Доступність посилання

ТОП новини

Державний департамент США хоче, щоб журналісти вільно спілкувалися з українськими виборцями.


Віктор Міняйло

Київ, 8 вересня 2004 року - Сполучені Шати занепокоєні тим, як в Україна проводить передвиборчу кампанію, але не вважають, що цей "процес приречений.” Про це дав знати 8 вересня в Києві заступник державного секретаря США з питань Європи та Євразії посол Джон Теффт.

На низку запитань про враження від президентських виборів в Україні Джон Теффт постійно повторював, що США зацікавлені в прозорих і чесних виборах, і сподіваються, що вони відбудуться саме так. А на запитання, чи відома йому ситуація в ЗМІ, взагалі, і про темники, зокрема, він відповів:

“Так, ми піднімали питання засобів масової інформації у зустрічах. Я говорив про значення незалежної преси в демократичному процесі. Звичайно, щоб інформувати громадськість,щоб займатися саме репортерською роботою. А також давати доступ до інформації з усіх сторін виборцям країни.

Під час переговорів я згадував конкретні випадки, конкретні приклади, коли преса не мала відповідних умов для своєї роботи. Зокрема, я добре знаю і про ситуацію з 5 каналом. Це надзвичайно важливо, щоб пресі було дозволено спілкуватися з виборцями.

Мене, зокрема, також непокоїть і ситуація з нашим радіо – радіо “Свобода”. Це дуже важливо, щоб і воно також мало можливості поширювати свій сигнал”
, – зазначив помічник заступника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джон Теффт.

Журналістів також цікавило, як Сполучені Штати сприйняли заяву Президента України про скорочення українських миротворців в Іраку. Вчора Кучма заявив, що Україна скоротить контингент на 200 осіб. На це Теффт відповів, що проводяться регулярні консультації. США сподіваються, що Україна залишиться в Іраку. Бо там ще багато роботи.

Вже після прес-конференції я запитав посла США в Україні Джона Гербста, що для Америки важливіше: чесні виборі, чи українські миротворці в Іраку. Він відповів, що обидва питання важливі. І запитав, у свою чергу, мене: що важливіше – щоб мої діти жили в демократичній країні, чи в світі без тероризму?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG