Доступність посилання

ТОП новини

Українські нелегали – на Захід, хоч у труні.


Володимир Павлів

Варшава, 22 вересня 2004 - У середу вранці польські прикордонники затримали двох громадянок України при спробі нелегального перетину польсько-німецького кордону. Сам факт затримання українських громадянок у польських прикордонників не викликає якогось особливого здивування, адже, українці є найчисленнішою групою порушників західних кордонів Польщі. Однак, здивування викликав спосіб, яким українські жінки хотіли нелегально перетнути кордон. Спосіб не стільки нетрадиційний, скільки небезпечний для їхнього ж життя.

Одна із затриманих польськими прикордонниками українок сховалася під причепом великого вантажного автомобіля у місці, призначеному для зберігання інструментів. На дорозі з ямистою поверхнею, де автомобілем трясе особливо, вона могла б просто випасти – не приховує здивування речник Любуського відділення Прикордонної охорони Польщі Маріуш Скжинський. Інша ж українка, на його думку, могла просто задихнутися, оскільки сховалася під самим дахом вантажівки, наповненої блоками поліетиленової плівки.

На наше прохання розповісти про найбільш курйозні випадки при спробах нелегального перетину українцями польсько-німецького кордону Маріуш Скжинський пригадав два випадки:

“Приклад хоч би з червня цього року, коли група з 42-х громадян України сховалася у морозильній камері в причепі вантажного автомобіля. Або ще більш жахливий приклад, коли ховалися у вантажі з трунами. Поміж тими трунами було зроблено спеціальний тайник, у якому ховалися люди”.

Крім того, українських громадян виловлювали у водах прикордонної ріки Одра, вишукували у вантажі торфу чи витягували із багажників легкових автомобілів, складених по троє. Всього ж від 1 травня цього року, тобто з моменту вступу Польщі до Європейського Союзу, польські прикордонники тільки з Любуського відділення затримали при спробі нелегального перетину кордону вже 307 іноземців, переважна більшість з котрих це українці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG