Доступність посилання

ТОП новини

Голова делегації Європарламенту в справах України Марек Сівец: Євросоюзові доведеться почекати, чи оберуть собі українці на президента людину з кримінальним минулим.


Славко Волинський

Брюссель, 21 вересня 2004 – Сьогодні на засіданні Європейського Парламенту затвердили склад делегації Європарламенту в справах України. Делегацію очолить відомий польський політик Марек Сівец. Із цієї нагоди він провів першу прес-конференцію й розповів, як він бачить подальший розвиток відносин між Євросоюзом і Україною і перспективи самої України.

Марек Сівец, колишній шеф безпеки Польщі, а нині відомий європейський політик, під час прес-конференції основну увагу звернув на майбутні президентські вибори. За його словами, президентські вибори – це певний іспит для українського народу: його результати визначатимуть подальший розвиток самої України і її зовнішньополітичні пріоритети.

При цьому Марек Сівец зазначив, що останнім часом офіційний Київ подає ЄС сигнали, які дещо суперечать деклараціям української влади про прагнення України інтегруватись у ЄС:

“Українська влада нам каже, що ми Україні мало даємо, а мені тяжко визначити, що є багато, а що є замало”.

Стосовно отруєння Віктора Ющенка Марек Сівец наголосив, що це хоч ще і не трагічна справа, але досить серйозна, і відповідні служби України зобов’язані створити міцну охорону для кандидата на посаду президента: “Не можна допускати замахів на кандидата в будь-якій формі”.

На запитання кореспондента радіо “Свобода”, як Європейський Союз будуватиме відносини з Україною, якщо її президентом стане людина з кримінальним минулим, Марек Сівец відповів запитанням на запитання:

“А як польська влада розмовляла б з кандидатом, який бажає відбудови Радянського Союзу? Бо є такі кандидати. Або як розмовляла б польська влада з кандидатом, який очолював відкриття пам’ятника бійцям УПА? Є і такі кандидати. Але Україна створила такі умови і процедури, які дають можливість висуватись у кандидати особам, котрі мають по 2 судові вироки. Звісно, ці вироки скасовані, і це дає можливості бути кандидатом. Нам лишається лише чекати на вибір самими українцями”, – сказав у Брюсселі голова делегації Європарламенту в справах України Марек Сівец.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG