Доступність посилання

ТОП новини

Як Росія впливатиме на президентські вибори в Україні?


Зиновій Фрис

Прага, 6 вересня 2004 - Попри події на Кавказі, в Росії залишається великий інтерес до виборів в Україні. У неділю в підсумковій програмі тижня на російському державному телеканалі РТР з''явився великий сюжет про становище в Україні, головний висновок якого такий: на користь Росії піде перемога нинішнього українського прем''єра і кандидата на Президента Віктора Януковича. Ба більше. Політолог, якого вважають близьким до Кремля, президент Фонду ефективної політики Глєб Павловський провів паралель між подіями в Північній Осетії та Україною.

Павловський сказав, що опозиція, яка зібралася коло Ющенка, нібито хоче силою захопити владу, що це може дестабілізувати кордон, що Росії не потрібен другий Саакашвілі, і продовжив думку:

"Терористи прийшли не випадково до Осетії. Вони прийшли до Осетії після того, як там був розморожений старий дрімаючий конфлікт. Якщо ще розморозять конфлікт між заходом і сходом України...Росія не може цього допустити. Тому Путін відверто, прямо підтримує, як кандидата, Януковича " .

Над важелями впливу Росії на Україну розмірковує директор Центру стратегічних досліджень у Москві Андрій Піонтковський. Його коментар "Вибори в Україні: російський чинник" опублікував український тижневик "Дзеркало тижня".

За словами Андрія Піонтковського, в той час, як вплив Заходу на майбутні президентські вибори носить відкритий характер і полягає в тому, щоб ці вибори були справедливими, прозорими і демократичними, то російська форма впливу більш залаштункова. Важко однозначно, пише експерт, сформулювати національні інтереси Росії щодо президентських виборів в Україні, бо треба спершу визначити носія цих інтересів. Якщо цим носієм вважати нинішній російський політичний клас, то він формулює свій інтерес як побудову якоїсь ліберальної імперії чи домінування на пострадянському просторі. Російський експерт називає це абсурдною метою, зумовленою чисто психологічними чинниками, якимось комплексом домінування. Крім надутої величі, Росії нічого запропонувати ні Україні, ні іншим її сусідам, вважає Андрій Піонтковський.

Боюся, продовжує він, що в сьогоднішньому стані російської політичної еліти вибори в Україні стануть для неї основним зовнішньополітичним пріоритетом, вирішальним боєм за те, щоб зберегти перспективи втягти Україну в так звану ліберальну імперію.

Москва вважає Віктора Ющенка проамериканським кандидатом і спробує зробити все для того, щоб не допустити його перемоги на виборах. Водночас офіційний Кремль займатиме стриману позицію. Не робитиме цього й особисто Владімір Путін. Та при цьому Москва надаватиме всебічну підтримку наступникові Леоніда Кучми. І робитиме це не стільки через офіційні структури, скільки через бізнес. Бізнес гратиме за партію влади. Бізнес не зацікавлений в перемозі Віктора Ющенка тому, що його прихід – це прозорі правила гри в прозорій економіці, а російські й українські олігархи є добрими партнерами лише в сутінках тіньової економіки.

На українських виборах, вважає директор Центру стратегічних досліджень Андрій Піонтковський, дуже великим буде вплив провідних російських мас-медіа. Причому абсолютно всі вони працюватимуть проти Ющенка.

Цілком самостійним російський експерт називає політтехнологічний чинник. Багато хто з тих, хто працював і, мабуть, працюватиме на українських виборах, близькі до Кремля й виступають як радники. Політтехнологи зробили добрі гроші на парламентських виборах і ще більше планують заробити на президентських.

Автор публікації також звертає увагу на так званий чинник співвітчизників. тобто росіян, що живуть в Україні. На думку Піонтковського, цей контингент виборців навряд чи автоматично опиниться в таборі, що протистоїть Віктору Ющенку.

Росія має певний набір важелів на Україну, пише на закінчення Андрій Піонковський. Однак їх використання навряд чи принесе бажаний ефект. "Я прогнозую перемогу Віктора Ющенка... У довгостроковому плані це позитивно позначиться на відносинах України та Росії", - написав російський експерт в тижневику "Дзеркало тижня."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG