Доступність посилання

ТОП новини

У краї Косово у вiвторок перебував керiвник Європейського союзу з питань зовнiшньої полiтики й безпеки Хав’єр Солана. А в столиці Австрії розпочався дiалог Белграда й Приштини щодо плану децентралізації провінції Косово. Спільною темою обох згаданих розмов були парламентськi вибори, що в Косовi мають вiдбутися 23 жовтня.


Михайло Рамач

Белград, 29 вересня 2004 – Фактично дiалог Белграда i Приштини у Вiднi розпочався ще у квiтнi. Тодi вiдбулася лише протокольна зустрiч двох сторiн. А тепер сербська сторона направила до австрiйської столицi радникiв президента Тадича та прем’єра Коштуницi. А від краю Косово до Відня - керiвника Бюро голови косовського уряду з питань зовнiшньої полiтики Енвера Хасанi.

Лiдери косовських сербiв вiдмовилися вiд участi в діалозі. Вони стверджують, що їхнi iнтереси представляє белградська влада.

Учасники дiалогу обговорюють три документи. Перший запропонувала Рада Європи, другий - Мiжнародна адмiнiстрацiя й косовський уряд, а третiй - Кабiнет мiнiстр Сербiї. Серби вимагають сформувати в провiнцiї три сербськi округи iз законодавчою, виконавчою та судовою автономiєю. Мiжнародне спiвтовариство та албанська сторона зазначають, що надання повної автономiї сербам призвело б до остаточного подiлу Косова. Все-ж, керiвник адмiнiстрацiї Сорен Йєссен-Петерсен каже, що в сербському планi є елементи, якi варто обговорити. Переговори про остаточний статус провiнцiї, за його словами, розпочнуться наступного лiта.

Хав’єр Солана, котрого в Белградi називають балканським пожежником, прибув до Приштини з попередженням, що Європа вiд албанської та сербської сторiн вимагає паралельної дiяльностi у трьох напрямках. Йдеться про реалiзацiю стандартів, визначених мiжнародною Контактною групою, децентралiзацiю та демократичнi вибори. Влада Воїслава Коштуницi пiдтримує косовських сербiв у намiрi бойкотувати вибори. А Європейський союз наполягає на тому, що косовськi серби можуть боротися за свої права лише в рамках демократично обраних багатоетнічних державних інституцій.

Мiж рядками заяв офiцiйного Брюсселя можна прочитати й чiтке попередження, що беззастережна пiдтримка максималiстських вимог косовських сербiв могла б сповiльнити, а то й призупинити процес європейської iнтеграцiї Сербiї. Цей процес, правду кажучи, ледве розпочався.
XS
SM
MD
LG