Доступність посилання

ТОП новини

Перед спецiальним судом у Белградi учора пiсля двомiсячної перерви продовжився процес над обвинуваченими в скоєннi у березнi минулого року замаху на прем’єра Зорана Джинджича.


Михайло Рамач

Белград, 7 вересня – Процес столiття, як його називали на початку, нинi називають безкінечним процесом. З-помiж 15 пiдозрюваних 2 загинули у сутичках із полiцiєю, 7 досi розшукують, а на лавi пiдсудного перебуває лише 6 обвинувачених.

Вiдразу пiсля вбивства Джинджича його спiвробiтники щодня оприлюднювали численнi подробицi щодо замаху та iнших злочинiв картелю наркодилерiв зі столичного передмiстя. Прокуратура не взяла до уваги твердження урядовцiв, що замах органiзували певнi полiтичнi кола, якi виступали проти спiвробiтництва з Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв.

Тим часом змiнилася полiтична ситуацiя: до влади у Белградi прийшли партiї колишньої опозицiї – лютi опоненти покiйного голови уряду. Бульварна преса постiйно друкувала сенсацiйнi й неперевiренi матерiали про зв’язки Джинджича з тими, що його вбили.

А адвокати пiдсудних затягують процес чи то процедурними справами, чи через стан здоров’я окремих iз них. Через це Милан Симич, керiвник Комiтету юристiв з питань прав людини, каже, що процес фактично тільки розпочинається.

Бiльшiсть обвинувачених стверджують, що вони пiд час слiдства були змушенi пiсписати зiзнання щодо своєї причетностi до замаху. Колишнiй пiдполковник спецполiцiї Звездан Йованович, котрий, за твердженням прокуратури, стрiляв у Джинджича, захищає себе мовчанням.

Грецiя найближчим часом мала б видати сербськiй полiцiї Деяна Миленковича, котрий нiбито був одним із лiдерiв злочинного угруповання, яке скоїло замах. Його затримали на початку липня. А від 6 розшукуваних уже пiвтора року немає й слiду.

Белградська преса час вiд часу ставить запитання, чи судочинство спроможне довести справу до кiнця i з’ясувати, хто та чому вбив Джинджича? Експерти ж кажуть, що в таких процесах не слiд очiкувати сенсацiйних поворотів.

Усе залежить, попереджають вони, не вiд преси чи вiд бажань публiки, а вiд неспростовних доказiв, якi повинна подати прокуратура. Зваженi оглядачi погоджуються з тим, що процес не став полiтичним: перед судом постали конкретнi особи за конкретнi вчинки, а не за полiтичнi iдеї.
XS
SM
MD
LG