Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія вважає, що реверс нафтогону Одеса – Броди шкодить співпраці України й ЄС.


Славко Волинський

Брюссель, 16 вересня 2004 – Рішення українського уряду використовувати нафтопровід Одеса – Броди у зворотному напрямку не пройшло і повз увагу Європейської комісії. Такий крок, згідно зі словами речника Єврокомісії Амадора Ґонсалеса Ріко, завдав певної шкоди співпраці між Україною і ЄС у сфері енергетики. Адже Європейська комісія була зацікавлена, щоб високоякісна каспійська нафта надходила в країни ЄС саме за допомогою нафтогону Одеса – Броди – Плоцьк, а не танкерами через перевантажений Босфор.

В інтерв’ю для радіо «Свобода» речник Єврокомісії Амадор Ґонсалес Ріко сказав, що Європейська комісія розглядала проект створення нафтопроводу Одеса – Броди – Плоцьк як пан’європейський енергетичний проект і надавала великого значення втіленню цього проекту в життя. Про це свідчить рішення Єврокомісії надати кілька мільйонів євро для експертної перевірки нафтопроводу. Таким свідченням є також підписання угоди між урядами України, Польщі і Єврокомісією про те, що нафта надходитиме з Одеси до Бродів, а далі в країни ЄС.

Тому Євросоюз буде порушуватиме перед владою України питання, чому вона в односторонньому порядку зірвала ці домовленості. Зокрема, речник Європейської комісії Амадор Ґонсалес Ріко сказав:

«Це не та угода, яку ми підписали рік тому. Її невиконання створює проблеми для Європейської комісії, для її директорату в справах енергії і завдає шкоди відносинам між Євросоюзом і Україною».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG