Доступність посилання

ТОП новини

Двом будапештцям “світить” кілька років ув’язнення за знущання над твариною.


Василь Плоскіна

Угорщина, 22 вересня 2004 – В Угорщині безпрецедентну справу розглядатиме незабаром один із районних судів Будапешта. Поліція затримала двох чоловіків, які грубо знущалися над своєю собакою. Згідно з кримінальним кодексом Угорщини, ці особи можуть бути позбавлені волі на два роки.

Двоє молодих будапештців вирішили боротися із природними інстинктами своєї такси у такий спосіб, що прив’язали її до легкового автомобіля і тягнули тварину вулицею кілька кілометрів. Це “справедливе” (у лапках) покарання пса, за словами одного із затриманих поліцією чоловіків, спіткало собаку за те, що він нібито часто гарчав на дітей господаря.

Добросердні мешканці району Зуґлов у Будапешті привезли замордовану тварину до найближчої ветеринарної клініки. Головний ветеринар сказав після огляду, що такса перебуває у шоковому стані. Майже схоже відчуття було і в добровільних захисників тварини. Вони обурювалися, кажучи, що у них не вкладається в голові те, як хазяї могли здійснити такий жорстокий вчинок. Поліцейські Зуґлова склали детальний протокол на основі показів свідків і хочуть передати справу в суд.

Кримінальний кодекс Угорщини має відповідні статті, внесені законодавцями буквально перед вступом країни до Євросоюзу. Згідно з цими положеннями, знущання над свійськими та дикими тваринами розглядається як кримінальний злочин. У випадку з маленькою таксою, громадська думка - не на боці господаря та його помічника. Свідків у суді не бракуватиме, як, власне, і доказів знущання. Поліцейські кажуть, що цим двом особам “світить” принаймні два роки ув’язнення.

Назагал випадки знущання над тваринами в Будапешті украй рідкі. Тварин тут люблять, піклуються про них і навіть вступають через них у конфлікти зі стражами порядку. У двомільйонному Будапешті, за даними ветеринарної служби столиці, налічують приблизно 300 тис. тварин. Це собаки, кішки, співочі птахи, кролі, морські свинки, ласки, змії і навіть рідкісні комахи.

Доволі серйозною проблемою є вигулювання собак у центрі міста і густозаселених мікрорайонах. Деякі пішоходи й особливо двірники скаржаться, що іноді не можуть пройти тротуарами, котрі часто всіяні собачим лайном. Звісно, як казав класик, тварини не винні. Вони не відповідають за свої природні інстинкти.

“Невідомо тільки на що розраховують ті з нас, які гадають, що покаранням тварин, а ще гірше їх мордуванням, можна досягти так званої справедливості,” - кажуть столичні друзі звірів. Захисники тварин переконані, що наші менші брати мають потребу в ласці і в любові людини, і коли вона усвідомлює це, то є більш відповідальною.
XS
SM
MD
LG