Доступність посилання

ТОП новини

На хорватсько-словенському кордонi в середу стався iнцидент, який призвiв до загострення вiдносин мiж двома країнами.


Михайло Рамач

Белград, 24 вересня 2004 – Словенська сторона заявляє про намiр звернутися за допомогою до Європейського союзу. В Хорватiї кажуть, що iнцидент слiд розглядати як частину передвиборчої кампанiї в сусiднiй країнi.

Хорватська полiцiя на пiвостровi Iстрiя, що на пiвночi Адрiатичного моря, затримала дванадцятьох громадян Словенiї, в тому числi лiдера Словенської народної партiї Янеза Подобника та парламентського депутата Iвана Божича. В полiцейському повiдомленнi стверджується, що їх затримали через нелегальний перетин кордону та що вони чинили опiр. Затриманих звiльнили пiсля перевiрки, яка тривала шiсть годин.

Прем’єр-мiнiстр Словенiї Антон Роп вiдразу закликав на консультацiю словенського посла в Хорватiї, а мiнiстра закордонних справ Iво Вайґла закликав негайно повернутися з Нью - Йорка, де вiн бере участь в засiданнi Генеральної асамблеї ООН.

Вiн повідомив, що Словенія у зв’язку з iнцидентом звернулася до Ради Європи та Європейського союзу.

Прем’єр-мiнiстр Хорватiї Iво Санадер, котрий також перебуває в Нью-Йорку, заявив, що Загреб не бажає перебiльшувати iнциденту , що спiр треба врегулювати на пiдставi законів. Речник Кабмiну Хорватiї Влатко Мачек каже, що словенцi викликали інцидент в рамках передвиборчої кампанiї , хорватська поліція в даному випадку послiдовно дотримувалася законодавства.

Причина iнциденту могла б виглядати банальною. Йошко Йорас, громадянин Словенiї, має хату на хорватськiй сторонi кордону. До речi, вiн кордону не визнає. Йорас власним коштом проторував шлях до Словенiї, завдовжки кiлька десяткiв метрiв, та балотувався на депутата в словенському парламентi. Полiтичнi дiячi з Любляни прибули до нього в рамках передвиборчої кампанiї та перетинали кордон саме нелагальним Йорасовим шляхом.

Урядовцi в Загребi висловлюють сподiвання, що все втихомириться пiсля виборiв у сусiднiй країнi. А щодо кордону, то прем’єр Санадер каже, що спiр найкраще було б врегулювати шляхом мiжнародного арбiтражу.

Непорозумiння двох країн щодо кордону в Пiранськiй затоцi та в Iстрiї триває вiд часу проголошення незалежностi 1991 року. Найбiльше iнцидентiв було на морi, оскiльки хорвати не дозволяють словенським рибалкам ловити рибу в хорватськiй частинi затоки.
XS
SM
MD
LG