Доступність посилання

ТОП новини

Чи будуть вибори в Одесі прозорими і чесними?


Петро Каландирець

Агітаційні бігборди на користь Віктора Януковича в Одесі
Одеса, 4 жовтня 2004 - Представники кандидатів на посаду Президента України, кількох партій та блоків в Одесі переконані у непрозорості і нечесності майбутніх виборів. Така заява пролунала під час круглого столу «Фактори впливу на забезпечення чесних і прозорих виборів».

Голова Одеської обласної організації Всеукраїнської партії правозахисту Микола Розувайкін зазначив, що «в Одесі кожен керівник підприємства забезпечить голоси своїх працівників за того кандидата, за якого закликатимуть його голосувати «згори». Тому, на його думку, не слід покладати надії на чесні вибори, до того часу, коли з відповідальних владних посад не будуть звільнені деякі чиновники».

Микола Розувайкін наголосив, що прозорість виборів буде, але лише зовнішня.

“В Одесі з метою обрання необхідного кандидата підуть на будь- які кроки, навіть силові, у зв’язку з тим, що владні структури є криміналізованими. Щоб вплинути на ситуацію, яка склалася, ми будемо говорити людям правду”.

Лідер Одеської обласної організації Конгресу українських націоналістів Михайло Перегінчук заявив, що для проведення в Україні чесних виборів представникам влади не вистачає політичної культури.

Таку ж думку висловив голова Одеської обласної організації Комітету виборців України Анатолій Бойко.

Президент Благодійного правозахисного фонду "Рутенія" в Одесі Алла Користовська
Президент Одеського правозахисного Фонду «Рутенія» Алла Користовська заявила, що «люди не підуть на вибори, бо вони втратили довіру до влади. За роки існування незалежної України у них зник патріотизм».

На її думку, «діюча влада готує зрив виборів, якщо не переможе її кандидат».

Алла Користовська: «У одеситів є досвід виборів 1998 та 2002 років, коли влада в місті була захоплена кримінальними силами, за допомогою злочинців у минулому і потенційних злочинців. Вони досі не відповіли за скоєне. У мешканців регіону зник патріотизм, а це дуже шкідливо. Вже сьогодні можна зробити висновок, що українці голосуватимуть за Віктора Ющенка, особливо після того, коли його отруїли. Народ побачив у ньому лідера, реального кандидата на Президента України. Але нам, правозахисникам, відомо, і цьому є юридичні докази, що адмінресурс, під загрозою звільнення людей з робочих місць робить все можливе для перемоги Віктора Януковича».

Прес секретар виборчого штабу "Наша Україна" в 0десі Сергій Фелічкін
Керівник прес-служби Одеського регіонального штабу Віктора Ющенка Сергій Філічкін переконаний, що недемократичність виборчого процесу пояснюється недосяжністю для багатьох кандидатів на найвищу державну посаду засобів масової інформації, «більшість яких є під контролем влади. Їхні керівники відмовляються підписувати угоди на політичну рекламу певних кандидатів».

Керівник Одеської обласної приймальні Віктора Януковича Володимир Русинек закликав мешканців Одеси і області не піддаватися на провокації і не збирати гроші на проведення передвиборчої кампанії кандидата на Президента України від Партії регіонів.

«На жаль, у регіоні мали місце багато випадків, коли людей примушували здавати гроші на передвиборчу кампанію Віктора Януковича. Цими питаннями буде займатись прокуратура», - повідомив Володимир Русинек.

Нині триває перевірка кожного подібного випадку незаконного збирання грошей.

Пан Русинек не виключив можливості, що подібні незаконні кроки для деяких чиновників не звичайна спроба збагачення, але є і частиною політичної технології, «спрямованої на дискредитацію Віктора Януковича».
XS
SM
MD
LG