Доступність посилання

ТОП новини

Відзначення третьої річниці ісламських терактів.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 13 вересня 2004 - Урочистими й жалобними церемоніями відзначили американці третю річницю ісламських терористичних актів 11 вересня 2001-го року. Ця подія визначила початок нового періоду в історії Сполучених Штатів, та й не лише цієї країни – почалася війна з міжнародним тероризмом. Але для американців це насамперед день трагедії, день величезних людських втрат. Тож церемонії дня підкреслили саме цей аспект подій трирічної давнини.

“На цьому місці загинуло 2749 осіб, не лише американців, а й громадян іще 80 країн, і всі вони мали чоловіків, жінок, батьків і матерів, дідусів і бабусь, залишили сиротами дітей. Тож для нас те, що трапилось три роки тому – незагоєна рана серця”, - сказав мер Нью-Йорка Майкл Блумберг.

Він виступив на мітингу, де рідні загиблих зачитували імена всіх жертв.

“Нью-Йорк вижив і вистояв, він знову відкритий для бізнесу й туризму, але з нашої пам’яті ніколи не зітреться день, коли впали два хмарочоси й піднялася уся країна”, - сказав мер Блумберг.

Три роки тому ісламські терористи захопили чотири авіалайнери з пасажирами, перетворивши літаки на бомби. Два лайнери врізалися у хмарочоси Світового торговельного центру в Мангеттені. Вони знищили ці величні споруди. Для терористів ті хмарочоси уособлювали західний капіталізм.

Третій лайнер терористи скерували на Пентагон у Вашингтоні і зруйнували частину будинку міністерства оборони. Пасажири четвертого літака билися з терористами і, як потім з’ясувалося, перешкодили їм вчинити напад на Білий дім або на Конгрес. Ці події, за словами президента Джорджа Буша, стали поворотним пунктом в історії Сполучених Штатів: почалася війна з міжнародним тероризмом.

Відтак, 11 вересня країна щороку відзначатиме як День Патріота, говориться у прокламації президента. Звертаючись по радіо до народу, Буш подякував військам, які воюють з терористами в Іраку та Афганістані, і закликав американців завжди пам’ятати про жертви у цій війні.

Країна пам’ятає. Минуло три роки, але й досі працюють медичні експерти, бо залишаються неідентифікованими 20 тисяч людських останків, зібраних з-під руїн хмарочосів. О 8.46 ранку, коли три роки тому перший боїнг вдарив у хмарочос Світового торговельного центру в Нью-Йорку, по всій Америці запанувала хвилинна тиша. У Пенсильванії опів на одинадцяту ранку, у момент, коли три роки тому упав четвертий авіалайнер, задзвонили дзвони храмів усього штату. У містечку Спрингфілд, штат Монтана, відкрили меморіальний сад, де кожній жертві терактів присвятили дерево. В Албукерки, штат Нью-Мексико, відбулася заупокійна служба у міській церкві. І так було всюди в цей день в Америці.
XS
SM
MD
LG