Доступність посилання

ТОП новини

Перебіг президентської виборчої кампанії на Донеччині.


Сергій Гармаш

Донецьк, 15 вересня 2004 - Перебіг президентської виборчої кампанії на Донеччині не можна назвати рівним для кандидатів. Але, на думку нашого Донецького кореспондента, це залежить не тільки від утисків влади, але й від активності передвиборчих штабів.

Всі соціологічні, в тому числі і експертні, опитування, які проводяться в Донецькій області, свідчать, що найактивніше передвиборчу кампанію на Донеччині веде штаб Віктора Януковича. Дійсно, якщо порівняти ,наприклад, активність роботи з донецькими виборцями тих же народних депутатів, то виникає враження, що, крім команди прем’єра, всі інші кандидати махнули рукою на 3,5 мільйони виборців Донеччини.

Так, лише цього тижня Донецьким обласним штабом Януковича заплановані 44 зустрічі депутатів Верховної Ради в Донецькій області. А всього за період з початку передвиборчої кампанії вони провели 312 зустрічей з виборцями. Такі дані заступника керівника обласного штабу Януковича Владислава Лук”янова. Поряд з депутатами активно працювали на висуванця влади й провладні партії. На першому місці( це участь в 400 акціях), звичайно Партія регіонів. На другому ( приблизно 112 зустрічей ) СДПУ(о), і третьою за рівнем активності у агітації за Януковича Владислав Лук’янов назвав партію “Жінки за майбутнє”.

Все це дає свої плоди. Так, за даними Донецького інформаційно-аналітичного центру, рейтинг Віктора Януковича за останні півтора місяця зріс на Донеччині на 7%. А підписів за Януковича його команда назбирала, не буду казати якими методами, більше двох мільйонів.

Владислав Лук’янов: “Кількість мешканців Донбасу, які підтримали Віктора Федоровича Януковича перебільшила всі наші найсміливіші очікування й перевищила 2 мільйони”.

У той же час виборча кампанія Віктора Ющенка на Донеччині проходить досить мляво. Основними інформаційними приводами, які створює штаб Ющенка в регіоні ,є часті зміни його керівництва та утиски агітаторів, про які журналісти дізнаються з прес-релізів. Олександр Міщенко – прес-секретар донецького штабу Ющенка не зміг відповісти на запитання кореспондента “Свободи” про кількість підписів, зібраних в області на підтримку кандидата на посаду Президента Віктора Ющенка.

“Такої цифри немає” –сказав він.

За його ж даними, з 3 серпня, тобто зі зміною попереднього керівництва штабу на представників Блоку Юлії Тимошенко, в області не проведено жодної зустрічі народних депутатів з виборцями. Куратор штабу від коаліції “Сила народу” Олександр Турчинов був у Донецьку двічі. Перший раз, коли вів переговори про створення місцевої “Сили народу”, другий – через кілька днів на підписанні угоди про коаліцію. Обидва візити були не публічними. Приїзд Юлії Тимошенко неодноразово анонсувався, але вона так жодного разу і не приїхала.

Соціологічних замірів донецький штаб Ющенка не робить, принаймні його прес-службі про це невідомо.

Таке нехтування Донеччиною викликає нерозуміння і образу навіть у прихильників Ющенка. Тож нерівна активність виборчих кампаній кандидатів на Донеччині залежить не тільки від, так би мовити, об’єктивних політичних чинників, але й суб’єктивного, чисто людського фактора.
XS
SM
MD
LG