Доступність посилання

ТОП новини

Поляки задоволені вступом до ЄС, економіка зростає понад утричі швидше, ніж в середньому по Євросоюзу.


Марія Щур

Прага, 20 вересня 2004 – У Польщі підводять перші підсумки вступу країни до Європейського Союзу. На думку політиків, оглядачів та згідно з опитуванням громадської думки, Польща зробила величезний поступ за цей час. Ïї економіка зростає понад утричі швидше, ніж в середньому по ЄС, зросла продуктивність праці, до країни потяглися іноземні інвестиції. Крім того, поляки готуються грати важливу політичну роль у ЄС, як найбільша країна з нових членів Євросоюзу.

Лише нецілих п’ять місяців минуло від того часу, як Польща вступила до Європейського Союзу, а в країні впевнено говорять про те, як поляки недооцінювали позитивний вплив ЄС. Польський валовий внутрішній продукт зростає зі швидкістю близько 6% на рік від початку нинішнього року. У багатьох секторах економіки небувалий підйом. Перш за все йдеться про транспорт та експортні галузі. Однією з них віднедавна стало сільське господарство, адже поляки зі вступом до ЄС значно збільшили експорт своїх сільськогосподарських продуктів, головним чином молока і м’яса до сусідніх Німеччини та Скандинавії. Деякі експерти вважають, що експорт сільськогосподарської продукції виріс за цей час на 50%.

Споживачі, звичайно, менш задоволені. Ціни на фрукти підскочили на 11%, на м’ясо на 5%, а загальна інфляція склала понад 4,5% в одному лише липні. Та поляки, чия економіка практично буксувала на місці, готові прийняти швидкий розвиток, навіть якщо за нього доводиться заплатити дорожче.

Відчувається притік закордонних інвестицій, особливо у сервісний сектор. Не відстають і фінансові компанії – німецький Коммерцбанк збирається перевести частину операцій до Варшави, інші обдумують подібні кроки.

«Ми дуже недооцінювали позитивний вплив вступу до ЄС», - заявив нещодавно прем’єр- міністр Марек Белка. На його думку, країна прийшла до Європейського Союзу з добре підготовленим домашнім завданням. Були проведені реформи, які сприяли створенню робочих місць, скороченню бюрократії, також були проведені малоприємні, але необхідні зміни щодо трудового законодавства. Тепер воно дає менше привілеїв працюючим, але розширює можливості для зростання кількості робітників. Як вважає польський прем’єр, таким чином, Польща заклала підмурівки для швидкого та стабільного розвитку в рамках розширеного ЄС.

Те, що підготовка до вступу до ЄС зробила з Польщі більш конкурентноздатну економіку, зауважив у своєму звіті і Світовий банк, який назвав Польщу серед найбільших реформаторів цього року. В інтерв’ю радіо “Свобода” один з авторів дослідження Симеон Дьянков сказав, що навіть для дослідників це був неочікуваний ефект:

«Вступ до ЄС мав величезний позитивний вплив на реформи бізнесового середовища у країнах-кандидатах. При цьому можна помітити значну різницю між ними та іншими країнами Східної Європи, які поки що не вступають до ЄС».

Оглядачі вважають, що новий імпульс, який отримала польська економіка, стабілізує і польське політичне середовище, оскільки радикальні партії втратять підтримку виборців і консолідована Польща зможе відігравати активнішу роль у загальноєвропейській політиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG