Доступність посилання

ТОП новини

Минуло 4 роки від дня зникнення українського опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе.


Ірина Халупа Гості: Григорій Омельченко - народний депутат України, БЮТ, Голова парламентської комісії у справі Гонгадзе; Юрій Василенко - суддя апеляційного суду м. Києва.











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 16 вересня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі. Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Наша тема на 16 вересня 2004: “Минуло 4 роки від дня зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе”.

Гості: Григорій Омельченко, народний депутат України, БЮТ, Голова парламентської комісії у справі Гонгадзе; Юрій Василенко, суддя апеляційного суду м. Києва.

Сьогодні минають 4 роки від зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Більше 200 осіб провели мітинг пам’яті Гонгадзе в Таращанському районі Київської області. Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, два місяці пізніше в лісі під Києвом у Таращанському районі знайшли його труп. Рік тому, біля Таращі був встановлений пам’ятний хрест.

На пам’ятній зустрічі сьогодні голова СПУ Олександр Мороз сказав, що його партія поставить у парламенті питання про проголошення 16 вересня Днем захисту прав людини.

Зі зникненням Гонгадзе в Україні розгорівся політичний скандал навколо можливої причетності до цього убивства Президента Леоніда Кучми.

У Сімферополі сьогодні також близько ста осіб також провели мітинг-реквієм пам''яті журналіста Гонгадзе.

У цей момент, коли наша передача в ефірі подібний мітинг триває і на Хрещатику у Києві. Пізніше ми підключимося до цього мітингу телефоном з нашою кореспонденткою Мариною Пирожук.

Сьогодні про справу Гонгадзе також вкотре заговорили в ЄС. ЄС висловив занепокоєння, тому що в розслідуванні цієї справи, немає прогресу.

В повідомленні ЄС також вказано, що за ці чотири роки в Україні відбулося “кілька нападів на журналістів, а також підозрілих смертей журналістів, у зв''язку з чим виникає питання про безпеку працівників ЗМІ”.

ЄС закликав українську владу зробити все можливе, щоб знайти організаторів цих злочинів і притягнути їх до відповідальності. Тим часом міжнародна організація “Репортери без кордонів” також сьогодні закликала Україну відкрито розглянути справі про убивство Георгія Гонгадзе.

“Протягом декількох років не було ніякого значного прогресу в розслідуванні зникнення й убивства журналіста, тоді як зараз, коли справа Гонгадзе стає важливою політичною темою в передвиборних перегонах, преса і Генеральна прокуратура відкривають нові факти”, - мовиться у зверненні до Генерального прокурора України Геннадія Васильєва.

“Ця нова інформація є надзвичайно важливою, і якщо ви вважаєте її такою, що заслуговує на довіру, зараз час просунути розслідування на наступний етап - відкритого і чесного процесу”, - закликають “Репортери без кордонів”.

Сьогодні наш гість Григорій Омельченко, Голова парламентської комісії у справі Гонгадзе провів прес конференцію, на якій відверто сказав: “Пройшло 4 роки – нічого не зроблено і справу не розкрито, але прокуратура запевняє, що праця у розкритті вбивства Гонгадзе триває і триватиме доти, доки справу не буде розкрито. Бодай так запевнив радіо “Свободі” прес-секретар Генеральної прокуратури Сергій Руденко.

Сергій Руденко

Ми можемо сказати лише те, що своєчасно за цим фактом порушено кримінальну справу, яка знаходиться на стадії досудового слідства. У справі працює слідча оперативна група, яка складається з високодосвідчених фахівців своєї справи і яка дуже напружено і цілеспрямовано працює над розкриттям цього злочину і над встановленням осіб, які до нього причетні.

Ірина Халупа

Чому ця справа так довго триває?

Сергій Руденко

На жаль, не можна сказати, що саме ця справа триває довго чи недовго. Не можна порівнювати ці процеси тому, що процес розкриття злочину – це дуже індивідуальний процес і успіх у розкритті злочину залежить від багатьох чинників, і на жаль далеко не всі ці чинники залежать від якості і професійності слідчої оперативної групи.

Є певні об’єктивні обставини, наявність чи відсутність яких робить цей процес більш-менш тривалішим у часі. На жаль, я не можу спростувати це твердження про те, що довго розслідується справа, але не можу і погодитися , бо кожна справа розслідується рівно стільки, скільки необхідно для того, аби зібрати докази, які викривають конкретних осіб у скоєні цього злочину.

На жаль, не дивлячись на дуже великий обсяг слідчих дій і на професійну напружену роботу слідчо-оперативної групи, цей злочин залишається нерозкритим. Тому робота продовжується і буде тривати аж до розкриття злочину.

Ірина Халупа

Пане Руденко, Ви згадали про об’єктивні обставини, Ви не хочете це якось конкретизувати?

Сергій Руденко

Я не можу, і не маю права це конкретизувати, тому що мене не уповноважили на це слідчі органи. Я не є слідчим, який розслідує кримінальну справу. Але з теорії - це є об’єктивні обставини, це перш за все ті сліди, які лишає на місці злочину сам злочинець. І тоді професійні групи проявляють у закріпленні і врахуванні достатньо професійному тих доказів наявних у подальшому розслідуванні кримінальної справи.

Мабуть, ні для кого не є таємницею, що у справі за фактом вбивства Гонгадзе таких доказів замало, які б давали незаперечні підстави стверджувати, що ці особи вчинили злочин і пред’явити обвинувачення будь-якій особі. Це об’єктивна оцінка стану тих доказів, які є на сьогодні у справі.

Але наголошую, що робота продовжується в цьому напрямку і слідчо-оперативна група готова співпрацювати з будь-ким, хто реально зацікавлений встановленій істині у справі, але не в якості контролерів, а в якості тих осіб, які сприяють процесу слідства і процесу здобуття доказів у справі.

Ірина Халупа

Пане Руденко, як би Ви відреагували на ті закиди, які часто лунають на рахунок прокуратури, що власне прокуратура затягає і блокує цю справу?

Сергій Руденко

Генеральна прокуратура України категорично заперечує будь-якій вплив слідчих негативний чи членів слідчого оперативної групи, чи керівництво прокуратури. Ми всі, в першу чергу, зацікавлені в розкритті цього злочину в установленні і притягненні до кримінальної відповідальності осіб, які вчинили цей злочин.

І коли лунають відповідні заяви, ми не чуємо жодної, якось більш доказової об’єктивної інформації, яка б свідчила про те, що хтось вчиняє якісь дії спрямовані на затягування слідства. Так було, коли ми спростовували заяви щодо тих протоколів, які опубліковано в Інтернеті. Лунали звинувачення про те, що ми їх укрили і не вживаємо ніяких дій. Ми заявили офіціально, що ми надавали ці протоколи до суду, відстоюючи свою позицію щодо необхідності притягнення до кримінальної відповідальності генерала Пукача.

Ірина Халупа

Спершу Ви сказали, що ті документи були не справжніми, пройшло кілька днів і тоді Ви сказали, що це справжні документи і Ви відкрили кримінальну справу?

Сергій Руденко

Будь-ласка, давайте не будемо грішити проти істини, жодного разу ніяка офіційна особа Генеральної прокуратури не стверджувала те, що ці документи є недійсними. Ми заявляли і брали деякий тайм-аут для того щоб визначити, співставити ці матеріали і текстово, і формально. З тими матеріалами, які є в кримінальній справі і після закінчення цієї роботи, ми заявили про те, що вони за своїм змістом відповідають змісту виконаних слідчих дій.

Ірина Халупа

Пане Руденко, чи вірите Ви, що Генеральна прокуратура докопається до правди у тій справі, бо все ж таки були представлені кілька осіб, які нібито скоїли цей злочин. Останнім кандидатом був якійсь громадянин “К”.

Сергій Руденко

Поява декількох осіб і, взагалі, осіб, які підозрювались чи перевірялися на причетність до скоєння цього злочину, з моєї точки зору, з нашої точки зору, свідчить лише про одне, що іде напружена цілеспрямована і дуже ефективна робота спрямована на встановлення конкретних осіб, які вчинили цей злочин.

Ірина Халупа

Але ж не могли троє всі б це зробити?

Сергій Руденко

Я ж кажу, що ця робота може мати два результати, як підтвердження так і спростування версій про причетність конкретних осіб, і це є нормальною слідчою ситуацією. Це нормальний процес, який спрямований на установлення істини до справи. Коли є особи, чия причетність до злочину не доведена і не підтверджена, то це є також позитивний результат слідства, який дозволяє відкинути версію, яка не підтвердилась, і зосередити увагу на версії, яка більш буде сприяти, яка більш правдоподібна, і буде сприяти встановленню істини у справі.

Що стосується закінчення слідства і чи буде устоновлену особу чи ні, то можна сказати, що ми робимо все для цього можливе і на далі будемо робити. Гарантій у такій справі, як розкриття злочинів ніхто дати не може. Але я, мабуть, як і всі громадяни України, дуже вірю в те, що це відбудеться і запевняю, що Генеральна прокуратура не тільки не чинить ніяких перепон для цього, але й докладає до цього максимально необхідних зусиль.

Ірина Халупа

Дякую, пане Руденко я сподіваюся, що за рік ми не будемо повторювати ту саму розмову.

Пане Омельченко, ваша комісія – це спеціальна парламентська комісія справі Гонгадзе, яка уже третій рік існує і працює у цій справі. Ми чули від пана Руденка, що дуже віддано працюють і в прокуратурі і, що є позитивні результати, навіть, ті три кандидати, яких прокуратура нібито знайшла і розкрила, що вони справді цього не зробили. Це теж вважається позитивним результатом. Якщо всі так активно працюють, то чому чотири роки пізніше ця справа не була завершена?

Григорій Омельченко

Ваше запитання, я задав би собі і всім радіослухачам. А перед цим хочу з усіма привітатися. Я просив би, щоб усі громадяни, які нас слухають, то хай хоч на секунду, на хвилинку згадають Георгія Гонгадзе і він буде живий доти, доки хоч одна людина в світі буде про нього пам’ятати.

Чому третій рік парламент не може заслухати слідчу комісію, яку я очолюю про результати розслідування обставин вбивства і Георгія Гонгадзе, і Ігоря Александрова, і інших резонансних справ? Ця слідча комісія, яка створена парламентом. По регламенту через кожні півроку парламент зобов’язаний заслухати слідчу комісію, а потім прийняти рішення: чи працювати їй далі, чи її ліквідувати.

Вибачте, доходить до абсурду, що я повинен вносити проекти постанов, реєструвати у ВР, щоб звіт слідчої комісії і Генпрокурора включили до порядку денного. Вже доходить до цинізму. Я не штурмую трибуни, не рву на собі “сорочку”, не ламаю мікрофон, хоч я сам майстер спорту по рукопашці.

Але коли відверто і цинічно керівництво ВР, в першу чергу В.Литвин, парламентсько-пропрезидентська більшість (тепер вона, напевне, в лапках), Президент України роблять все, щоб з трибуни ВР не почули офіційний звіт слідчої комісії і зроблені офіційні висновки.

Мабуть, всі подумають: чому саме так? Та просто бояться. І боїться президент, і боїться пан Литвин, і бояться депутати: і Л.Деркач, і М.Потебенько, колишній Генеральний прокурор, і багато інших високопосадових осіб, що ми скажемо правду, що встановлено слідчою комісією.

Ірина Халупа

Пане Омельченко, чи це, що встановлене слідчою комісією, – це є таємниця, чи Ви можете поділитися цією інформацією з слухачами?

Григорій Омельченко

Тимчасова слідча комісія ще у вересні 2002-го року, зібравши докази, прийшла до висновку, що Президент України Кучма є організатором викрадення Георгія Гонгадзе.

Я кожен раз наголошую, і добре, що тут знаходиться мій другий колега, суддя Василенко, щоб не путати два склади злочину: вбивство і викрадення, що спричинило тяжкі наслідки, тобто смерть. Це різні склади злочину.

Так от, слідча комісія вже другий рік з доказами в руках доказує (ці докази направлені до Генеральної прокуратури з нашим рішенням), що організатором викрадення Г.Гонгадзе є Президент України Леонід Кучма.

Ірина Халупа

У Вас на це є докази?

Григорій Омельченко

Є докази, зібрані. Це покази свідків, потерпілих, документальні докази, аудіозаписи, експертизи і інші фактичні дані.

В слідчій комісії працюють професіонали: офіцери СБУ, адвокати, прокурори, представники різних депутатських груп і фракцій.

Зібравши ці докази, проаналізувавши, комісія, підкреслюю, одноголосно проголосувала той висновок, про який я вам сказав.

Згідно Конституції, висновок слідчої комісії не є обов’язковим для суду і органу досудового слідства. Це прекрасно, але...

Ірина Халупа

Але воно має якусь символічну вагу.

Григорій Омельченко

Ні, коли ми направили ці матеріали до Генеральної прокуратури з ухвалою порушити кримінальну справу проти Кучми, Литвина, Деркача, Кравченка за ознаками ч. 3 ст. 27, ст. 146, а це означає, що організація викрадення спричинила тяжкі наслідки, тобто смерть Георгія Гонгадзе.

Генеральний прокурор, згідно зі ст. 97 Кримінально-процесуального кодексу, повинен прийняти два процесуальних рішення: або порушити кримінальну справу впродовж, максимум, 10 днів, або винести постанову про відмову у порушені кримінальної справи.

Генеральний прокурор ні Піскун, ні Васильєв не зробили цього процесуального рішення. І так, як кажуть, висить, у підвішеному стані.

Ще одне. Ну добре, ми можемо помилятися, хоча в комісії працюють, я підкреслюю, юристи-професіонали, мені приємно, що моя оцінка...

Ірина Халупа

І спеціалісти СБУ, Ви сказали.

Григорій Омельченко

Так, і спеціалісти СБУ. Я сам діючий полковник СБУ, за плечима якого великий досвід слідчо-оперативної роботи.

Мені як кандидату юридичних наук приємно за свою професійну підготовку, як мене вчили в Національному університеті ім. Тараса Шевченка, що юрист-суддя більше, ніж з 30-річним стажем Василенко, коли ми до нього звернулися з офіційною заявою, підтвердив юридичні висновки і порушив кримінальну справу за цими та іншими ознаками злочину, які були встановлені у діях громадянина України Л.Д.Кучми.

Потім був абсурд зі скасуванням цієї постанови ВСУ. Те нехай буде на совісті і професійній честі тих суддів. Але ж вибачте, суддя Апеляційного Суду підтвердив висновки слідчої комісії.

Ви знаєте, що вже просив і Піскуна, і Васильєва: “Ну винесіть постанову про відмову у порушенні кримінальної справи і дайте слідчій комісії потім звернутися до суду про відміну вашої постанови як незаконної”.

Не роблять цього, бо бояться, бо в суді будуть пред’явлені і слухатися докази, які зібрані слідчою комісією. Більше того, ми будемо вимагати тоді через суд, щоб Генеральна прокуратура дала протоколи допитів цих працівників міліції, які стежили, й інші докази. Цього просто бояться.

Шановний говорить мій Сергій Руденко з Генеральної прокуратури, що це основна об’єктивна причина, що основний організатор викрадення Георгія Ґонгадзе Президент України Л.Кучма.

Ірина Халупа

Пане Василенко, до ефіру ми з Вами трішки розмовляли, і Ви сказали, що Ви під час Вашої кар’єри порушували кримінальні справи проти прокурорів. Пан Омельченко нам нагадав, що Ви підтвердили висновки слідчої комісії.

Чому це все зайшло в такий глухий кут? Президент Кучма вважається винним слідчою комісією, він не просто громадянин, він президент держави. Чи може українська судова влада цю справу якось зрушити вперед, чи це залишиться такою ж справою, як, скажімо, вбивство американського президента Кеннеді, яке ніколи не було розкрите?

Є різні гіпотези, різні міркування з цього приводу. Дуже часто я чую, що це порівнюють зі справою Гонгадзе, що ось в американців нібито все працює, але вони не змогли розкусити цей гордієв вузол, то це не така аж велика дилема чи проблема.

Отже, чи може судова влада якимсь чином підпалити це все, щоб воно просувалося вперед, чи це лабіринт, з якого немає виходу?

Юрій Василенко

Ні, це не є лабіринтом. Пан Руденко лукавить, коли каже, що прокуратура робить все, щоб розкрити цю справу.

Пам’ятаєте, я вже казав спочатку слідства, що прокуратура робить все, щоби ця справа не була розкрита.

Чому я зробив цей висновок? Коли я працював в Генеральній прокуратурі, і в нас викрали автомат, то нас вночі підняли, цілу групу направили в місто Кременчук, і ми там шукали сліди.

Тут по всій країні було відомо, що зник журналіст Георгій Гонгадзе. І що ж? Знайшли тіло, і якийсь там слідчий почав з особами, які були притягнуті до адміністративної відповідальності, щось копати там. Так накопали, що не знайшли не прикрас Гонгадзе... Тобто, на початку слідства були допущені такі порушення...

Ірина Халупа

Так що некомпетентно вели вони цю справу з самого початку.

Юрій Василенко

А тому, що не хотіли. Щоб хотіли, то у Генеральній прокуратурі є нормальні, професійні слідчі, яких направили б туди. Але жодної людини туди не було направлено.

Потім знайшли прикраси, Гонгадзе - також ніяких слідчих дій. Потім зникає труп. Як це може бути таке? Проводиться багато експертиз.

Я пам’ятаю, як я розглядав справу, коли в топці була спалена людина. Тоді провели експертизу в нас в Союзі і все встановили.

А тут є труп, все є, частини тіла ще у когось ще..., тобто, настільки непрофесійно. А це спеціально робилося, щоб справа не була розкрита.

Ірина Халупа

Справа не була розкрита у тому напрямку, щоб не знайти цю особу, хто виконував саме вбивство, чи щоб не знайти тих людей, які організували його чи хотіли його...?

Юрій Василенко

А пам’ятаєте, як потім розвивалися події? На ВР бреше Кравченко, бреше Джига, бреше Потебенько... Це ж вищі посадові особи правоохоронних органів, які повинні були взяти під особливий контроль розслідування цієї справи.

Пам’ятаєте, коли О.О.Мороз говорив про плівки Мельниченка, що говорили? Що, мовляв, він не працював в СБУ, що це плівки-підробка і так далі.

От Григорій Омелянович в групі з іншими депутатами представив мені заяву про порушення справи. А чому раніше не було допитано пана Кучму, пана Кравченка, пана Азарова і інших осіб? Вони не були допитані, ніяких слідчих дій відносно них не проводилося. А це не забороняється законом. Тобто, слідство все зводилося до того, щоб затягнути цю справу.

Ірина Халупа

Затягнути доки?

Юрій Василенко

Доки не стихне вся напруга відносно цієї справи, а тоді все - похороніть її.

Ірина Халупа

Але він чотири роки після його вбивства залишається, перепрошую за грубість, в якомусь холодильнику десь в якомусь кабінеті. І навіть з точки зору гуманності воно виглядає якось ненормально.

Ми на телефонному зв’язку маємо дружину Георгія Гонгадзе Мирославу.

Пані Мирославо, Ви не чули початок нашої програми, але сьогодні відбулася прес-конференція, де пан Омельченко сказав, що упродовж 4 років не було зроблено, практично, нічого, і справа не розкрита.

Чи Ви з Вашого боку маєте якусь додаткову інформацію, яка може дати якийсь сигнал, що все ж таки на якихось етапах ця справа просувається вперед.

Мирослава Гонгадзе

Ви знаєте, я не можу сказати, що нічого взагалі не зроблено, насправді всі матеріали, які оприлюднені публічно, їх достатньо багато, дають достатньо підстав стверджувати, хто був причетний до цього злочину. І виконавці, і безпосередні замовники цього злочину.

Дуже багато було проведено експертиз, були підтверджені дані про те, що тіло, яке було знайдене, це тіло Георгія. Зроблена експертиза плівок Мельниченка, яка говорить про те, що плівки достовірні. Ми маємо протоколи безпосередньо з прокуратури, які підтверджують те, що міліція незаконно стежила за Георгієм.

Все, що говорять посадовці, на це абсолютно не варто зважати. Я вважаю, що достатньо доказів, публічних доказів, які можна використати в суді.

Проблема в тому, що прокуратура досі не хоче визнавати ці докази і використовувати їх в матеріалах справи.

Ірина Халупа

Пане Василенку, чи можна тут якось прокуратуру обійти?

Юрій Василенко

Треба, щоб до судового слідства було передано повно, об’єктивно та всебічно. От колись звернулись до мене депутати, в тому числі і Григорій Омелянович. Ніхто ж не оспорює, що підстав для порушення справи немає, вся справа в тому, що мене звинувачують в тому, що я порушив порядок, хоча я і сьогодні стверджую, що порядок ні Конституції, ні кримінально-процесуального кодексу я не порушив. Тому що було достатньо підстав для порушення справи.

Там була і експертиза Бек Тека, і свідчення Мирослави, і інші, і Мельниченка були свідчення. Тобто підстави були, а от чомусь Верховний Суд звинуватив мене, що я зловживаю службовим станом, порушивши справу відносно президента.

І в даний час обійти цю прокуратуру не можна (а це от і затягується). Як тільки хтось не хоче розслідувати справу, за тими чи іншими підставами тягне і тягне до судового слідства.

А коли бажають когось звинуватити, моментально порушується справа, пред’являється звинувачення і відносно людини відбуваються міри запобіжного заходу тримання під вартою. І все.

А в даному випадку не я... от дивіться: якусь експертизу проводить прокуратура по плівкам Мельниченка, останнім. А як же вони у них опинились, ці плівки? Тут треба, щоб докази були достовірними. Тобто, протокол виїмки - в присутності пойнятих, у кого. І потім – копії не можна вважати доказами.

Ірина Халупа

В цифрових записах важко констатувати, де оригінал, а де копія.

Юрій Василенко

Але вони є, так Григорій Омелянович?

Григорій Омельченко

З цього приводу скажу відверто...

Ірина Халупа

Я хочу сказати слухачам, що зараз у прямому ефірі ми почуємо нашу кореспондентку Марину Пирожук, яка зараз знаходиться на вулиці Хрещатик, де відбувається мітинг-реквієм пам’яті Григорія Ґонгадзе, так що пане Омельченко, почекаємо одну секунду?

Марино, ти в ефірі, отже, розповідай там, що відбувається зараз?

Марина Пирожук

Доброго вечора усім, справді, на Хрещатику, не зважаючи на те, що розпочався дощ і сильний вітер, триває акція по вшануванню пам’яті загиблого журналіста Георгія Гонгадзе.

Молоді люди стоять із запаленими свічками, тримають плакати з портретом Гонгадзе і з різними надписами, наприклад, “Ми про все пам’ятаємо, Георгію, ми пам’ятаємо тебе!”

На одному з транспарантів я бачу такий цікавий надпис, я б хотіла його прочитати: “Лишившись в нашій пам’яті і слові, Георгій - і борець, і реаліст. А от при владі - справді безголові, яким присниться вбитий журналіст”.

Перед цим на Майдані Незалежності відбувся політичний мітинг, на якому виступили представники опозиційних політичних партій: Олександр Мороз, Луценко від соціалістів, Андрій Шкіль від блоку Юлії Тимошенко, та інші депутати.

Ірина Халупа

Дякую, Марино, як довго ще мітинг триватиме і, приблизно, скільки народу зібралося там?

Марина Пирожук

Важко порахувати, але чимало. Переважно, це молоді люди, і, як я вже казала, незважаючи на негоду, що почав падати дощ, люди не розходяться, вони тримають запалені свічки і далі.

Ірина Халупа

І все відбувається спокійно?

Марина Пирожук

Все відбувається спокійно, тобто перехожі живуть своїм життям, ті люди, які прийшли на цю акцію, виконують свою місію, але байдужих немає.

Тобто ті кияни, які вийшли, можливо, погуляти або в інших справах зупиняються і не залишаються байдужими до цієї акції.

Ірина Халупа

Дякую, Марино. Це була Марина Пирожук з вулиці Хрещатик, де відбувається пам’ятна акція, пам’ятний похід з свічками по Георгію Гонгадзе.

А ми продовжуємо у студії нашу програму. Пане Омельченко, Ви сказали сьогодні, що необхідні умови для розкриття справи Гонгадзе – це опозиційна перемога на президентських виборах.

Ви знаєте, багато хто говорить, що “так, я хочу голосувати за, скажімо, Віктора Ющенка, але я знаю, що переможе Віктор Янукович.”

Отже, це такі вибори, де може перемогти якийсь Віктор. Якщо не буде, за Вашими словами, опозиційної перемоги, чи ця справа тоді приречена на “вічне жевріння” і вона ніколи не буде розкритою?

Григорій Омельченко

Я відповім, можливо, жорстко, як колишній спецназівець. Якщо ми, офіцери, дозволимо, що ця злочинна бандитська влада на чолі зі злочинцем номер один – Кучмою зробить колишнього зека, людину, у якої руки в крові, насильника та грабіжника президентом чи Верховним Головнокомандуючим Збройних Сил, то нам, офіцерам, які мають честь і гідність, залишається два варіанти: пустити кулю в лоб або виконати свій офіцерський обов’язок до кінця.

Ірина Халупа

Ви можете емігрувати.

Григорій Омельченко

Ні, я зі своєї Батьківщини ніколи не емігрую, я скоріше їх відправлю туди, де вони були.

Ірина Халупа

Пане Омельченко, не слід закликати до таких дій, але...

Григорій Омельченко

Вибачте, це не “хахоньки”, Ви тільки вдумайтеся, до чого опустилася влада?! Колишнього зека, засудженого за насильницькі злочини, у якого руки в крові...

Ірина Халупа

До справи Гонгадзе...

Григорій Омельченко

...штовхає, щоб він став президентом, щоб раз і навіки була похована справа про вбивство Георгія Гонгадзе, про замах на життя народного депутата Олександра Єльяшкевича і інших тяжких вчинених злочинів.

Кучму і його оточення лякає кримінальна відповідальність. Їм прийдеться відповідати за вчинені злочини. І єдиний порятунок – президентом стає колишній “зек” Янукович.

Та не буде він, я даю слово офіцера. І сьогодні на площі виступаючи сказав: “Пане Янукович, збирайте свої “манатки” і “порожняком громихайте” от-туди, звідки ви приїхали. Невже ми, які пройшли Афган, Корею, Латинську Америку, Ближній Схід, Чорнобиль, не знаємо, що таке офіцерська честь і втрата бойових побратимів? Дозволимо, щоб все було у нас?”

Ірина Халупа

Вибачте, я Вас переб’ю. В Україні не всі бачать ситуацію Вашими очима.

Григорій Омельченко

Щоб це було нашим Верховним Головнокомандуючим. Та в мене ростуть двоє онуків!

Ірина Халупа

Дякую. Пане Василенко, останнє слово за Вами. Отже, ми вже констатували, що прокуратуру не обійдеш. З точки зору судді, який бачив багато справ, чи є якийсь вихід з цієї ситуації?

Юрій Василенко

Є вихід – бажання Генеральної Прокуратури передати справу. Мирослава вірно казала, що, на її думку, є всі підстави для того, щоб пред’явити всі обвинувачення конкретним особам і направити справу в суд. А суд розбереться.

Ірина Халупа

Але ми бачимо, що то за суди...

Юрій Василенко

Але щоб суд був незалежний. Зараз все більше й більше суддів вважають, що необхідно бути незалежними.

На мою думку теж: все одно буде зміна влади, прийдеться відповідати за те все і за Георгія Гонгадзе. Адже проти Георгія, одного журналіста, була направлена велика державна машина: міліція, прокуратура, СБУ проти одної людини, це жах.

Ірина Халупа

Дякую, шановні гості, на жаль, ми будемо завершувати, бо немає більше часу. Ця передача відбулася сьогодні з приводу 4 річниці від дня зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе.

Нашими гостями були сьогодні народний депутат України від Юлії Тимошенко, Голова парламентської комісії у справі Гонгадзе - Григорій Омельченко та суддя апеляційного суду м. Києва Юрій Василенко.

Я Ірина Халупа прощаюсь з вами, слухаймо “Свободу” і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG