Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську триває тиск на розповсюджувачів газети “Вечірні Вісті”.


Михайло Снігур

Дніпропетровськ, 17 вересня 2004 – 13-го вересня Радіо Свобода повідомило про затримання і обшук дніпропетровським УБЕЗом автомобіля КАМАЗ, яким до Дніпропетровська доставлявся наклад газети “Вечірні Вісті”. На тому тиск на розповсюджувачів газети не закінчився.


Заява співробітників Управління з боротьби з організованою злочинністю і помічника начальника обласного управління МВС у Дніпропетровській області після обшуку КАМАЗу 11-го вересня про те, що жодних перепон подальшим перевезенням “Вечірніх Вістей” у Дніпропетровську не буде, виявилася пустопорожньою. Як свідчать співробітники гаражу фірми “Сіаль”, у одному з боксів якого зберігається наклад газети, вже зранку 12-го вересня на під’їздах до гаражу були виставлені два автомобілі ДАІ, що чергують цілодобово. Авта, які виїздять з території гаражу, співробітники ДАІ зупиняють і перевіряють. Так, в ніч на 13-те вересня було зупинене і оперативними співробітниками відділу з боротьби з організованою злочинністю Бабушкінського райвідділу МВС обшукане авто, яким перевозилася одна-єдина пачка газет “Вечірні Вісті”. Складений протокол про відсутність супроводжувальних документів на газети. Наступними днями зупинялися і перевірялися навіть автомобілі співробітників фірми “Сіаль”, якій належить гараж. 16-го вересня у присутності кореспондента “Радіо Свобода” був зупинений приватний мікроавтобус, яким перевозилася частина накладу. Газети доставлялися до обласного виборчого штабу Віктора Ющенка. Кореспондент “Свободи” особисто пересвідчився у тому, що співробітники ДАІ звертали увагу лише на мікроавтобуси світлого кольору, вдивляючись у номери. І, щойно на дорозі з’явився саме той мікроавтобус, його зупинили. Співробітники ДАІ прапорщик Віктор Солом’яний і сержант Володимир Максимчук відібрали у водія паспорт і посвідчення водія, заявивши, що він не має права управляти мікроавтобусом і зажадали, щоб мікроавтобус із накладом газет їхав до Бабушкінського райвідділу міліції. Водій бусика відмовився будь-куди їхати без пояснення йому причини, заявив протест проти вигаданого приводу для вилучення посвідчення і документів та зажадав приїзду на місце події керівників управління ДАІ. Голова обласної організації партії “Батьківщина”, довірена особа Віктора Ющенка у 40-му виборчому окрузі Віктор Ужва, котрий супроводжував бусик, у присутності співробітників ДАІ зателефонував до центрального офісу партії “Батьківщина” і повідомив про пригоду. Цього виявилося досить, щоб, переговоривши з кимось по рації, співробітники ДАІ з вибаченнями повернули водієві посвідчення і паспорт та відпустили авто.

Віктор Ужва
Про своє ставлення до співробітників ДАІ говорить Віктор Ужва: “Мені жаль цих людей. Я шкодую, що їх мордують теж як і нас і морально гвалтують. В принципі люди сьогодні знаходяться під величезним тиском влади, яка робить з кожним, що хоче. І людина не може сьогодні, як я бачу на прикладі цих працівників, приймати рішення самостійно у відповідності з законом.” – сказав голова обласної організації партії Батьківщина Віктор Ужва.
XS
SM
MD
LG