Доступність посилання

ТОП новини

Українці серед 50-ти найбагатших людей Центрально-східної Європи.


Володимир Павлів

Варшава, 27 вересня 2004 - У понеділок польський щотижневий журнал “Впрост” опублікував черговий щорічний рейтинг 50 найбагатших людей Центральної та Східної Європи. Найчисленнішою серед них є група росіян – їх 29, по п’ять осіб представляють Україну та Румунію, четверо поляків, ще троє – це серби і по два представники від Чехії та Болгарії. Загальна вартість капіталів, якими володіє ця група багатіїв, становить за підрахунками “Впрост”, суму приблизно в 86,5 мільярдів доларів. Це на понад 13 мільярдів більше, ніж відповідна цифра з минулого року.

Головною відмінністю цьогорічного рейтингу журналу “Впрост” стосовно представників України є те, що в ньому немає голови Адміністрації Президента Кучми Віктора Медведчука. Віктор Медведчук не потрапив у цей рейтинг не тому, що став біднішим, а тому, що його конкуренти упродовж останнього року стали значно багатшими. Цим теж пояснюється, що п’ятеро представників України займають далеко не останні місця у цьому рейтингу.

Першим серед українців і шостим серед найбагатших людей нашого регіону є донецький підприємець Ренат Ахметов. Експерти “Впрост” пишуть, що останній рік був для Ахметова особливо вдалим, оскільки дозволив йому вдвічі збільшити свої капітали, загальну вартість яких польський тижневик оцінює в 3 з половиною мільярди доларів.

Наступним на 10 місці у цьому рейтингу йде дніпропетровський бізнесмен, більш знаний як зять Президента Кучми – Віктор Пінчук. “Впрост” пише, що його капітал за останній рік зріс до суми у 2,5 мільярди доларів.

На 12-му місці – головний акціонер капіталової групи “Приват” Ігор Коломойський. Польські експерти пишуть, що конкурентні війни, які група “Приват” вела останнім часом з “Індустріальним Союзом Донбасу”, не завадили Коломойському збільшити його капітал до 2,2 мільярда доларів.

З невеликим відривом від Коломийського - на 15-му місці - розташувався співвласник згаданого вище “Індустріального Союзу Донбасу” Сергій Тарута. За даними “Впрост” упродовж останнього року контрольована Тарутою група збільшила вартість своїх активів на 1,2 мільярда доларів, а сам Тарута володіє нині капіталом в 1,9 мільярда доларів.

І останній з п’яти українців, котрі потрапили до рейтингу найбагатших людей Центрально-Східної Європи, це Олександр Ярославський, котрий зайняв 27 місце із сумою в 850 мільйонів доларів. “Впрост” пише, що багатства Ярославського спираються на дві основи : фракцію у Верховній Раді та добрі стосунки з дружиною Президента Кучми – Людмилою.

Оцінюючи ж загальні тенденції в житті українських капіталістів, “Впрост” зокрема зазначає, що “українські олігархи бояться відходу від влади Президента Кучми, котрий досі оберігав їхні інтереси. Деякі з них, на думку польських експертів, намагаються втекти зі своїми капіталами до Європейського Союзу, зокрема й через Польщу. Як приклад, приводиться невдала спроба Сергія Тарути придбати металургійний завод у місті Ченстохова, а також не названі конкретно інвестиції Ігоря Коломойського в польську економіку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG