Доступність посилання

ТОП новини

Вшанування пам''яті Георгія Гонгадзе.


Марина Пирожук

Київ, 16 вересня 2004 року - В річницю загибелі журналіста Георгія Гонгадзе, в Києві відбудеться вшанування пам’яті загиблих журналістів. В рамках акції "Досить брехати!", ініціаторами якої виступають - блок Віктора Ющенка “Наша Україна”, СПУ та БЮТ, команда Ющенка пікетуватиме телеканал "Інтер" , "1+1" та “Перший національний”.

Учасники акції запалять свічки в пам’ять про Георгія Гонгадзе, створивши живий ланцюг вздовж Хрещатика від майдану Незалежності до меморіальної дошки загиблим журналістам, яка знаходиться біля Спілки журналістів України.

Голова парламентського Комітету з питань інформаційної політики та свободи слова, член блоку “Наша Україна” Микола Томенко каже, що після зникнення Георгія Гонгадзе 4 роки тому дискусії про свободу слова в Україні залишаються надалі актуальними і невирішеними. Організатори планують відвідати спочатку Таращу, а потому провести політичні акції у Києві, у тому числі, і пікет загальнонаціональних каналів.

Микола Томенко

На жаль, багато експертів кажуть, що брехні про справу Гонгадзе і брехні на телебаченні стало більше, тому команда Ющенка спільно з СПУ і БЮТ, разом з журналістськими організаціями вирішила поєднати і одну і іншу обставину.

Ми домовлялися, що це не буде обов’язково одна спільна акція відвідин хреста, який поставлено в минулому році біля місця знайденого тіла Георгія в Таращі, де буде згадано його і буде проведена служба о 12 годині.

Громадські і політичні акції будуть у вечірній час. Спочатку блок Ющенка пропонує громадянам і активістам громадських організацій пікетувати 3 канали, які є найбільш брехливим на думку експертів так звані “канали нечесних новин”: “Перший національний”, “Інтер” і “1+1”. Акція триватиме з 16 до 19 години.

А з 19:30 до 20:00 години ми, організатори, запрошуємо всіх, щоб стати з стрічками до Хрещатика до меморіальної дошки НСЖУ, де згадуються і Георгій і всі загиблі журналісти для того, щоб привернути свою увагу до тих людей, які професійно виконували свій обов’язок і загинули в мирний час в Україні.

Дебатується з нашими колегами з політичної партії можливості мітингу на Хрещатику, але в даному випадку це не суперечить загальному контексту акції, які зводяться до 2 лозунгів до влади і до заангажованих олігархічних аналів “Досить брехати!”, “Ми пам’ятаємо”, що стосується і справи Гонгадзе і справ журналістів, які до сих пір не розслідувані владою і правоохоронними органами.

Марина Пирожук

Ще один народний депутат, член БЮТ Андрій Шкіль каже, що у такий спосіб представники опозиції хочуть привернути увагу до стану українських ЗМІ і вшанувати пам’ять загиблих журналістів.

Андрій Шкіль

Я цілком повністю підтримує це гасло, оскільки досить брехати, досить говорити про те, що невідомі вбивці Георгія Гонгадзе, що невідомо до того, хто спричинився до того, щоб його викрали.

Це все відомо. Те, що не може назвати ці прізвища прокуратура, те, що не можуть цих людей викликати в суд і дати правову оцінку їхнім діям, то це вже проблема влади – не проблема ані Георгія, ані людей, його рідних, тим паче, найбільш проблема його мами, яка страждала від невизначеності. Вона не може збагнути, чому до цього часу не покарані злочинці, які спочатку викрали, а потім вбили його сина.

Це буде різнопланово. Початок акції о 19:30. Це буде і мітинг і такі проміння людей, які будуть стояти зі свічками від Майдану Незалежності до НСЖУ і АП. Я буду на цій акції і від імені блоку буду мати там виступ, і підтримувати цю акцію.

Чому блок долучився? Тому що все просто, з самого початку БЮТ і практично кожний, хто туди входить, і Омельченко зараз очолює комісію з розслідування викрадення і вбивства Гонгадзе. Йому не дали виступити з трибуни ВР для того, щоб зачитати матеріал, яка напрацювала ця депутатська комісія.

Кожен з нас, і я особисто, і Хмара, і Лук’яненко, всі долучилися тою чи іншою мірою до акції “Україна без Кучми”, яка була медійована чи збуджена зникненням і вбивством журналіста. Властиво, Георгій долучився і до самої акції і до демократизації виборчого процесу в Україні.

Я думаю, що спочатку це акція протесту, а пізніше через кілька місяців, через рік, то це буде шана пам’яті Георгія Гонгадзе, який поклав величезний камінь в підмурівок української демократії.
XS
SM
MD
LG