Доступність посилання

ТОП новини

Будапештський Музей терору протестує проти акції гунґаристів.


Василь Плоскіна

Угорщина, 8 вересня 2004 – Публічний конфлікт виник між двома молодіжними організаціями Угорщини з приводу вшанування однієї історичної дати. Активним учасником конфлікту є також колектив єдиного в Центральній Європі Музею терору. За перебігом прилюдної дискусії уважно слідкує будапештська поліція.

Молодіжне угруповання “Гурт за майбутнє Угорщини” має репутацію ліво-екстремістської організації. Ліберальна преса називає їх гунґаристами через вияв симпатій до ідей неонацизму. Днями представники цього об’єднання заявили, що “Гурт за майбутнє Угорщини” хоче вшанувати чергову річницю приходу до влади Ференца Салаші, при якому почалося масове вивезення євреїв до німецьких концтаборів і полювання на антифашистів. За даними угорських істориків, наприкінці ІІ Світової війни за сприяння режиму Салаші в табори нацистів потрапило близько 600 тис. євреїв. З-поміж них вижила буквально жменька в’язнів.

Ференц Салаші, який користувався певною підтримкою Третього Рейху, сприяв створенню штурмових бригад нілашів-стрільців подібно до структури бойовиків соціал-націоналістичної партії в Німеччині на початку 30-х років ХХ ст. Деякі правила і лозунги нілашів припали до душі членам організації “Гурт за майбутнє Угорщини”. 15 жовтня вони хочуть зібрати своїх прихильників, щоб вшанувати ювілей приходу до влади Ференца Салаші в 1944 році. Акцію планують провести в історичному центрі Будапешта на проспекті Андраші безпосередньо перед входом до Музею терору.

Цей заклад створений кілька років тому з ініціативи консервативного уряду Угорської Республіки. Музей має унікальну експозицію в тому розумінні, що вона ніби відбиває нутро тоталітарних режимів Угорщини упродовж ХХ століття. До речі, саме тут торік відбулася конференція “Голодомор в Україні 1932-33 років”, яку організувало державне самоврядування українців Угорщини. На ній побували відомі українські історики та дисиденти. Серед них був і письменник Євген Сверстюк, який дав високу оцінку роботі Музею терору.

Днями колектив цього закладу висловив протест з приводу планів гунґаристів. Альтернативну демонстрацію хочуть влаштувати перед цим же Музеєм терору молоді ліберали з організації “Нова генерація”. Зараз столична поліція розглядає можливість одночасного проведення заходів лібералів та “Гурту за майбутнє Угорщини”, оскільки угорські закони не забороняють вільне висловлення думок у країні. Правоохоронці стежитимуть за тим щоб уникнути зайвої конфронтації між учасниками оголошених демонстрацій. Однак лідери обох об’єднань наразі не можуть дійти компромісу зі стражами порядку в цьому питанні і мають зустрітися в поліції повторно у четвер.
XS
SM
MD
LG