Доступність посилання

ТОП новини

Оголошення Росією права на запобіжний удар по базах терористів у світі – чи слід турбуватися Україні?


Ольга Буряк

Прага, 9 вересня 2004 - Російські експерти запевняють, що Україні немає чого турбуватися з приводу оголошення Росією права на запобіжний удар по терористах у цілому світі. Учора Голова Російського Генштабу – генерал Юрій Балуєвський після переговорів у Москві з командуванням НАТО заявив, що у боротьбі з тероризмом Росія може вдатися до екстремальних заходів, в тому числі і до ударів по території інших країн. Як у цій ситуації має реагувати сусідня Україна, на території якої, зокрема у Криму, розташовані російські війська?

Російські незалежні військові експерти називають вчорашню заяву Росії блефом і запевняють, що російські повітряні сили просто не здатні завдавати прицілені удари по наземних об’єктах на своїй території, не говорячи вже про території інших держав.

Незалежний військовий оглядач Павел Фельґенгауер:

"Насправді у Росії немає таких можливостей. У принципі, Росія може бомбардувати Грузію, але Грузію ми і раніше бомбардували, намагаючись влучити у терористів чи чеченців, і у більшості випадків – не влучали, бо ми взагалі не можемо вести прицільний вогонь. Ми не маємо можливостей, які мають США, вони здатні завдавати удари у будь-якій частині світу, якщо захочуть. Може б, ми і хотіли, а не можемо. Тож й Україні особливо нема чого турбуватися. Тим більше, що Україна все ж таки має якісь військово-повітряні сили".

Павел Фельґенгауер, який довгий час працював у газеті "Красная звезда", вважає, що вчорашня заява Російського Генштабу розрахована на росіян, аби продемонструвати їм, що Кремль, мовляв, розпочинає нищівну війну проти тероризму, як це зробив Білий дім після 11-го вересня. Пан Фенґельгауер, який знає генерала Валуєвського, назвав його особою нервовою і не дуже адекватною.

Нагадаємо, що заявив учора Голова Російського генерального штабу Юрій Балуєвський:

"Ми робитимемо все, щоб ще на початковому етапі ліквідовувати бази терористів у будь-якому регіоні".

Ще один російський військовий експерт, заступник редактора "Еженедельного журнала" Олександр Ґольц, також заспокоює, що вчорашня заява – просто блеф.

"Я гадаю, що ані Україні, ані іншій державі нема чого особливо турбуватися, бо заява Балуєвського – це просто бажання продемонструвати нашу рішучість у боротьбі з тероризмом. Але ця заява, на жаль, не підкріплена реальними кроками".

Александр Ґольц каже, що про нездалість російської армії свідчить війна у Чечні, що, мовляв, Росія на своїй території нездатна побороти тероризм. Продовжує російський військовий оглядач Ґольц:

"Де за морями розташовані бази терористів , ніхто ж достовірно не знає, а от те, що вони є на території Чечні , добре відомо, але щось же заважає завдавати точних ударів по території Чечні. Це говорить про те, що Росія не готова до антитерористичної діяльності".

Політика боротьби із тероризмом, яку ведуть Сполучені Штати і про яку оголошує Росія, насторожує деякі мусульманські держави. Свою стурбованість висловив учора прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоґан, а один таджикський аналітик сказав радіо “Свобода”, що перед тим, як оголошувати своє право запобіжного удару, слід дати чітке визначення тероризму, інакше будь-яку групу у будь-якій країні можуть назвати терористами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG