Доступність посилання

ТОП новини

У Швеції розпочали виробництво літаків-винищувачів для угорських ВПС.


Василь Плоскіна

Угорщина, 23 вересня 2004 – Виробництво першої партії військових винищувачів “Ґріпен” розпочали у Швеції на замовлення військово-повітряних сил Угорщини. Про це повідомив днями журналістів представник угорського оборонного відомства.

За словами Імре Іванчика, політичного секретаря міністерства оборони Угорщини, перші 5 винищувачів шведського виробництва поповнять бойовий парк угорських літаків вже у березні 2006 року. Відкриваючи спільний угорсько-шведський семінар з питань військово-промислового комплексу у Будапешті, угорський представник розповів про подальші плани угорської сторони.

Оскільки Угорщина є членом Північно-атлантичного Союзу з кінця 1990-х років, уряд країни започаткував низку реформ у збройних силах, у тому числі й у ВПС. Угорщина, зокрема, планує закуповувати бойові літаки західного виробництва, які поступово замінять парк радянських винищувачів “Міґ-29”. Деякий час ці літаки ще залишатимуться на озброєнні угорської військової авіації, тому що на перепідготовку пілотів, а також низку заходів організаційного характеру, пов’язаних з переобладнанням інфраструктури військових аеродромів, потрібен час і чималі кошти.

Наразі угорські льотчики літають на старих радянських “міґах”. Щоправда, для них потрібно замовляти запчастини в Росії, що в принципі не є великою технічною проблемою. Більше того, росіяни навіть пропонували модернізувати старі літаки. Але угорці відхилили таку пропозицію. Справа в тому, що ці машини спроектовані таким чином, щоб пілот виконував завдання у складі бойової групи. Натівські ж пілоти мають більше простору для ініціативи в повітряному бою і можуть виконувати індивідуальні завдання. Разом з тим “міґи” мають досить таки непогані технічні характеристики.

Тим не менше міністерство оборони Угорщини з-поміж багатьох претендентів, у тому числі з-за океану, зупинило вибір на шведських “ґріпенах”. Шведи перемогли за умовами оголошеного кілька років тому тендеру. Вони запропонували прийнятні для угорського бюджету ціни, а також участь шведських фірм в інвестиційних проектах в Угорщині.

На угорсько-шведському семінарі в Будапешті мав промову генерал-лейтенант Золтан Сенеш, головнокомандувач сухопутними військами країни. Він повідомив, зокрема, що угорські пілоти вже вчаться на курсах перепідготовки для того, щоб пересісти на шведські винищувачі. Разом з ними нові особливості роботи вивчає персонал наземної служби. Всього перекваліфікацію отримають 30 угорських пілотів.

Перший винищувач серії “Ґріпен” для угорських ВПС буде виготовлено вже у січні 2005 року, сказав на семінарі Надзвичайний і Повноважний Посол Шведського королівства Бенґдт Лундборґ. Згідно з планами, упродовж 2006-07 років до Угорщини зі Скандинавії почергово поставлять 14 військових винищувачів “Ґріпен”.
XS
SM
MD
LG