Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі ростуть ціни на нерухомість.


Володимир Павлів

Варшава, 22 вересня 2004 - Незважаючи на вступ Польщі до Європейського Союзу, ріст цін на нерухомість не припиняється, як того очікували громадяни, зацікавлені купівлею власного житла чи дачних ділянок. За даними Головного управління статистики, упродовж останнього року ціна одного квадратного метра нерухомостей зросла, в середньому, на 500 польських злотих, тобто приблизно на 135 доларів. Ринкові експерти попереджають, що найближчим часом ціна на нерухомість і надалі зростатиме.

За даними Головного управління статистики Польщі, наведеними у вівторок “Газетою виборчою”, у першому кварталі минулого року один квадратний метр нерухомості у Польщі коштував в середньому 560 доларів. Тепер же за один квадратний метр нерухомості у Польщі доводиться платити 710 доларів.

Попит, а відтак і ціни на житло радикально зросли у Польщі напередодні вступу цієї країни до Європейського Союзу. Поляки знали, що, за умовами спільного ринку, ціни на будівельні матеріали та ґрунти внаслідок підвищення податку у їхній країні повинні зрости, тому досить масово купували помешкання та проводили ремонти.

Інші ж надіялись, що за кілька місяців після входження до ЄС, ситуація нормалізуються і ціни зупиняться на дещо вищому, але стабільному рівні. Однак, так не сталося і в найближчий час не станеться, попереджають ринкові аналітики.

Головні причини подорожчання житла у Польщі – це підвищення з 7 до 22 % податку на будівельні матеріали, а також запровадження 22-відсоткового податку на будівельні ділянки, котрі до вступу Польщі в ЄС не оподатковувалися взагалі.

Ціни на помешкання та будинки зростатимуть щороку в середньому на 5-10 % , говорить президент Федерації Ринку Нерухомостей Марек Стельмащак. На його думку так буде, аж до 2007 року, в якому повинен завершитися польський мораторій на підвищення оподаткування з 7 до 22 % на купівлю готового житла.

Ще однією причиною росту цін на нерухомість аналітики називають - швидкий темп зростання польської економіки, що дозволяє полякам заощаджувати більше грошей, або з більшою певністю брати в банках вищі кредити. Лише в другому кварталі цього року кредити на житло взяли в банках понад 40 тисяч осіб, що на 32 % більше, ніж за такий самий період минулого року.

Але й згодом ситуація може не покращитися, оскільки ріст цін на нерухомість – це загальносвітова тенденція, а не лише польська специфіка. За даними Європейського Центрального Банку, впродовж останніх 12 місяців ціни на помешкання та будинки у Євросоюзі зросли в середньому на 7,2 %.

Якщо ситуація найближчим часом не зміниться, то у Польщі може виникнути дисбаланс між недостатньою пропозицією нерухомостей та стрімко зростаючим попитом на їх купівлю , попереджають знавці ринку нерухомості у Польщі. На їхню думку, дещо змінити цю ситуацію міг би польський уряд, шляхом хоча б зменшення податків на так зване соціальне будівництво. Але в даний момент ні члени уряду, ні депутати Сейму не хочуть про це навіть чути.

Аналітики з урядових дослідницьких центрів заспокоюють тим, що разом із зростанням цін, зростає також і можливість поляків отримувати вищі кредити на житло, що на їхню думку врівноважуватиме ситуацію.
XS
SM
MD
LG