Доступність посилання

ТОП новини

Чехія: мода називати дітей іноземними іменами минає. Чехи повертаються до традиційних Янів, Катержин.


Оксана Пеленська

Прага, 17 вересня 2004 - Чехи повертаються до традиційних імен. За статистикою, новонароджені діти вже не поповнюють ряди Патрицій, Ромуальдів чи Ванесс. Мода на екзотичні імена минає разом із чужими телевізійними серіалами. Набагато надійнішими виявились свої, рідні імена.

Чехи люблять статистику і до всього намагаються підходити раціонально. Цього разу Чеський статистичний комітет вирішив з’ясувати, який вплив на громадян країни має мода на чужі імена і чи має взагалі. Фахівці також прагнули дізнатись, від яких факторів залежить, чи новонароджене маля піде у світ, як і сотні років тому, з чеським іменем Ян, чи житиме із заморським, наприклад, Мануель.

І статистика чехів потішила. Виявилось, що чехи все частіше звертаються до своєї рідної криниці, вибирають імена, які формують чеську національну традицію. Зокрема, поза конкуренцією, значно випереджаючи інші імена, виявилось добре знайоме, перевірене історією ім’я Ян, йому відповідає українське Іван.

Серед інших, улюблених чехами чоловічих імен, опинились Якуб, Томаш, Мартін, Лукаш, Міхал чи, скажімо, Ондржей, більшість з яких мають відповідники в українській мові. Не підвели традицію і симпатії чехів при виборі жіночих імен. Серед найулюбленіших – типові чеські імена Елішка, Адела, Катержина, Тереза, Кристина, Наталіє, чи Люціє.

Як з’ясували фахівці, на вибір імені значний вплив має кілька факторів. Один із найважливіших сьогодні - родинна традиція, наприклад, імена бабусь чи прадідів. Багато залежить і від освіти батьків. За статистикою, безконечно довгі серіали дивляться люди, які мають багато часу, і навпаки, особи з вищою освітою дають перевагу іменам історичних постатей або національних героїв. Як тут не згадати Яна Жижку чи Яна Гуса?

Зрештою, і безконечно довгі серіали колись урешті закінчуються, швидко минає мода і на популярних акторів, і співаків, імена ж залишаються надовго, на все життя. Не зовсім затишно почуватимуть себе серед чеських Катержин чи Янів чужомовні Есмеральди чи Патрики. Зрештою, й статистика підтверджує: у виборі імен чехи повертаються до рідних джерел.
XS
SM
MD
LG