Доступність посилання

ТОП новини

АвтоЗАЗ інвестує в польський FSO?


Володимир Павлів

Варшава, 15 вересня 2004 – Чи стане запорізька фірма “АвтоЗАЗ” інвестором другого за величиною в Польщі автомобілебудівного підприємства – варшавського “FSO”, що розшифровується як “Фабрика легкових автомобілів”? Це питання у вівторок та середу порушують центральні польські газети. За неперевіреною інформацією газети “Жечпосполіта”, це питання практично вирішене. На думку ж “Ґазети виборчої”, рішення ще не ухвалено, але існує велика ймовірність того, що перевагу буде віддано українському інвесторові.

Варшавська “Фабрика легкових автомобілів” (скорочено “FSO”) впродовж уже багатьох років не може впоратися з проблемами. Після зміни політичного устрою в Польщі та впровадження засад ринкової економіки це підприємство, що виробляло, як кажуть поляки, найсмішніші в Європі автомобілі – польські “фіати”, звані в народі “малюхами”, швидко збанкрутувало. Однак значний людський та технічний потенціал невдовзі привабив нових інвесторів.

Найповажнішим із них став південнокорейський автомобільний концерн “Деу”, котрий у середині 1990-х років розпочав на варшавській фабриці виробництво популярних моделей автомобілів цієї фірми. Після банкрутства південнокорейської фірми розпочалися проблеми і з її варшавською філією, “Деу-FSO”, котру теж було оголошено банкрутом.

Наступним, хто забажав придбати варшавське автомобілебудівне підприємство, виявився британський “Ем-Джі Ровер”. Але на сьогоднішній день, як оцінює газета “Жечпосполіта”, імовірність британської інвестиції зменшилася практично до нуля.

Після банкрутства “Деу-FSO” це підприємство залишилося з боргом майже в мільярд доларів перед стратегічним корейським інвестором. На сьогоднішній день цей борг уже повернуто, а кількість працівників скорочено до необхідного мінімуму – близько 2 тисяч осіб. Як запевняє керівництво “FSO”, завдяки новому інвесторові це підприємство могло б у найкоротші терміни вдвічі збільшити виробництво автомобілів та збільшити їхній продаж, зокрема на український та китайський ринки.

Те, чого найбільше зараз потребує варшавське підприємство “FSO”, це готівки, щоб до кінця року повернути борги польським банкам, усього близько 150 мільйонів доларів. Ці борги міг би викупити в польських банків новий інвестор, а взамін отримати відповідну кількість акцій варшавського підприємства.

Єдиним претендентом, котрий може швидко надати необхідну суму, залишився український “АвтоЗАЗ”, пише газета “Жечпосполіта”. Натомість “Ґазета виборча”, посилаючись на віце-міністра економіки Польщі Яцека Пєхоту, стверджує, що остаточне рішення ще не ухвалено, а розмови ведуться з кількома претендентами.

Обидві польські газети визнають, що не знають деталей домовленості між українською та польською сторонами. До того ж , висловлюється певний сумнів щодо того, хто є справжнім власником “АвтоЗАЗ”, а через те польський уряд не має певності, в чиї саме руки могло б потрапити польське підприємство.

На те, щоб “АвтоЗАЗ” став головним інвестором “FSO”, вже погодилися польські банки, котрі кредитували варшавське підприємство. Однак остаточне рішення повинен ухвалити уряд Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG