Доступність посилання

ТОП новини

Україна озброює Кубу й Венесуелу?


Сергій Драчук

Прага, 17 вересня 2004 – Британське інформаційно-аналітичне видання «Джейнз Інтелідженс Дайджест» у своєму сьогоднішньому виданні повідомляє про те, що Україна цього року почала продавати озброєння режимам на Кубі й у Венесуелі. На думку британських аналітиків, це може зашкодити стосункам України зі Сполученими Штатами Америки.

Видання наводить оцінку українських експертів: обсяг експорту військового призначення з України може цього року сягнути максимальної досі цифри : 700 мільйонів доларів. Це без урахування значного обсягу неофіційної торгівлі озброєннями; «Джейнз Інтелідженс Дайджест» нагадує, що з 1992 року українська зброя опинялася в багатьох зонах конфліктів у всьому світі: в Перу, Сьєрра-Леоне, Афганістані, Іраку, Ємені, Пакистані, Малайзії й Шрі-Ланці.

Цьогорічні цифри військового експорту значно посилить виникнення двох нових ринків: Куби й Венесуели, зазначає британське видання. Джерела, пов’язані з готуванням контрактів, повідомили йому, що перші партії військового обладнання для Куби й Венесуели заплановано надіслати у вересні – жовтні.

«Джейнз Інтелідженс Дайджест» досить детально змальовує подробиці. Міністерство оборони України, пише воно, підібрало офіцерів з добрим знанням іспанської мови; їм пообіцяли збільшити невисоку платню в обмін на супровід вантажу до Куби й Венесуели. Ці офіцери працюватимуть як мовні фахівці чи перекладачі, а також як фахівці, що навчатимуть кубинців та венесуельців користуватися обладнанням. Як вважають, упродовж вересня – жовтня обладнання вже використовуватиметься в обох країнах.

Обсяг обладнання, яке постачає міністерство з оманливою назвою «міністерство машинобудування» (а воно, як зазначає «Джейнз Інтелідженс Дайджест», великою мірою залучене до військового експорту України), буде поділене порівну між Кубою й Венесуелою. Головна частка цього обладнання, як мовиться в статті, «легке й середнє», серед того легкі стрілецькі озброєння, малі й середні військові машини. Як дізналося британське видання, уже тривають переговори й про те, щоб Україна надала і Кубі, і Венесуелі також і стратегічно важливіші озброєння, що може викликати занепокоєння.

Протягом літа іспанською й англійською мовами було перекладено сотні сторінок супровідних документів до військового вантажу, серед яких інструкції з використання, інвентарні переліки й контракти. Наскільки зрозуміло з джерел, залучених до організації постачання вантажів, пише «Джейнз Інтелідженс Дайджест», контракти стосуються постачання й обслуговування військового обладнання, а також навчання особового складу, на термін від 5 до 10 років.

Як вважає видання, на таку діяльність напередодні листопадових президентських виборів у США різко неґативно зреаґує Вашинґтон, особливо через те, що американські виборці кубинського походження у визначальному штаті Флорида – палкі антикомуністи й голосують зазвичай за республіканців.

Але, додає «Джейнз Інтелідженс Дайджест», неґативна реакція у США навряд чи стурбує деякі частини української владної еліти, а саме такі постаті дедалі посилюються від часу парламентських виборів 2002 року. Серед таких осіб і Віктор Медведчук, голова Президентської Адміністрації й керівник Соціал-демократичної партії (об’єднаної). Медведчук тісно співпрацює з політичними радниками з Росії над тим, щоб підірвати прозахідну опозицію в Україні, мовиться в статті.

Британське видання нагадує, що Медведчук контролює один державний і три приватні телеканали, які провадять антиамериканські кампанії радянського зразка, а це далі підриває й так непевну підтримку в Україні направленню її військ до Іраку. Президент Леонід Кучма, мабуть, залишить ці війська в Іраку, вважають британські аналітики, сподіваючись, що Вашинґтон не надто тиснутиме на Україну в важливому питанні шахрайства в її майбутніх президентських виборах, бо прем’єр-міністр Віктор Янукович, якого Кучма обрав собі за наступника, як вважають, навряд чи зможе перемогти у вільних і чесних виборах.

А проте експорт такого військового обладнання до країн «на задвірках» США може боляче позначитися на Україні, попереджає «Джейнз Інтелідженс Дайджест» і нагадує, що українсько-американські відносини ще не цілком оговталися від провалу 2002 – 2003 років через звинувачення Вашинґтона на адресу президента Кучми, котрий схвалив продаж Іракові радарів «Кольчуга».

Нинішні ж постачання військового обладнання Кубі й Венесуелі надходять у той час, коли Кучма здає президентові Росії Володимиру Путіну стратегічні переваги в трьох визначально важливих галузях, наголошує британське видання. По-перше, в середині червня Кучма наказав прибрати з військової доктрини України статті, які визначали мету держави вступити до ЄС і НАТО. По-друге, Україна погодилася вивести третину своїх військових кораблів із єдиної своєї бухти у Севастополі до Донузлава в західному Криму. І, по-третє, Путін відверто виступає на підтримку Януковича, котрого Кучма обрав собі за наступника.

Така переорієнтація України на Москву може означати, що альянс Кучми–Януковича–Медведчука більше не турбує можлива ворожа реакція США на військовий експорт режимам, проти яких США виступають, а у випадку Куби ще й тримають торговельне ембарґо – такий висновок робить британське інформаційно-аналітичне видання «Джейнз Інтелідженс Дайджест».

Адміністрація президента України заперечує повідомлення британських аналітиків. Як заявив сьогодні заступник голови Адміністрації Президента Василь Базів, минулими двома роками продукція військового призначення не постачалася до Венесуели, і на сьогодні немає інформації про такі плани на майбутнє. Так само й до Куби, за словами Базіва, Україна не постачала військову продукцію. А вироби подвійного призначення, наголосив він, міжнародне право продавати не забороняє; міжнародних санкцій проти Куби й Венесуели немає. Як сказав Базів, публікація «Джейнз Інтелідженс Дайджест» – це «чергова деза» і «дуже брудна форма конкуренції на світовому ринку озброєнь».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG