Доступність посилання

ТОП новини

Політична реформа – це “рахітне порося”?


Марина Пирожук

Київ, 2 вересня 2004 - Керівник виборчого штабу кандидата у президенти Віктора Януковича презентуючи учора на національній радіокомпанії передвиборчу програму Януковича заявив, що політична реформа є надзвичайно важливою складовою програми цього кандидата. Тигипко зазначив, що концентрація влади в руках однієї людини- президента є ризикованою, як для суспільства, так і для самого президента, який за його словами, може піддаватися через такий статус різним серйозним спокусам.

Тигипко наголосив у цьому зв’язку на необхідності проведення політичної реформи, яка, за його словами, й має врегулювати цей дисбаланс повноважень між гілками влади. Того ж дня керівник виборчого штабу Ющенка Роман Безсмертний обізвав проект політреформи, який пропонується до ухвалення парламентом уже на цій сесії, рахітним поросям.

Сергій Тигипко переконаний, що тема політреформи є наразі найбільш актуальною в суспільстві. Він також наголошує на необхідності проведення політреформи ще до президентських виборів, аби новообраний 31 жовтня президент не успадкував усі повановаження разом зі спокусами, якими вільно користувався досі Кучма. Те, що сам кучма, який нині наполягає на політреформі, користувався безмежними повноваженнями Тигипко пояснив необхідністю часу. Мовляв на етапі формування держави, така концентрація влади в одних руках навіть необхідна.

Наразі Тигипко закликає відібрати у майбутнього президента такі преференції через політреформу, наголошуючи при цьому, що його патрон кандидат Янукович, готовий бути президентом уже з відтятими повноваженнями.

Сергій Тигипко

Зараз концентрація у одної людини такої влади призводить до дуже серйозних спокус. І ми приходимо всі разом як суспільство до ризиків, що все наше життя всіх нас залежить від однієї особи. Всі ми бачимо, що нам потрібно міняти владу.

Йдеться про те, що президент ділиться частиною повноважень, які віддає парламенту. Важливо, щоб влада спиралася на максимальну представницьку базу. Можливо, щоб не один раз звітувала людина в 5 років, а що називається кожного дня. Ми отримуємо просто більш відповідальну владу, яка буде швидше реагувати. От в цьому сенс політичної реформи, чому про це багато говорить і наш кандидат.

Марина Пирожук

Тим часом керівник виборчого штабу іншого кандидата у президенти Віктора Ющенка, Роман Безсмертний заявляє, що запропонований проект політреформи не скерований на реальну реформу, а є тим інструментом, за допомогою якого нинішня влада прагне зберегти свій статус.

Роман Безсмертний

Нинішня реформа – це рахітне порося, тому що як у цій величезній голові не розставляє, а наїдку, тобто толку для народу, не буде ніякого. Суть політичної реформи: свобода ЗМІ, громадський контроль над владою, незалежність суду, запровадження європейських стандартів життя для наших громадян. Я можу перераховувати безліч цих проблем, але ви їх не знайдете в цьому рахітному поросяті, тому що не те планувалося.

Марина Пирожук

Роман Безсмертний до цього додає. Що місце такої політреформи на смітнику, і що реальну реформу треба робити уже новою владою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG