Доступність посилання

ТОП новини

Чому румунський міністр не приїхав в Україну?


Ольга Буряк

Прага, 8 вересня 2004 – У Києві в середу чекали на румунського міністра, а в Бухаресті кажуть, що цей візит взагалі не планували.

Міністерство закордонних справ України твердить, що голова румунського зовнішньополітичного відомства Мірче Джоани скасував свій візит до Києва, який начебто мав розпочатися 8-го вересня. Але, у посольстві Румунії нам повідомили, що візит, про який говорять українські дипломати, взагалі не планувався. Зрозуміти дипломатичну мову і заяви часом важко не лише простим громадянам а й нам, журналістам, але усе вказує на те, що і без того складні українсько-румунські відносини зараз стали ще проблемнішими.

До кінця цього місяця Румунія обіцяє подати позов на Україну до Міжнародного суду в Гаазі. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Румунії Боґдан Ауреску, який очолює румунську делегацію на консультаціях у Бухаресті.

Територіальна суперечка стосується десятка тисяч квадратних метрів багатої на нафту території у Чорному морі, в тому числі острова Зміїний – маленької кам''янистої території у морі, що розташована приблизно на однаковій відстані від обох берегів , українського й румунського.

Румунія вважає, що Україна використовує острів для одержання права на більшу частку покладів нафти і газу, які там нещодавно виявили. Іншими словами, що ,мовляв, Україна намагається довести, що острів придатний для життя і тому має право на свій континентальний шельф, що збільшить зону української частки у Чорному морі.

Заступник голови зовнішньополітичного відомства Румунії стверджує, що острів, де начебто навіть відсутня питна вода, українська влада намагалася заселити, привізши туди землю і розсаду, відкривши там крамницю і провівши телеграф.

Напередодні нинішніх переговорів у Бухаресті щодо узгодження морського кордону голова румунської делегації Богдан Ауреску в інтерв’ю агентству “Рейтер” сказав, що Україна обстоює максималістську позицію. Українські ж дипломати кажуть, що у Бухареста забагато амбіцій.

За прогнозами експертів, якщо українсько-румунську територіальну суперечку розглядатиме суд, то процес триватиме кілька років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG