Доступність посилання

ТОП новини

Синдром “божевільного покупця”.


Інна Набока

Київ, 29 вересня 2004 - Синдром “божевільного покупця” – так називають хворобливу пристрасть людини робити покупки. У чому причини цього психологічного стану та як цьому зарадити?

Нещодавно у мене гостювала родичка – молода жінка з невеличкого міста. Поїздка до столиці – неабияка подія у її житті, тож вона хотіла скрізь побувати, все побачити. А що я була зранку до вечора зайнята на роботі, то щовечора радила, куди їй варто піти завтра. Але наступного вечора, побіжно згадавши музей, парк чи театр, вона захоплено розповідала мені, які чудові крамниці їй пощастило відвідати і демонструвала покупки.

Щоправда, вже за кілька годин вона у них розчаровувалася і сварила себе за марнотратство, обіцяла бути ощадливою. А назавтра все повторювалося спочатку. В результаті за два тижні покупки вже не було де складати, а гроші, які відкладалися протягом цілого року, скінчилися. Додому вона поїхала з трьома валізами непотрібних речей і чималими боргами.

Я ж замислилася: невже синдром божевільного покупця докотився й до нас? Втім, не дивно. Адже у кожному глянцевому журналі розповідається про те, що хоббі всіх голівудських зірок – шопінг, і ніщо так не підвищує настрій, як придбання нових речей. Звичайно ж, немає нічого поганого у тому що, щоб час від час порадувати себе якоюсь, навіть не вельми потрібною покупкою. Але коли це стає системою, варто насторожитись.

Хвороблива пристрасть робити покупки або оніоманія привернула до себе увагу фахівців ще у минулому столітті, а нині це явище набирає все більших масштабів. Близько 90% тих, хто страждає на оніоманію – жінки, але і чоловіки від неї не убезпечені. Купівельна пристрасть не залежить також від матеріального стану, від неї однаково потерпають і багаті, і бідні. Людина просто не може втриматися від купівлі зовсім їй не потрібних речей. І ця недуга, на думку вчених, не менш серйозна, ніж алкоголізм чи наркоманія.

Психологи вважають, що цей хворобливий стан є лише зовнішнім проявом якогось внутрішнього конфлікту: самотність, недостатня увага з боку інших людей, проблеми в особистому житті, низька самооцінка, нервове напруження. Одні лікують у такий спосіб депресію, інші знімають стрес, але, звичайно ж, це лише викликає нові проблеми, перша з яких – борги.

Чим же можна зарадити цій недузі? Деякі зарубіжні фахівці пропонують застосовувати спеціальні антидепресанти. Ну що ж, можливо в особливо важких випадках це справді необхідно. Але дуже багато може зробити і допомога довколишніх близьких людей. Приділяти більше уваги тим, хто почуває себе самотнім, говорити, що їх люблять, частіше хвалити людей із низькою самооцінкою.

Але перш за все варто відверто поговорити з ними про їхню проблему. Адже більшість з тих, хто потерпає від купівельної пристрасті, чудово це розуміє і сам хоче її позбутися. Насправді це не так уже й складно. Потрібно лише усвідомити, що в житті є багато більш цікавих і цінних речей ,аніж ті, які можна придбати в магазині.
XS
SM
MD
LG