Доступність посилання

ТОП новини

Освячення Свято-Успенської Святогірської Лаври.


Сергій Гармаш

Донецьк, 22 вересня 2004 - 23-25 вересня на Донеччині відбуватимуться урочистості з приводу освячення Свято-Успенської Святогірської Лаври. Докладніше про це наш донецький кореспондент Сергій Гармаш.

9-го березня Священний Синод Української православної церкви, під головуванням митрополита Київського і всія України Володимира, вирішив надати найдавнішому на Сході України Свято-Успенському Святогірському чоловічому монастирю Горлівської єпархії Донеччини статус Лаври. Освячення Лаври призначене на 25 вересня.

Урочистості розпочнуться вже в четвер, коли в найбільшому в Донецьку, ще недобудованому соборі будуть виставлені відомі у православному світі ікони з інших чотирьох існуючих на території колишнього СНД Лавр.

Потім центр урочистостей пересунеться до Святогірська. Очікується, що в це маленьке містечко на півночі Донеччини приїдуть близько тридцяти тисяч паломників.

Крім того, як повідомляє прес-служба обладміністрації, “на освячення приїдуть близько 200 високопосадових гостей з різних країн та духовенство вищої ієрархії” .

Зокрема приїдуть архієреї України, Білорусі, Молдови, губернатори сусідніх, в тому числі російських областей, московська делегація на чолі з мером Юрієм Лужковим, Йосипом Кобзоном та послом Росії в Україні Віктором Чорномирдіним.

“В день освячення, - повідомляє прес-служба, - Лавру відвідає прем’єр-міністр України Віктор Янукович, який стояв біля витоків її створення і освячення” .

За словами керівника відділу у справах релігій Донецької обладміністрації Геннадія Костенка, який провів спеціальну прес-конференцію з цієї нагоди, у дні освячення в Святогірську будуть працювати додаткові медичні пункти, об’єкти громадського харчування, автостоянки, в особливому режимі будуть працювати правоохоронці та громадський транспорт. В’їзд на територію Лаври 25 вересня буде заблокований.

Ще кілька тижнів тому в українській пресі з’являлись повідомлення, що на освячення Лаври, яке багато хто оцінює як передвиборчий хід Віктора Януковича, приїдуть і президенти Росії, Білорусі та України. Але саміту у Святогірську не буде.

Відновлення Святогір’я відбувалось за кошти благодійних пожертв. Спеціально створений для цього благодійний фонд “Святогір’я за півроку зібрав більше 10 млн. грн. З них 9 мільйонів передані для реставрації Святоуспенської Лаври. Інші спрямовані на будівництво церков у Єнакієвому та Урзуфі. Можливо, це лише випадково так збіглось, але в Єнакієвому, як відомо, Віктор Янукович народився, а в Урзуфі на Азовському морі в нього дача.
XS
SM
MD
LG