Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відбувся круглий стіл «Влада та вибори».


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 8 вересня 2004 - Журналісти провідних реґіональних мас-медіа Івано-Франківщини обговорили на засіданні Незалежного прес-центру проблеми втручання владних структур у виборчий процес. Представники обласної держадміністрації не взяли участі в засіданні круглого столу.

“Влада та вибори” – такою була тема, яку обговорювали журналісти на засіданні Незалежного пресцентру в Івано-Франківську. Представники реґіональних засобів масової інформації констатували, що влада на Прикарпатті загалом не втручається у виборчий процес. Керівник відділу внутрішньої політики Івано-Франківського міськвиконкому Ростислав Стасько, оцінюючи перебіг виборчої кампанії, наголосив:

“Я особисто сподівався, що буде більш активно проходити виборча кампанія в місті Івано-Франківську. Це, очевидно, стосується не лише міста, але й області загалом. Очевидно, це пов’язано з тим, що кампанія лише набирає обертів, є якісь стратегічні розрахунки штабів, коли слід активізувати свою роботу”.

Водночас Ростислав Стасько зауважив, що на Івано-Франківщині відкрила свої передвиборчі штаби менш ніж половина кандидатів у президенти. Журналісти, щоправда, прагнули також послухати думку керівника відділу керівника внутрішньої політики обласної держадміністрації, який обіцяв прийти на засідання круглого столу. Однак його так і не дочекалися.

У цьому контексті прикметним є той факт, що на Івано-Франківщині загальновідомим є протистояння органів місцевого самоврядування (передовсім мерії Івано-Франківська, яка підтримує на президентських виборах Віктора Ющенка) та обласної держадміністрації, яка є прихильною до кандидатури Віктора Януковича. Голова обласної організації Комітету виборців України Мирон Дмитрик, оцінюючи вплив влади на виборчий процес, наголосив:

“На органи державної влади та місцевого самоврядування покладені дуже великі функції щодо організації виборчого процесу. Одним із найосновніших моментів є складання списку виборців. У нашій області КВУ не зафіксувало серйозних порушень. Однак вибірковий моніторинг деяких населених пунктів уже дає підстави говорити, що списки виборців можуть бути неточними ,як мінімум, на 10-15 в%”.

На переконання представника КВУ, це може суттєво вплинути на результати виборів. Загалом як журналісти, так і гості незалежного прес-центру констатували: поки що передвиборча ситуація в реґіоні залишається спокійною. Владні структури намагаються не втручатися в перебіг передвиборчих подій, а найбільш яскраві порушення у передвиборчому процесі на сьогодні – це пошкодження біґбордів Віктора Януковича.
XS
SM
MD
LG