чимало мешканців міста, учасників святкувань, як засвідчило опитування агенції „Репортер”, не знають, у якому саме році виникла нинішня назва міста “ Одеса”, більшість одеситів і гостей міста у надзвичайному піднесенні.

2-го вересня в Одесі відкритий сучасний медичний центр гемодіалізу, міська дитяча лікарня №2 та фонтан у міському саду.

Мешканцям Одеси представили пам’ятники відомому польському поету Адаму Міцкевичу, а також меру міста, який жив у 19 столітті, Григорію Маразлі і засновникам одеського таємного товариства „Філікі етерія”, яке виступало за звільнення Греції.

Духовна частина життя Одеси так само не забута. На фасаді Одеського Спасо-Преображенського Собору відкрите мозаїчне панно ікони „Образ Христа Вседержителя на престолі”, а на 3 вересня в Одесі заплановане відкриття музею „Християнська Одеса”.

Учасники святкувань Дня міста
Шанувальники мистецтва у День міста відвідали виставку живопису львівського художника Сергія Савчука, а ті, хто любить кіно, стали свідками відкриття П’ятого фестивалю польського кіно в Одесі.

Привітали з Днем свята одеситів міська та обласна влада, Президент України Леонід Кучма, прем’єр-міністр України Віктор Янукович, лідер блоку „Наша Україна” Віктор Ющенко, народні депутати України Едуард Гурвіц та Юрій Кармазин, секретар Духовної Ради християнських конфесій Одеси пастор Петро Мартьянов, чимало інших відомих в Україні громадських та політичних діячів.


Центральні вулиці Одеси були цього дня були переповнені. Кожен одесит мав власні почуття з нагоди святкування Дня міста.

Голоси одеситів:

„Почуття у мене святкові. Одеса і Причорномор’я мають набагато більше років. Вона має свій

родовід з далекої Козаччини, а ці 210 років - це натяк на рескрипт Катерини. Роковини ці штучні. Історія врешті розбереться з усім і поставить все на свої п’єдестали”.

„Перш за все я хотів би сказати, що Одеса за останні роки значно змінилася у кращий бік. Вирішуються соціальні проблеми, інфраструктури. І саме головне, що з’являється впевненість в тому, що Європу ми будемо будувати тут , в Одесі”.

Пам’ятник Г.Маразлі відкритий в Одесі
„Я дуже рада, що це місто дійсно на свої 210 роковини оновлюється. Єдине, було б дуже гарно, якби ще звернули увагу на проблеми дітей. Я думаю, що коли ми з цим розберемося , у нас буде справжня перлина, у нас дійсно буде гідний рівень”.

„Настрої у мене сьогодні позитивні. Лише позитив. На тлі розбитих доріг святкувати день міста безглуздо. Краще вони б дороги зробили”. Побажання до одеситів мав і міський голова Руслан Боделан: „Щастя і процвітання. Всього найкращого. Щоб жили у дружбі, злагоді і заможніше”.

Представники різних гілок влади вітають одеситів і гостей міста
Ввечері 2-го вересня одесити стали свідками традиційного міжнародного гала-концерту майстрів оперного і балетного мистецтв. Одразу після його завершення небо причорноморського міста засвітилося променями близько 3 тисяч різнокольорових зарядів феєрверку.

Тим часом на вулицях, у парках, на площах, незалежно від заходів, організованих владою, мешканці міста власними силами і з притаманним гумором святкують День народження відомої у цілому світі Одеси.
Святкування Дня міста триватимуть в Одесі і 3 вересня
XS
SM
MD
LG