Доступність посилання

ТОП новини

Європейський союз заборонив в’їзд на свою територію чотирьом представникам білоруської влади.


Юрій Свірко

Мінськ, 28 вересня 2004 - В’їзд до Європейського союзу заборонений нинішньому міністру внутрішніх справ Білорусі Володимиру Наумову, його попереднику, а нині міністру спорту Юрію Сивакову, генеральному прокурору Віктору Шейману та одному із командирів загону спеціального призначення полковнику Павличенку. Заяву Євросоюзу підтримали США, які обіцяли зробити свої кроки, щоб ці білоруські чиновники не могли їздити до Сполучених Штатів. А МЗС Білорусі заявило, що думає про заходи у відповідь.

Фактично Захід звинуватив Білорусь у державному тероризмі. Білоруський кримінальний кодекс передбачає покарання за тероризм, а саме за дії, що створюють загрозу загибелі людей, з метою перешкодити політичній чи іншій громадській діяльності - позбавлення свободи на строк від 8 до 15 років. А якщо ці дії призводять до вбивства людини або робляться організованою групою, то до 25 років в’язниці або довічне ув’язнення чи смертну кару.

Євросоюз та Сполучені Штати наголосили, що чотирьох білоруських чиновників підозрюють у причетності до зникнення чотирьох білоруських громадян у 1999 - 2000 роках. Брюссель та Вашингтон раніше закликали офіційний Мінськ провести детальніше розслідування зникнень, але не отримали жодної відповіді від білоруської влади, тому запроваджують візові санкції та все ще чекають на ретельне розслідування.

Реагуючи на заяви ЄС та США, білоруське МЗС назвало їх неприйнятними та наголосило, що вони "не вперше беруть на себе роль суддів, котрі дають оцінку іншим країнам". МЗС також стверджує, що Білорусь робить максимальні заходи з розслідування зникнень низки осіб. Офіційний Мінськ також звинуватив Захід у тому, що правоохоронні органи деяких держав проігнорували прохання Білорусі про взаємодію з цього питання.

Білоруське МЗС також повідомило, що визначає тепер список осіб ЄС та США, проти яких будуть вжиті заходи у відповідь. А президент Білорусі Олександр Лукашенко скликав учора нараду Ради безпеки країни, де сказав:

"Президент, збройні сили не заколисують нікого, а діють відповідно внутрішньому розвитку нашої обстановки та відповідно до зовнішніх загроз".

Олександр Лукашенко додав, що Рада Безпеки розглянула два питання: перше - про конкретний план підготовки до оборони Білорусі.

Друге: "Ми реагуємо просто на те, що відбувається у світі. Знов же, не відкидаючи того, що всіляке може бути в нашій країні в плані боротьби з тероризмом".

Президент Білорусі нагадав про Ірак та Югославію й заявив:

"Ні міжнародне право, ні діючі міжнародні інститути безпеки вже не гарантують суверенітету й територіальної цілісності окремо взятої держави".
XS
SM
MD
LG