Доступність посилання

ТОП новини

Про деякі загадки передвиборної президентської кампанії в Україні.


Зиновій Фрис Гості: Олександр Турчинов - народний депутат України, БЮТ, куратор Донецького штабу Віктора Ющенка від коаліції “Сила народу”; Юрій Соломатін - народний депутат України, КПУ.











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 17 вересня 2004 року.

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

З вами “Вечірня “Свобода” в прямому ефірі” у п’ятницю, 17 вересня. Передача, в якій її учасники дискутують з приводу актуальних подій в Україні.

До розмови, крім гостей у студії, ми залучаємо і наших слухачів. Телефон у київській студії: 490 29 05.

Приблизно за 20 хвилин слухачі в Україні і за її межами можуть телефонувати нам і висловити в прямому ефірі свої думки з приводу обговорюваної сьогодні теми.

А тема така: “Про деякі загадки передвиборної президентської кампанії в Україні”.

Її головні аспекти: що криється за таємничим отруєнням нехарчового характеру кандидата у президенти Віктора Ющенка? Хто за цим може стояти? І чи можна це вважати замахом на життя?

Чому за 45 днів перед виборами президента в Україні російські прокурори знову нагнітають ажіотаж навколо одного з лідерів опозиції Юлії Тимошенко і викликають її на допит до Москви?

У київській студії наші гості: Олександр Турчинов, народний депутат, БЮТ, куратор Донецького штабу Віктора Ющенка від коаліції “Сила народу”, Юрій Соломатін, народний депутат, КПУ.

Я розпочну з того, що сьогодні у нашій передачі мала брати участь Юлія Тимошенко. Однак вона не змогла до нас прибути з однієї причини: вона поїхала на мітинг, в якому мав брати участь Віктор Ющенко.

Ющенко не зміг поїхати через поганий стан здоров’я, точніше через загадкове отруєння, яке сталося ще на початку вересня. Про деталі сьогодні журналістам на прес-конференції розповів керівник передвиборної кампанії Ющенка Олександр Зінченко.

Моє перше запитання до пана Соломатіна.

На вашу думку, історія з отруєнням Віктора Ющенка, кандидата у президенти, чи схоже це на замах на його життя?

Юрій Соломатін

Я Юрій Соломатін – радянська людина і радянський комуніст, буду оцінювати всі питання, які ви пропонуєте для обговорення з соціально-класової точки зору.

Друге, те, що відбулося навколо Віктора Ющенка, можна було прогнозувати. На сьогодні клан Кучми Януковича - міцний як ніколи. І оточення Ющенка і його зарубіжні спонсори це відчули, вони шукають відхідні шляхи. І ця історія з отруєнням, це один з відхідних шляхів від тієї неминучої поразки, яку Ющенко має отримати.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Соломатін. Пане Турчинов, чи за тим отруєнням, на вашу думку, стоїть влада? Навіщо їй це, адже влада чудово розуміє: щось станеться з Ющенком - її ж у цьому звинуватять? Чи їй вже все рівно?

Олександр Турчинов

Я думаю, що владі все рівно. Тому що владу звинуватили в смерті Гонгадзе, вчора тільки відбувся мітинг, де згадували Георгія, де згадували цей злочин. Владу звинувачували в інших, дуже серйозних злочинах, такі як корупція, погрози, знищення інших людей, але ж влада продовжує існувати і як казав пан Соломатін – не дуже погано себе почуває. Тому їм, вибачте, все рівно, що скаже про них радіо “Свобода”, що скаже про них світова громадськість. Вони будь-яким чином хочуть зберегти владу, мільярди, які вони награбували. Єдине, що може зупинити Ющенка від перемоги – його фізична страта.

Вони це розуміють і у мене, на жаль, є такі сумніви, що вони можуть зупинитися і перед цим. Вони підуть на все, щоб себе зберегти, на будь-який злочин, на будь-яку провокацію. На жаль, ці риси притаманні українській владі.

Зиновій Фрис

Ми маємо дещо іншу точку зору з приводу отруєння Ющенка. Ось що думає з цього приводу політолог Михайло Погребинський. Він є радником глави президентської адміністрації.

Михайло Погребинський

Це дуже схожа на політичну технологію штабу Ющенка, чи частини цього штабу, бо я думаю, що не всі такі розумні як Зінченко. Мені видається, що це програшна стратегія.

Оскільки кожен день розповідати, як вам погано, як вас цькують, які ви бідні і нещасні – це не стратегія переможця. Це стратегія виправдання поразки, пошуку аргументів, аби сказати: ось, чому ми не перемогли, нас на 10 днів вибили з кампанії, ми мусили перейти на віденську кухню, яка звичайно, якщо порівнювати віденську кухню з тим, що міг з’їсти в селах Віктор Андрійович - це дуже схоже на отруту.

Зиновій Фрис

Давайте послухаємо ще одну точку зору, Костянтина Бондаренка. Він також політолог близький , як кажуть, до влади.

Кость Бондаренко

Я не знаю чи дійсно у Віктора Ющенка серйозне отруєння. Історія знає приклади, коли не лише вороги намагалися таким чином поквитатися із своїм володарем, а й соратники також.

Якщо “Наша Україна” заявляє про те, що був факт отруєння, то, відповідно, Генеральна прокуратура мала би порушити кримінальну справу, провести слідство і встановити істину в цьому моменті. Чи вигідно було би отруєння Віктора Ющенка опонентам? Навряд.

Зиновій Фрис

Так вважає політолог, Кость Бондаренко

Скажіть будь ласка пане Соломатін, може, дійсно, хтось із близького оточення близького до Ющенка там підсипав, я не знаю, якоїсь отрути, якогось порошку, ще чогось... Як Ви думаєте, в оточенні Ющенка є ті люди, яких називають козачками, засланими козачками?

Юрій Соломатін

Оточення Віктора Андрійовича дуже складне. Він не є батьком цього оточення, це оточення - його запросили і усадовили в це крісло всеукраїнського месії. І в нього склалося таке враження, що він дійсно, навіть Богом або народом обраний для виконання цієї місії. В оточенні зараз сварки – це зрозуміло.

І оточення, ще раз підкреслюю, зрозуміло що Ющенко ніколи у Януковича, котрого оточення зве,пробачте мені, бандюковичем, ніколи не виграє, бо у того сил набагато більше ніж у Ющенка і його оточення. Шукають відхідні путі, їм треба пояснювати чому не змогли отримати перемогу народові, котрому вони морочили голову уже декілька років. Що йде месія, і месія має виграти. Не виграє це месія. І взагалі справа не в Ющенкові і не в Януковичеві. Це “обоє рябоє”, одного поля ягода. Отримає перемогу зовсім інша сила.

Зиновій Фрис

Хто, пане Соломатін, на Вашу думку, чи часом це не лідер КПУ?

Юрій Соломатін

Отримає його величність народ. А кого народ призове для виконання великої місії перемоги над бандитським капіталізмом, який склався в Україні. Це справа народу.

Зиновій Фрис

Пане Турчинов, я би хотів повернутися до оточення Ющенка. Не лише Кость Бондаренко, а й інші відомі люди кажуть, що це міг хтось влаштувати Ющенкові хтось із його оточення. Що Ви на це скажете, пане Турчинов?

Олександр Турчинов

Хто зробив цей злочин, а те, що це злочин, у мене сумніву нема, ми дізнаємося незабаром. Зараз ми створили слідчу групу, куди увійшли такі звані народні депутати, які знаються на справі слідства, такі як Кармазин, Омельченко, Стретович тощо. І їм доручено провести внутрішні розслідування цієї серйозної проблеми, бо довіряти Генпрокуратурі, мабуть, ніхто в Україні із таких людей, які мають гідність у всякому разі не можуть. Тому що завдання Генпрокуратури, це знищувати опозицію, вигороджувати владу, знищувати будь-які докази, які б вели, скажемо так, до вулиці Банкової або до кандидата від влади.

Тому зараз не можна говорити, хто це зробив. Технології сьогодні дозволяють це зробити і, на жаль, це зробити не складно. Єдине я хочу заперечити певну інформацію, що мовляв, вже все зрозуміло. Може Комуністичній партії все зрозуміло.

Але ж я переконаний, що ні у Кучми, ні у Януковича, ні у будь-якого представника цієї влади шансів на перемогу просто немає. Вони можуть пробувати фальсифікувати вибори, вони можуть пробувати вбивати опозиційних лідерів, але ж вони вже програли, вони програли у своїй свідомості, вони програли, тому що страх в їх очах.

Я переконаний, що саме В.А.Ющенко очолить владу в Україні. Саме тому була така запізніла конференція не тому, що хтось хотів поскаржитися на важке життя.

Я розумію пана Погребинського, речника Адміністрації Президента, вони дуже хотіли, щоби опозиціонери тихо вмирали, їх би тихо вбивали, і вони не привертали б уваги до себе таким чином, і не відволікали владу від інших злочинів.

Але ж ми пішли на цю прес-конференцію саме тоді, коли вже було зрозуміло, що Ющенко, по-перше, буде жити, по-друге, він вже в достатньо сильному стані, щоб повернутися в Україну і продовжити боротьбу. Коли загроза вже минула, саме тоді Зінченко вийшов на прес-конференцію.

Зиновій Фрис

Пане Турчинов, Ви говорите, що Генпрокуратура займатиметься, і що буде відповідне подання. Справою Гонгадзе Генеральна прокуратура вже ось чотири роки займається, і, як ми бачимо, немає ніяких результатів. Це також може тягнутися роками, чи не так?

Олександр Турчинов

Безумовно, і ніхто не сподівається на те, що Генпрокуратура зараз знайде зловмисників, які пішли на таку провокацію страшну.

Більше того, я Вам хочу сказати, що Генпрокуратура зможе розслідувати не тільки цей злочин, але ж і злочин, пов’язаний з вбивством Гонгадзе, інші сотні, тисяч злочинів, які вже законсервовані в нашій країні, тільки після того, як буде обраний народний президент, коли буде серйозна зміна всіх владних інституцій, в тому числі і Генеральної прокуратури.

Поки це не є Генеральна прокуратура, поки це є інструмент для боротьби за інтереси кланів, що сьогодні панують в Україні. Тому, безумовно, ніхто не сподівається, що Васильєв чи хтось із його заступників буде дійсно проводити слідство. Це є нонсенс в чинних умовах.

Зиновій Фрис

Ми маємо перший дзвінок від слухача.

Це Олексій з Києва.

Зиновій Фрис

Слухаємо Вас, пане Олексію.

Пан Олексій

Добрий вечір!

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

Пан Олексій

В мене запитання до пана Соломатіна.

Пане Соломатін, Ви – радянський комуніст. Це і Ви сказали, і всім нам зрозуміло, хто Ви. Чим користувалася радянська влада проти таких людей, які були незгодні, як Ющенко, Турчинов і інші опозиціонери, якими основними методами? Їх відомо три. Питання на засипку. Чи відповісте Ви, чи ні?

Зиновій Фрис

Пане Соломатін, ось таке запитання слухача Олексія. Якщо хочете, будь ласка, можете відповісти.

Юрій Соломатін

За радянських часів таких героїв, прізвища яких були названі, не було. Тому радянська влада до них нічого не застосовувала. Дякую.

Зиновій Фрис

Пане Соломатін, Ви з таким сарказмом говорили про Ющенка: “всеукраїнський месія”. Скажіть, будь ласка, а хто придумав цей термін?

Я, наприклад, ніколи не чув, щоб хтось із оточення Ющенка чи взагалі з опозиції називали Ющенка “всеукраїнським месією”. Я це чув від провладних представників, від комуністів.

Скажіть, будь ласка, чому Ви користуєтеся цим терміном? Ви вважаєте, що він відповідає дійсності? Хто насправді вважає, що Ющенко – це “месія”?

Юрій Соломатін

Ви правильно відмітили, що певний сарказм у моєму визначенні цього явища був.

Я щотижня спілкуюся з людьми, при чому з насолодою спілкуюся. Визначили Віктору Андрійовичу саме з таким сарказмом таке визначення, як “всеукраїнський месія”, самі наші люди. Вони йому не вірять, не вірять так само, як і Януковичу. Я говорив і ще раз підкреслюю, що обоє рябоє, одного капіталістичного поля ягідки. Дякую.

Зиновій Фрис

Пане Соломатін, відносно того, що люди кажуть про Ющенка і Януковича однаково. Я суджу по листах слухачів на “”Свободу” (я можу помилитися там буквально один, два, три), і листів на захист Ющенка за останній місяць було приблизно 80, а на захист Януковича десь приблизно 3-4.

Я розумію, що не можна говорити по цих листах про всю Україну, але ось така статистика. І я не хотів би жодним чином це коментувати.

Ми маємо слухачку, пані Віру зі Львова.

Пані Віра

Доброго вечора!

Зиновій Фрис

Доброго вечора!

Пані Віра

В мене є запитання до пана Юрія Петровича. Юрій Петрович часто виступає і каже, що буржуазний парламент. В мене запитання таке: для чого він працює в тому буржуазному парламенті? Я радила б йому на його місці позбутися отієї роботи і не працювати в буржуазному парламенті.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Віро.

Пане Соломатін, будь ласка.

Юрій Соломатін

Доручала мені працювати в буржуазному парламенті не пані Віра і не такі люди, які мають думку таку саму, як в неї, а люди, мої співвітчизники, колишні обмануті радянські люди піти у цей буржуазний парламент і зробити все, щоб поновити нашу рідну радянську владу із соціалістичні відносини в нашому суспільстві.

Я до останнього подиху буду це робити на виконання цього доручення обдурені, знедолені частини нашого народу. Дякую.

Зиновій Фрис

Панове гості, я хотів би перейти до ще одного аспекту, про який зараз багато мовиться і в українській, і в зарубіжній пресі.

Днями Головна воєнна прокуратура Росії підтвердила, що на допит до Москви викликала одного із лідерів української опозиції Юлію Тимошенко. Російські слідчі, нібито, мають достатньо доказів про хабарі, які давала Тимошенко через посередників російським офіцерам, при чому хабарі ці були у валюті, в якій – не мовиться.

Справа ця вже тягнеться доволі давно. Цікаво, що Росія знову зацікавилася Тимошенко за 45 днів до виборів президента України.

Навіщо це Росії? Чи це є частина того російського фактору, про який багато хто говорить в Україні?

Давайте послухаємо політолога Володимира Полохала.

Володимир Полохало

Сьогодні силові структури стають основним знаряддям боротьби проти сили народу, зокрема проти Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко. І подання Головної військової прокуратури РФ, яка винесла постанову про, начебто, притягнення Тимошенко до відповідальності як обвинуваченої за організацію неодноразової дачі хабара (так вона формулює) – це, безперечно, не може не відбуватися персонально за вказівкою президента Путіна, якого міг попросити про це лише президент Кучма. І це є той технологічний крок, який використовується силовими структурами двох країн: і Україною, і Росією з тим, щоб ослабити сьогодні Віктора Ющенка.

Зиновій Фрис

Пане Турчинов, навіщо зараз Росії за 45 днів до виборів викликати Юлію Тимошенко до Москви? А чи не простіше було б приїхати комусь із представників прокуратури до Києва і зустрітися із Тимошенко? Вона готова зустрічатися в Києві із представниками правоохоронних органів Росії?

Олександр Турчинов

Ви знаєте, я скажу, що вона не тільки готова, вона з ними достатньо часто зустрічалася, тому що це не перший раз виникає ця тема.

Вона виникла спочатку, коли вона працювала віце-прем’єр-міністром в уряді Ющенка, і тоді вона не влаштовувала ні українських, ні російських олігархів. Тоді вперше почали реанімацію угоди 1995-го року щодо корпорації “Єдині енергетичні системи” і Міністерства оборони Росії. Потім ця тема була закрита, як пішла Тимошенко з уряду.

В другий раз ця тема виникає в 2002-му році, коли відбуваються парламентські вибори, і тоді слідчі з Росії також розповідають, що вони за новими обставинами відкрили нову кримінальну справу.

Приїжджали вони сюди в Україну, допитували Юлію Володимирівну. Вона дала їм всі пояснення.

Незважаючи на зусилля Кучми і тих, хто йому допомагав, наш блок приходить до парламенту, і цю справу закривають, при чому закриває її Верховний суд самої Росії.

І зараз говорять: “Нові обставини з’явилися, знову цю справу реанімують”. Коли ми проаналізуємо те, які ж нові обставини могли виникнути, а це президентські вибори в Україні, інших нових обставин немає.

Що стосується цієї агресії, то ми знали про неї, ми фактично готувалися до неї, вважали, що можуть бути ще більш серйозні провокації, саме тому, що в серпні в Криму Кучма домовився з Путіним (це фактично не є сьогодні таємницею) про підтримку Росією українською влади.

Це так званий бартер, конвертація незалежності економічної, політичної на допомогу на збереження саме цього режиму, цієї адміністративно-командної системи, я сказав би, кримінально-адміністративної, так, мабуть, краще, системи.

В чому полягала допомога? Крім компрометації опозиційних лідерів планується і забезпечення інформації необхідної владі в російських ЗМІ, а вони фактично приймаються скрізь в Україні.

Далі планується понад півмільйона голосів вкинути на так званих закордонних дільницях, які розташовані в Росії. І сьогодні Януковича команда вже легалізувала ці голоси, сказала, що 560 тисяч вони зібрали підписів на підтримку Януковича. Хто аналізує ситуацію, той зрозуміє, що не можна, маючи такого компактного проживання громадян України в Росії, зібрати по Росії таку кількість підписів. Але ж легалізація цієї другої провокації вже пішла.

І ще дуже небезпечна домовленість, досягнута навколо того, що у випадку, коли влада не зможе зупинити перемогу Ющенка, вона готова говорити про скасування результатів виборів, і в цьому Росія також повинна оказати режиму Кучмі, цій владі підтримку.

На жаль, реалізації цього, я сказав би, “чорного плану” вже демонструється у нас в ЗМІ, і я не виключаю, що ситуація може тільки активізуватися, чим ближче ми будемо підходити до виборів.

Зиновій Фрис

Пане Соломатін, от в Росії сталася страшна трагедія, неймовірна трагедія, при чому за останній місяць їх було кілька. Скажіть, будь ласка, Росії зараз нічим займатися, як пані Тимошенко?

Юрій Соломатін

Я хотів би до теми Юлії Володимирівни додати таке. Звичайно, влада зводить рахунки з нею. Але справа полягає у тому, що треба викликати до народного суду Кравчука, Кучму та всіх їхніх поплічників за здійснені в Україні капіталістичні реформи. Всі вони “одним миром мазані”.

Ось переді мною довідка Державної податкової адміністрації про зростання кількості мільйонерів в Україні за останні роки. У 2000-му році їх було 62, у 2001-му – 160, у 2002-му – 336, у 2003-му – 850, на 2004-ий рік прогноз – дві з половиною тисячі.

По темпам приростів “товстосумів” Україна переганяє Росію у 8 разів. Дуже цікавим є розподіл цих нуворишей. По їхніх кількості на першому місті столиця України – 325 мільйонерів, на другому місці Донбас, який “порожняк не гоніт”,- 350, на третьому місці – це північна столиця – Харків – 70, на четвертому місці Одеса-мама – 50, на п’ятому – батьківщина вождів – Дніпропетровщина – лише 30.

Тільки по 10-12 людей-мільйонерів у Львівській, Івано-Франківській та Волинській областях. Саме тому, ті, які в оточенні В.А.Ющенка “рвуть і мечуть”, бо їм не дали “нажертися” так, як дав Кучма і Янукович “нажертися” своїм.

Тому до суду треба викликати всіх за тек, що вони обікрали український народ. Дякую.

Олександр Турчинов

От я, слухаючи свого колегу, хочу сказати таку річ. Я вперше бачу таку ситуацію, коли одна опозиційна сила (а я так розумію, що Компартія вважає себе опозиційною силою) жорстко бореться не стільки із владою, скільки з іншою опозиційною силою.

Ви знаєте, більше прикладів таких немає. Завжди є опозиція, яка бореться із владою, вона може бути правою, лівою, центристською і так далі, але ж вона завжди опонує владі.

Я ніяк не можу зрозуміти сенсу, коли у виступах Ваших колег більш жорстка позиція саме до команди Ющенка, до колег Віктора Андрійовича, ніж до Януковича, Кучми, Медведчука, Суркіса тощо. В чому логіка?

Юрій Соломатін

Я з Вами не погоджуюся. Ми відносимося із неприйняттям до будь-якого капіталістичного угруповання. Я вже втретє наголошую, що це одна і та сама капіталістична камарилья: і Ющенко, і Янукович, і Ющенко, і всі ті, хто навколо нього зібралися.

Хлопці, ви одна команда, ви між собою сваритеся тільки заради того, щоб Кучму та його оточення усунути, а Віктора Андрійовича разом із його хлопцями всадовити.

Начебто “прийдуть хороші хлопці, змінять поганих хлопців”. Однаково погані і ті, і інші. Саме тому ми знову і знову проголошуємо, що ми, члени Комуністичної партії України, ми, народні депутати-члени фракції комуністів, боремося проти вас усіх. Ви знедолити український народ, коли почали ці капіталістичні перетворення.

Олександр Турчинов

До речі, я читав останню програму Комуністичної партії, і ось, що я нового для себе дізнався, що Компартія вже не заперечує для себе різні форми власності на засоби виробництва, тобто в тому числі і приватну власність.

А раз так, то я вважаю, що така партія, по-перше, вже не може називатися комуністичною, тому що завжди комуністи передбачали монополію на засоби виробництва саме державну, а по-друге, коли Комуністична партія говорить про те, що приватна власність можливо, то фактично вона говорить і про те, що капіталістичні відносини можливі.

Саме тому мені здається, що це просто некоректна позиція, коли багато Ваших колег займаються економічною діяльністю, яку Ви самі критикуєте, в тому числі бізнесовою діяльністю, то це просто підігрівання саме чинній владі у боротьбі із головним опонентом, яким сьогодні є Ющенко.

Юрій Соломатін

Дуже мені було б цікаво дізнатися, на кого Ви натякаєте, коли говорите, що, начебто, мої колеги займаються такою діяльністю.

Зиновій Фрис

Знову ми маємо слухача. Цього разу це Ігор Анатолійович із української столиці. Будь ласка, ми Вас слухаємо.

Слухач

Добрий вечір! Я дуже довго чекав, тому дозвольте мені маленький вступ. Я до Соломатіна. Від нього завжди чути: “бандитська влада”, “капіталістична влада”. Але те, що очевидно, як 2 по 2 – чотири, що ринкові відносини і взагалі надбання цієї цивілізації – це ті самі капіталістичні стосунки, це одне і те саме.

От, наприклад, Америка, вона також має дуже багато своїх вад, але там відкрите суспільство, і вона сама свої вади виліковує завдяки тому, що суспільство відкрите, і все воно виходить так, як треба.

А стосовно комуністів, соціалістів, “вітренківців”, то вони дуже добре все розповідають, запально, вони такі революціонери проти цієї влади, але як подивишся, як вони голосують, то виходить, що вони...

Зиновій Фрис

Ігоре Анатолійовичу, все-таки запитання, якщо воно у Вас є.

Слухач

Я веду до цього. А зараз всім їм дуже хочеться реформи, щоб скинути цю владу, спираючись на цю саму владу. Тобто це безглуздя для будь-якої нормальної людини.

Нарешті конкретне запитання. Відкритість суспільства – це найголовніше. Тут і журналісти, тут і Юлія Тимошенко, тут і Ющенко, тут і Ходорковський, який у Москві сидить у в’язниці.

Зиновій Фрис

Так, Ви не хочете питання дати. Пане слухач, хай це для Вас буде таким невеличким покаранням. Це, безперечно, дуже цікаво, але ми не можемо слухати Вас безкінечно, а питання ми так і не дочекалися.

Ми ще не до кінця обговорили питання про Юлію Тимошенко, її виклику до Росії. Я би хотів дати точку зору, мені вона видається дуже цікавою, пана Костянтина Бондаренка з приводу того, чому Росія викликає пані Тимошенко до Москви, взагалі для чого це все потрібно.

Костянтин Бондаренко

Що стосується Тимошенко, то у даному випадку опрацьовується альтернативний сценарій виборів, який, можливо, і не буде втілений, але який завжди треба мати у рукаві діючому Президентові.

Якщо вибори будуть визнані недійсними, в такому випадку ні Ющенко, ні Янукович не зможуть брати участі у наступних виборах, тоді найреальнішими претендентами стануть нині діючий Президент Леонід Кучма і, очевидно, Юлія Тимошенко, висуванець націонал-демократичних, чи правих сил, чи опозиції.

В такому випадку панові Кучмі вже зараз треба заручитися підтримкою правоохоронних служб, нагадати суспільству, хто така Юлія Тимошенко, нагадати суспільству про справи.

Зиновій Фрис

Панове, це не вперше ми чуємо, коли кажуть, що Ющенка і Януковича під будь-яким приводом влада постарається зняти із передвиборчих перегонів, тоді кандидатами стають пан Кучма і пані Тимошенко.

Пане Соломатін, Ви вірите у такий розвиток передвиборчих перегонів?

Юрій Соломатін

Я хочу невелику ремарку зробити. Вже з’явилася купа політиків в українському суспільстві і у Верховній Раді, які наголошують на тому, що буде якийсь третій шлях, що, крім Януковича, крім Ющенка, є ще певні політичні сили, які готові вийти навіть у другий тур, а там навіть Ющенка перемогти.

Прізвище зрозуміле, я не буду його оголошувати, щоб не ображати цього представника певних політичних сил, його прибічників. Але я хочу сказати, що і такі думки є, про які Ви не сказали, то буде друга хвиля кандидатів.

Якщо вибори будуть визнані з якогось приводу недійсними, то будуть Кучма Леонід і Тимошенко Юлія. Шановні, а що в Україні більш пристойних і достойних політиків немає? Ви що? Що ви говорите? Що ви якусь нісенітницю несете?

Є купа більш достойних людей, з моєї точки зору! Дякую.

Зиновій Фрис

Пане Турчинов, як Ви дивитеся на такий можливий варіант розвитку подій, коли Ваш шеф – пані Тимошенко виходить у другий тур, але після того, як знімуть двох основних нинішніх кандидатів?

Олександр Турчинов

По-перше, я хочу нагадати, що Юлія Володимирівна зараз не бере участі у виборах, ми створили коаліцію “Сила народу”. Від нашої коаліції, до якої увійшли блоки “Наша Україна” та БЮТ висунули кандидатом на посаду Президента В.А.Ющенка.

Зиновій Фрис

Це зрозуміло, але йдеться про той варіант, якщо знімають Януковича і Ющенка, то набираються нові кандидати, тобто ті вже не беруть участі, а оголошуються нові вибори.

Олександр Турчинов

Зрозуміло. По-перше, немає у законі обмеження, що у випадку зняття кандидатів, вони не можуть повторно брати участь у виборах, коли такі вибори будуть повторно оголошені - це по-перше.

По друге, для того, щоб на цих виборах переміг Леонід Кучма, необхідно буде просто знищити не тільки Ющенка та Тимошенко, а треба буде знищити усіх порядних людей в Україні і всіх тих, хто має хоч якесь відношення до політики, тому що будь-хто із політиків зможе перемогти Леоніда Кучму.

Тому цей сценарій є безглуздим, як і ті сценаристи, які його розробляють.

Зиновій Фрис

І на закінчення давайте спробуємо зробити якісь підсумки і з першого аспекту навколо цього отруєння, і з другого навколо пані Юлії Тимошенко, виклику до Москви.

Який для Вас, пане Турчинов, напрошується висновок?

Олександр Турчинов

Ви знаєте, висновок дуже простий. Ми сьогодні говорили у програмі про тероризм. Зараз найважливіша боротьба із тероризмом в Україні. Тому що влада Кучми, Януковича, Медведчука фактично чинить терор проти власного народу.

Вони пробують фізично, політично, морально, інформаційно знищити своїх опонентів, вони не здатні перемагати у чесній боротьбі. Ми все-одно переможемо!

Зиновій Фрис

Пане Соломатін, дуже коротенько.

Юрій Соломатін

З приводу отруєння Ющенка, то це інсинуація від відчаю, вона нічого не дасть. Всі це вже зрозуміли. Дякую.

Зиновій Фрис

Дякую. Я нагадаю, що сьогодні гостями “Вечірньої Свободи” у прямому ефірі були народні депутати Олександр Турчинов, фракція БЮТ, та Юрій Соломатін, фракція КПУ.

Програму з Праги вів Зиновій Фрис. Мені допомагали Юлія Сайко і Сергій Балабанов. До зустрічі! Хай вам щастить! Хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG