Доступність посилання

ТОП новини

Яйце кругле, а демократія?


Василь Зілгалов

Прага, 28 вересня 2004 – Яйце, знесене івано-франківською курочкою, стало вже і в Україні, і за її межами своєрідною політичною притчею. Хоча серйозніші політологи вважають, що вслід за кинутим яйцем в Україні відбудуться набагато важчі події. Дехто вбачає це за новими передвиборчими заявами чинного прем’єр – міністра України, які у чомусь заперечують попередні програмні висловлювання Віктора Януковича. Що ж відбувається, і чого можна очікувати в останній передвиборчий місяць?

Курячі яйця – це дуже частий випадок у передвиборчих баталіях в різних країнах. Наприклад, Джордж Буш- молодший також був підданий «яйцевій атаці» під час нещодавнього виступу у Нью - Йорку на старті своєї другої передвиборчої президентської кампанії.

Івано-Франківське ж яйце стало, мабуть, своєрідним поворотом у передвиборчих намірах української влади. Чимало оглядачів схильні вважати це своєрідним початком нового сценарію. Адже ж за два дні після цього Віктор Янукович на зустрічі з російськими журналістами раптом заявив, що він за державний статус російської мови і за подвійне громадянство в Україні. А це ж намір про докорінну зміну конституційного ладу в державі. Невже сам провладний кандидат додумався до такого різкого перегляду своїх програмних планів, і невже івано-франківське яєчко його до цього підштовхнуло (яке він, як зауважують, відразу ж назвав «націоналістичним проявом»)?

Табір Віктора Ющенка тепер вважає, що івано-франківські події стали сигналом для докорінної зміни передвиборчої стратегії Віктора Януковича, і нашоукраїнці наголошують, що прем’єр не виконав жодної настанови свого штабу під керівництвом пана Тигипка, а після Івано-Франківсього інциденту взагалі нібито вдався до послуг «зарубіжних політтехнологів».

Якщо це так, то який же ж сценарій намагатимуться реалізувати такі фахівці? Чи не викликають вони «дух екстермізму», як це озвучив представник Януковича – пан Степан Гавриш?

Хоча, на думку багатьох політологів ( і Олексія Гараня, і Костя Бондаренка, і інших), в Україні немає якихось радикальних сил екстремістського толку. Але, як писав колись Нікколо Мак’явеллі, «якщо ворога немає, його треба створити».

Чи не створюють його вже в Україні і за допомогою видачі фальшивих паспортів для зарубіжних ландскнехтів типу братчиків Корчинського, як про це заявив днями з трибуни Верховної Ради депутат від соціалістів пан Бокий?

На Заході зростає занепокоєння перебігом української передвиборчої кампанії. Про це заявив і високопосадовець Європарламенту британський політик Чарльз Таннок, котрий хоче сам особисто взяти участь в українських виборах, як спостерігач. Пан Таннок також наголосив, що «для України буде трагічним втратити шанс показати свою належність до сучасних європейських демократій». Чи не наближають цей трагізм нові політтехнологи Віктора Януковича, використовуючи нову технологію з яйцями? З цього приводу варто згадати твір Михайла Булгакова «Фатальні яйця», коли самі творці нової технології переплутали яйця і що з цього вийшло. Постраждали самі замовники нової технології , які стали жертвами агресивних яєць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG