Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні виборів в Україні бракує головного: свободи слова.


Сергій Драчук

Прага, 6 вересня 2004 – У Сполучених Штатах Америки, де набирає обертів президентська кампанія, легко забути, що така передвиборча гарячка нині не тільки у США. От тільки в Україні бракує визначального елемента : вільного, чесного й повного висвітлення в засобах інформації.

Про це пише в понеділок у щоденнику «Вашинґтон Таймз» Джефрі Гиршберґ, член Ради керівників мовлення – американського урядового органу, що наглядає за міжнародним невійськовим теле- і радіомовленням США. За його словами, президент Леонід Кучма і його послідовники роблять усе, що можуть, аби відвернути відкрите обговорення майбутнього країни. Одним із прикладів цього, на думку автора, було зняття з FМ-етеру в Україні радіо “Свобода”.

Якщо бути справедливим, то Леонід Кучма заслуговує на певну похвалу за зміцнення післярадянського суверенітету України, поліпшення в економіці, надання військ та іншої підтримки війні проти тероризму під проводом США і за те, що дозволив принаймні стільки демократії, щоб ці вибори взагалі відбулися, пише Джефрі Гиршберґ. Хоча, додає він, вибори проводять навіть диктатори.

У вільних країнах – вільні вибори, а це, серед іншого, й безперешкодне й невпинне стеження за ними незалежних і нерідко неслухняних засобів інформації. В Україні ж протягом перебування Кучми на посаді й нині, під час кампанії, влада систематично залякувала, заганяла в глухий кут і душила свободу слова, пише автор статті.

Три чільні телемережі України по-рабському прославляють прем’єр-міністра Віктора Януковича, а Віктора Ющенка або не помічають, або нападають на нього. А кабельні мережі, що поширюють «5 канал», прихильний до опозиції, але збалансованіший, втрачають сигнал через бовдурські методи: від тиску податківців до нічного нищення апаратури, мовиться в коментарі, котрий друкує «Вашинґтон Таймз». (Нагадаю, що офіційно «5 канал» найчастіше зникає з кабельних мереж, за твердженням їхніх операторів, через «технічні причини»).

Серед цілей Леоніда Кучми й популярні українськомовні програми радіо”Свобода”, фінансованого США, пише далі Джефрі Гиршберґ, член американської установи, яка, серед іншого, наглядає й за радіо “Свобода”. Автор статті нагадує, як у лютому програми радіо “Свобода” майже без попередження викинули з етеру комерційного радіо «Довіра FМ»; за кілька днів це радіо, новим власником якого є прихильник Кучми, винагородили чотирма новими ліцензіями. А коли інша київська радіостанція, «Континент», почала ретранслювати програми радіо “Свобода”, влада знайшла привід закрити її й конфіскувати її обладнання вже через три дні; власник цього радіо Сергій Шолох утік із України й отримав притулок у США, мовиться далі в статті. (Нагадаю, що радіо «Довіра» заявляло, що припинило співпрацю з радіо “Свобода” з «комерційних міркувань», а причиною закриття радіо «Континент» офіційно стали проблеми з ліцензією).

Джефрі Гиршберґ пригадує, як він, член Ради керівників мовлення США, в квітні і в червні їздив до України, щоб переконати українських урядовців повернути радіо “Свобода” на FМ-хвилі. За словами автора статті, його твердо запевнили на найвищому рівні, що керівникам радіостанцій дадуть «сигнал»: радіо “Свобода” можна ретранслювати. Мер Києва Олександр Омельченко дав знати, що програми радіо “Свобода” вийдуть на хвилях міської FМ-станції 1 липня. Час минає, президентська кампанія вже йде, а радіо “Свобода” в Києві, як і в інших великих містах, можна почути лише на коротких хвилях. Керівники ж місцевих радіостанцій кажуть, що бояться відплати, якщо передаватимуть програми радіо “Свобода”, – такої, яка спіткала радіо «Континент», або й гіршої, враховуючи історію насильств проти українських журналістів, які не тримаються Кучминої лінії, мовиться в статті.

Останній наступ Леоніда Кучми на вільні засоби інформації робить послугу на шкоду меті його країни вступити до НАТО й Європейського союзу. І світ це бачить, пише один із керівників американського міжнародного мовлення й додає: український народ має обирати свого нового президента, ґрунтуючись на чесному висвітленні проблем, що постали перед Україною.

У Сполучених Штатах «ми сприймаємо думку, що інформація є необхідною умовою для демократії»; Кучмина Україна цієї думки не сприймає, вважає Джефрі Гиршберґ, член Ради керівників мовлення – американського урядового органу, що наглядає за міжнародним невійськовим теле- й радіомовленням США, про що він пише в понеділок у щоденнику «Вашинґтон Таймз».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG