Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори: війна слів і заяв триває.


Ірина Халупа Гості: Володимир Полохало - політолог; Сергій Шевчук - народний депутат України, НДП, Голова підкомітету з питань зв’язків з європейськими країнами Комітету з питань європейської інтеграції.












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 5 жовтня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Для тих, хто ще цього не знає хочу повідомити, що програми радіо “Свобода” від нещодавно ретранслює радіо “NART”, отже, у Києві слухайте нас на частоті –70,4; Харків – 73, 79; Одеса – 68, 36. Радіо “Свобода” на радіо “NART” від 20 – 23 години.

Тема “Вечірньої Свободи” на 5 жовтня: “До президентських виборів залишається 26 днів: політична температура піднімається війна слів і заяв триває і стає запеклішою”.

Наші гості сьогоднішньої: Сергій Шевчук, народний депутат, НДП, Голова підкомітету з питань зв’язків з європейськими країнами Комітету з питань європейської інтеграції; Володимир Полохало, провідний науковий співробітник Інституту світової економіки та міжнародних відносин, шеф-редактор журналу “Політична думка”.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у сьогоднішній “Вечірній Свободі”.

Нагадаємо, що 2 жовтня на підприємстві “Новий друк”, власником якого є син лідера фракції НДП-ПППУ Валерія Пустовойтенка представниками коаліції “Сила народу” було виявлено велику кількість антиющенківських агіток, які друкувалися разом з агітацією за Януковича

Парламентська фракція НДП - та партії промисловців і підприємців виступила сьогодні у парламенті із заявою з приводу дій депутатів БЮТ та “Нашої України” у типографії “Новий друк”, яке виготовляло друковані матеріали, що компрометують кандидата у президента Ющенка.

Виступаючи з трибуни член фракції НДП-ПППУ Олег Петров звинуватив депутатів-опозиціонерів у вчиненні наруги над працівниками типографії та пошкодженні матеріальних цінностей.

Олег Петров

Другого жовтня 2004 року представник фракції БЮТ Андрій Шкіль і член фракції “Наша Україна” Юрій Оробець разом з групою невідомих осіб увірвались до типографії товариства “Новий друг” і вчинили фізичну та моральну наругу над її працівниками, скоїли пошкодження матеріальних цінностей на підприємстві.

Силові дії були зчинені надвечір’я у суботу, коли на виробництві відсутні керівники і переважна більшість співробітників. Депутатами для потрапляння на територію цехів залучені працівники Деснянського райвідділу МВС України міста Києва.

Коли на підприємство прибули його власники, один із них В’ячеслав Пустовойтенко, був побитий народним депутатом Андрієм Шкілем. В результаті В’ячеслав Пустовойтенко змушений був звернутися за медичною допомогою до лікарів.

Фракція НДП та ППУ у Верховній Раді України обурена кричущими діями представників БЮТ та “Нашої України” і висловлює підтримку голові Народно-демократичної партії, співголові фракції Валерію Пустовойтенку, чий син постраждав в результаті нападу.

Ірина Халупа

Фракція “Наша Україна” внаслідок виявлених листівок, спрямованих проти Ющенка, закликала голову Верховної Ради Володимира Литвина активізувати роботу тимчасової спеціальної комісії з моніторингу за дотриманням виборчого законодавства під час президентських виборів. Говорить член “Нашої України” Павло Качур.

Павло Качур

Влада вибори програє. І страх позбутися владних привілеїв штовхає її не тільки переступити через громадську думку, закон чи Конституцію - переступають через інтереси України.

Цинізм влади переходить крайню межу, Україна стає об’єктом інформаційної агресії. Україна, як держава, зазнає приниження. Криза правлячої еліти приводить до того, що вона, замість того щоб належно представляти суверенну націю, де-факто виконує роль козачків сусідньої держави.

Ірина Халупа

А ось що з приводу сутички у типографії каже Андрій Шкіль, якого у своєму виступі згадував пан Петров.

Андрій Шкіль

Я хотів би у першу чергу нагадати всім тут присутнім, хто мав виступ з цієї трибуни, що на тій типографії, де все це відбувалося, в першу чергу відбувалося ганебне порушення виборчого законодавства. Ганебне, я на цьому наголошую, тому що вся друкарня була завалена не тільки звичайною порнографією, але й порнографією політичною.

Я звертаюся властиво до присутніх тут колег, народних депутатів, що, зрозуміло, гроші, Валерій Павлович, не пахнуть, але не можна заробляти копійки, 30 срібників на ганьбленні своїх колег по парламенту. А там було зафіксовано 5 мільйонів цієї продукції.

І наступне щодо там побиття. Я нічого, крім побиття народних депутатів молодиком, який матюкався, приставав і кричав про міліцію, не бачив. Я не знав, хто це такий, я в першу чергу подумав, що це вантажник, який допомагає завантажувати і розвантажувати продукцію у цьому цеху.

Ірина Халупа

Тим часом шiсть парламентських фракцiй i груп ( Регіони України, “Трудова Україна”, Демініціативи”, СДПУ(о) та “Союз” вимагають, щоби кандидат у президенти Ющенко вiдмовився вiд участi у виборчiй кампанiї.

Виступаючи з парламентської трибуни член фракцiї “Регiони України” Геннадiй Самофалов наголосив, що шість фракцій також вимагають від Ющенка вибачення перед українським народом за обвинувачення влади у спробi його отруїти.

Геннадій Самофалов

Нещодавно керівник фракції “Наша Україна”, кандидат в президенти України Віктор Ющенко з трибуни Верховної Ради України звинуватив українську владу в замаху на своє життя.

Українська влада - це тисячі людей. Пан Ющенко звинуватив в тяжкому злочині не когось окремо, а всіх загалом, у тому числі і народних депутатів, які входять до парламентсько-урядової коаліції. У свою сумнівну і жорстку гру Віктор Ющенко та його штаб спробували втягнути не лише політичні сили України, а іноземну лікувальну установу.

Своїми діями він ославив, зганьбив Україну перед світовою громадою. В таких випадках виникає запитання, якщо у них такий кандидат в президенти, то яка ж це країна?

На наших очах Ющенко явочним порядком намагається нехтувати усталеними принципами презумпції невиновності і колективної відповідальності, повернути нас в часи, які досі живуть у пам’яті народу.

Ми переконані, той рівень політичної правової культури, яку демонструє Віктор Ющенко, не дозволяє йому претендувати на скільки-небудь помітне місце у державній ієрархії, не говорячи вже про президентську посаду.

Ірина Халупа

А ось як на це відреагував член “Нашої України” Валерій Асадчев.

Валерій Асадчев

Я думаю, що зараз попередній оратор тільки зайвий раз підтвердив всьому українському народу, що це дійсно був замах на Ющенка, тому що, як кажуть, на злодії шапка горить, ота шапка, які крав їх кандидат і краде до сьогоднішнього дня.

Всі чудово знають, що якщо б Віктора Андрійовича не відвезли в Австрію, то він сам про це говорив, що міг бути летальний результат. А чому ж ви не говорите про те, як Леоніда Даниловича лікували у Баден-Бадені, тому що в Україні, виявляється, йому навіть клізму не могли правильно поставити. То він хіба не ганьбив нашу охорону здоров’я?

Тому, шановні друзі, давайте припиняти такі методи боротьби! Давайте ми пожаліємо хоч один одного. І давайте пожаліємо Ющенка. Я думаю, що він скоро повернеться і він сам скаже, хто і що, як вчиняв.

Ірина Халупа

Геннадій Самофалов, також уточнив, що в заяві, яку оприлюднили шість фракцій оцінили роботу тимчасової слідчої комісії парламенту по розслідуванні обставин хвороби Віктора Ющенка. На сьогоднішній день вже немає підстави для роботи цієї комісії і вивчати дане питання повинні інші фахівці, вважає пан Самофалов, медики і слідчі.

Пане Шевчук, Ви є членом цієї комісії і Ви щойно повернулися з Відня. Як Ви розцінюєте заяву Вашого парламентського колеги пана Самофалова, чи є комісії, що робити?

Сергій Шевчук

Перш за все, я хотів би звернути увагу, що заяву підписали шість фракцій, і не підписала фракція НДП і НАУ, а також група “Центр”. Це говорить про те, що не так все однозначно викладено в цій заяві.

Стосовно комісії повинен відверто сказати, що на даний час лише спеціальна слідча комісія має аргументи клініки, має документальне підтвердження розслідування, які висловили лікарі цієї клініки з обставин, що пов’язані із захворюванням кандидата в президенти Віктора Ющенка.

На скільки мені відомо, в той час, коли ми працювали в клініці, представники ГП виконавчої влади не мали ніякого доступу до клініки, до лікарів, до документів. Таким чином, якщо говорити про ліквідацію комісії, то треба говорити про ліквідацію будь-яких фактів, які можуть пролити світло на цю трагічну подію.

Ірина Халупа

Звичайно, це що Ви довідалися у Відні, мабуть, не можете розповісти нашим слухачам, бо комісія мусить завершити свою роботу і Ви мусити оприлюднити відповідний звіт.

Але чи можете кількома словами сказати, що Ви змогли дізнатися, як взагалі ця ситуація виглядає, бо вона досить заплутана? Ось минулого тижня, два західні агентства “Рейтерс” і французьке пресове агентство стверджували, що клініка Рудельфінерхаус розповсюдила пресову заяву, що мовляв це не було отруєння. Тоді була скликана пресова конференція, де Рудельфінерхаус спростовували цю заяву і стверджували, що це не була їхня заява, що це була фальшивка. Про це заговорили і члени “Нашої України”, зокрема, пан Зінченко протягом тих вихідних, що там взагалі відбувається в тій клініці?

Сергій Шевчук

В клініці йде лікувальний процес нічого скандального там не відбувається, як в кожній нормальній, лікувальній установі. Члени комісії, перш за все, зустрілися з Віктором Андрійовичем переконалися в тому, що він в ясній свідомості, що має добрий настрій, що досить гостро мислить, що немає ніяких депресивних станів, що він хоче якнайшвидше видужати і прибути в Україну.

Члени комісії, коли звернулися персонально до Ющенка, бо по австрійським законам треба згода пацієнта на поширення конфіденційної інформації. Віктор Андрійович публічно в присутності адвоката, в присутності всіх членів комісії і перекладачів, в тому числі в присутності представника української амбасади, заявив, що він дає добро на вивчення усіх обставин, пов’язаних з його захворюванням і станом. Це дало підстави після цього членам комісії працювати з лікарями.

Ірина Халупа

Ви, як лікар пане Шевчук...

Сергій Шевчук

Я перепрошую, Ви задавали ще одне запитання стосовно прес-реліз нібито підготовлено фахівцями клініки. Я можу заявити у мене є підтвердження на німецькій мові з підписами і з перекладом на українську мову про те, що прес-реліз від 28.09.04 цього року не підписували, не готували, не авторизували керівники лікарень.

Крім того, є повідомлення, що вони говорять, що виключати отруєння, зараз немає ніяких підстав і твердження, як і місце в прес-релізі є не вірним, і спростовується в останнім повідомленні.

Таким чином, дійсно, це є фальшивка, яка підготовлена зараз уже відомо якими міжнародними піар - компаніями і будь-яке посилання представників українських ЗМІ на цей документ є свідомим поширенням брехні на нашій українській території.

Ірина Халупа

Пане Шевчук, Ви як лікар, як Ви думаєте, чи вдасться якось з’ясувати, що це була за речовина, чи було це отруєння? Взагалі, що сталося з Віктором Ющенком?

Сергій Шевчук

Не лише варто говорити про отруєння, методи впливу на людину є різнобічні. Екзогенні методи включають не лише отруєне начало. Це також треба вивчати.

Якщо зупинятися на хімічній версії, то треба прийняти до уваги, що перші дні, коли стан потерпілого був надзвичайно складний, коли йшлося про життя кандидата в президенти не ставилося завдання робити якісь дослідження, посилати в якісь інші інстанції, лікарі рятували життя хворого.

Якщо щоденно вводилося декілька літрів фізіологічних розчинів, інших медикаментів, природно, що концентрація будь-яких потенційно отруйних речовин...

До речі, ми разом з лікарями уточнили, що ми не говоримо про отруйні речовини чи про токсини, чи про бактеріологічну зброю, чи інші речі, про які інколи запитують журналісти, йдеться про хімічні субстанції. Цей термін є загальноприйнятий і узгоджений...

Ірина Халупа

А що це може бути, ця хімічна субстанція?

Сергій Шевчук

Це може бути тисячу різних речовин.

Ірина Халупа

А людською мовою, що це може бути?

Сергій Шевчук

Ви змушуєте мене фантазувати, а я не хотів би цього робити.

Концентрація хімічних субстанцій буде значно зменшена. На сьогоднішній день клініка ще раз підтверджує, що вона не має фактів, які говорили б, яка конкретно субстанція. Разом з тим вона заявляє, що вона не відкидає факт – можливість отруєння Віктора Ющенка.

Ірина Халупа

Пробачте мені, пане Шевчук, якщо ті запитання можуть Вам звучати по-ідіотськи. Просто я не є лікарем, і я тих моментів не розумію. Я думаю, що більшість слухачів також.

От якби протягом тих кількох перших днів, коли Віктор Ющенко перебував у лікарні в Україні, в нього взяли кров для аналізу. Чи ті хімічні речовини могли появитися в цій крові?

Сергій Шевчук

Відома легенда, що волосся Наполеона через декілька століть досліджували і знайшли вміст арсену (миш’яку). Зараз дуже багато є функціональних отрут, які не лишають ніякого сліду. Якщо хтось задався ціллю зробити таке зло, то я впевнений, що він робив це саме такими речовинами.

Ірина Халупа

Пане Полохало, ось на початку передачі ми чули виступи різних депутатів, де йшли різні закиди, різні звинувачення про презумпцію невинності, про відсутність політичної культури і таке подібне. Все ж таки в центрі тих всіх звинувачень висить здоров’я однієї людини, як, власне, так сталося, що захворювання: чи це отруєння, чи щоб воно не було, що воно перетворилося на такий цирк, і елементарна пошана до людини, яка захворіла, раптом щезла?

Володимир Полохало

Це характеризує моральну атмосферу в суспільстві загалом, і в політичному українському істеблішменті зокрема.

Я думаю, що та перша реакція багатьох політиків, які висловилися відносно Ющенка про сало, про горілку, про інше – це є симптом патології в політичній культурі українського істеблішменту. Це означає, що сьогодні не стільки суспільство хворе, а скільки хвора політична еліта.

Ця перша реакція без аналізу засвідчила про моральний стан, якщо хочете, про моральні етичні норми і етичні цінності багатьох політиків. Це мене не здивувало, і я це очікував. Причому йдеться не лише про представників керівних політичних еліт, а деяких і опозиційних еліт. Це перший момент, який говорить про те, що сьогодні український політикум хворий, хворий, я сказав би, коли йдеться про його моральне здоров’я. Тут в мене немає якогось рецепту, як можна вилікувати український політикум.

І деякі висловлювання, які я сьогодні почув, говорить про те, що ця хвороба хронічна, ця хвороба надовго, на жаль.

Я думаю, що є елементарні речі, і той, хто вивчає не тільки етику, не той, хто тільки ходить до церкви, а просто будь-яка нормальна людина має бути переконана, що є факт отруєння чимось В.Ющенка. Можна думати-фантазувати: самоотруєння чи хтось отруїв, але є факт отруєння.

Я думаю, що лікарі в Австрії, які заробляють гроші, насамперед вони отримують свої гонорари, були просто шоковані тим, як можна використати сам факт хвороби...

Ірина Халупа

Але все це перетворилося у політичне видовище.

Володимир Полохало

І, завершуючи цю думку, я вважаю, що сьогодні реанімується другий етап цієї хвороби паталогічно хворого українського політикуму, якому треба ще довго лікуватися, і я не певен, що можна ще вилікуватися, тому що є багато доказів, багато різних обставин і свідчень про те, що тут є певна цинічна (я не знаю, як її назвати), антигуманна, антилюдська технологія.

Сам факт, про це сказав пан Шевчук, який добре обізнаний, він підтвердив цю думку, що є виготовлення звичної фальшивки, в пастку якої попало таке авторитетне агентство, як “Рейтерс”. Вона була спрацьована справді на високому професійному рівні.

Я не можу сказати, хто автор цієї фальшивки, але думаю, що автор цієї фальшивки, звісно, не може знаходитися у штабі Віктора Ющенка, а це десь, мабуть, в іншому штабі.

Ця фальшивка перекреслює будь-які домисли відносно того, що хтось там міг самоотруїти В.Ющенка, тому що фальшивка має сьогодні цілком примітивний, банальний, але цілком спрямований сенс, тобто сформувати у суспільстві думку про те, що ніякого отруєння не було, і взагалі Віктор Ющенко все це симулював, це така симуляція хвороби. Так можна сприймати коли слухати ЗМІ. А насправді це є такий піар-хід з боку штабу Віктора Ющенка.

Але ж ми бачимо цю фальшивку, ми не знаємо її автора, як бачимо ці плакати, які вчора мені показував Борис Іванович Тарасюк (я цілком випадково їх побачив, тому що я не те, що не співпрацюю з жодним штабом, а знаходжуся на дистанції як незалежний політолог), але коли я побачив всі ці плакати, то в кінці там бракує тільки одного місця, на мій погляд, це плакати невідомого російського художника, тобто я не знаю, його прізвища, але дуже схоже на почерк, на стиль, на зміст російських політтехнологів, які працювали на думських виборах 2003-го року і на президентських виборах 2004-го року.

Тут я теж відчуваю... Пан Зінченко на “5-му каналі” називав це піар-агентство. Звичайно, що це піар-агенство і ще багато чого засвідчують, що сьогодні в Україні, на жаль, є попит на найгірші зразки політичних технологій, політичного маніпулювання і політичної дискредитації.

Ми сьогодні побачили рецидив у ВР, я почув, що цей рецидив повторюється. Інакше кажучи, спрацьовує примітивна, але досить продуктивна, абсолютно аморальна, антилюдська схема дискредитації одного із фаворитів виборчої кампанії.

Тут, здається, в шоковому стані знаходяться не тільки багато хто з українців, які не сприймають, і це не продуктивна технологія, я думаю, що ця рука невідомого російського художника просто не прорахувала наслідки. Ці наслідки будуть негативними для тих, хто мав зовсім інший замисел, використовуючи ось такі речі.

Це викликає лише огиду і в Україні, і закордоном.

От пан Самофалов сказав про імідж України, то я думаю, що саме така фальшивка, саме така реакція, саме такий підхід... Мене здивувало, що, наприклад, Президент України, який сам дуже часто хворів, міг якось висловити з цього приводу фундаментально і чітко співчуття...

Ірина Халупа

Президент Кучма останнім часом дуже мало виступає з заявами.

Володимир Полохало

Все це характеризує загальний характер виборчої кампанії.

Ірина Халупа

Панове, ми, і не тільки ми, але й клініка “Рудельфінерхаус” й інші люди, констатували, що цей прес-реліз, який був розповсюджений минулого тижня – це була фальшивка.

Пане Шевчук, чому на Вашу думку, ніхто, крім “НУ”, не засудив цей корм, на який так ласо кинулися ЗМІ, в тому числі і українські, тобто що це була підробка, що це погано?

Сергій Шевчук

Мабуть, в першу чергу мали б зреагувати ті держави, які були так чи інакше задіяні, і ті відомі міжнародні інформаційні агентства, назви яких згадуються. Вони постійно виступали в ролі вчителів справжньої демократії на уроках прав людини і свободи слова...

Ірина Халупа

Їм, мабуть, незручно зізнатися, що...

Сергій Шевчук

... і тут як вчителі вони мали б на це зреагувати, а потім наші ЗМІ повторити їхні вибачення чи спростування, чи розкаяння.

На жаль, і агентство “Рейтерс”, на скільки я розумію, не лише російські, а французькі, які теж були задіяні, і, звичайно, наші відомі канали, не прореагували, а навпаки поширюють далі цю дезінформацію.

Це прикрий феномен, який говорить, що в інформаційній сфері є міжнародні корпорації, для яких етика, честь, етичний кодекс журналіста не грають великої ролі.

Ірина Халупа

Я хотіла Вас також запитати, Ви бачилися особисто з паном Ющенком, в якому він зараз стані? Чи він краще себе почуває? Ви сказали, що “ум працює”, а фізично як він?

Сергій Шевчук

Я хотів би сказати Вам “Так”, але я, як лікар, бачу, що період загострення ще до кінця не пройшов, хоча прогноз у лікарів-консультантів, які дивилися Віктора Андрійовича, є оптимістичний.

Ірина Халупа

Ми також чули у випуску новин, що пан Рудьковський прогнозує, він теж член цієї виборчої комісії, що Ви досить скоро зможете виступити з Вашим звітом, чи це правда?

Сергій Шевчук

Комісія має вже зараз задокументований матеріал. Це трьохгодинна робота наша із лікарями, яка була з дозволу лікарів, адвоката Ющенка записана на аудіо плівку. Здійснюється стенографування і уже завтра кожен з членів комісії, хто має бажання, може з цим ознайомитися.

Разом з тим документальне підтвердження, копії заключення, обстеження (а там робилось, я порахував близько 17 самих сучасних обстежень, які є сьогодні в Австрії) і висновки клініки керівництво обіцяло закінчити до 12 години середи.

Після цього ми вже будемо мати, ми сподіваємося на це, ці документальні підтвердження, про що будемо говорити Голові комісії на засідання ВР.

Ірина Халупа

Дякую, пане Шевчук. Ми зараз маємо на зв’язку народного депутата Володимира Стретовича. Як ми чули у випуску новин пан Стретович разом з іншими народними депутатами Євгеном Жовтяком, Георгієм Манчуленком, і також з паном Юрієм Оробцем знаходяться у складі, в якому було знайдено дуже багато агітаційної літератури: антиющенківської і проянуковичівської.

Панове депутати, пане Стретович, Ви ще й далі в цьому складі?

Володимир Стретович

Я на зв’язку, я в цьому складі, дуже цікаві події.

Ірина Халупа

Ви не можете з цього складу вийти, як там ситуація виглядає?

Володимир Стретович

Ми вже вийшли, приблизно через півтори години після заточення з’вилися депутати з фракції Регіонів Самофалов, Горбаль, разом з власником цього складу. Відсунули тару, знайшли водія і зайшли до цього приміщення. Вони були першими за 20 хвилин, депутати з фракції “Наша Україна” приїхали через півтори години.

Але саме цікаве, що тут з’явився спочатку кандидат в президенти Базилюк зі Слов’янської партії, а за півгодини з’явився відомий український “націоналіст” Козак.

Ірина Халупа

Що вони там шукали?

Володимир Стретович

Вони кажуть, що тут є їхні матеріали, які законним способом надруковані. Але якщо матеріали Слов’янської партії дійсно надруковані, лише тиражем не 100 тисяч, як зазначено в газетах, а тиражем 10 мільйонів, ми порахували, скільки цих газет лежить тут на полицях, то матеріали Козака ніяк не міг знайти ніяких, які він замовляв, які він здійснював.

Тут повно агітації, подібної до тої, яку було затримано в друкарні “Новий друк” і в Броварах, але лише по оцінках близько 100 тон цієї продукції. Тут мільйони і мільйони українських гривень, вкладників податків і громадян, які накрадені, а тепер перевернуті для того, щоб цю облуду передати.

Ірина Халупа

Пане Стретович, пан Шевчук хоче Вам запитання поставити.

Володимир Стретович

Будь-ласка.

Сергій Шевчук

Шановний колего, як Ви розцінюєте факт побиття сина Народно-демократичної партії окремими народними депутатами? Чи не здається Вам, що цей факт є винятковим актом, який підкреслює негативну тенденцію і радіацію самих брудних речей, особливо з боку тих, хто носить звання народного депутата?

Володимир Стретович

Дякую, Ви знаєте, що я погоджуюсь частково з Вашим запитанням, відповідь на яке, криється в самому запитанні. Дійсно, не гоже народному депутату вдаватися до заходів фізичного насилля, але юристи кажуть, що треба дивитись на ситуацію, яка була на той момент.

Можливо, це було спровоковано, я не був на цей час в друкарні, в приміщенні, але повірте, що якби це трапилося зі мною, цього б ніколи не трапилося. Але ж там говорить тільки одна сторона.

Шкіль запевняє, що “він дуже високий, великий, я просто фізично не зможу йому нічого заподіяти”, оскільки його ріст 2,52 м, в порівнянні з ростом Шкіля – це величина в порівнянні до середньої, тому я не можу аргументувати це. Але я нікого не виправдовую.

Дії будь-якого громадянина, не кажучи вже про депутата чи іншої, яка дає волю рукам. Хоча бувають ситуації, коли в стані афекту, як кажуть юристи, особа не контролює своїх дій і зривається до таких ганебних дій.

Ірина Халупа

Ну ми ж це бачимо у самій ВР, але пан Шевчук ще одне запитання має до Вас. Прошу.

Сергій Шевчук

Колего, Ви керуєте надзвичайно важливим комітетом у ВР, я думаю, що Ви розумієте, що коли сперечаються чи навіть б’ються депутати, політики – це одне, а коли справа опускається до дітей політиків, то пізніше може перейти на членів сімей, на їхніх батьків, це вже не нормально. Треба нам спільно робити так, щоб цього ніколи не було.

Володимир Стретович

Абсолютно. Пане Сергію, я з Вами абсолютно згоден, повірте мені, що я не думаю, що син Пустовойтенка представлявся, що він син Пустовойтенка, що його не треба чіпати, я не думаю, що так трапилося.

Я думаю, що знав Шкіль про це, чий це син і треба це робити.

Ірина Халупа

Це напевно були якісь гарячкуваті моменти...

Володимир Стретович

Так, це називається “дії в стані афекту”, коли один намагався, а другий незаконно йому протистояв, а депутат знає свої права... Але я ще раз підкреслюю, я ніколи не виправдаю насилля будь-кого над будь-ким, в який би спосіб воно не здійснювалось.

“Спочатку було слово”, - написано в Біблії, і слово дає нам можливість знайти порозуміння між усіма: між народами, між націями, між державами, і треба говорити і, відповідно, знаходити рішення

Ірина Халупа

Пане Стретович, от Ви сказали, що там з’явилося кілька кандидатів у президенти, а також депутати від партії Регіонів, всі гарячокровні депутати, Ви сьогодні не билися?

Володимир Стретович

Я – ні, нічого не трапилось і повірте мені, конфлікт був би вичерпаний, якби охорона не почала брутально хватати нас за барки і намагатися звідси випустити.

Ми намагалися це задокументувати і показати на “5 каналі”, що подивіться, платники податків, шановні громадяни, скільки Ваших грошей лежить ось в такому форматі.

Ірина Халупа

А звідки Ви знаєте, що це платники податків, може це приватне замовлення?

Володимир Стретович

Ні, я знаю, що це на гроші, які не обраховані, тому що ми порахували: тираж зазначений 5 тисяч примірників, а нарахували на 3 мільйонів продукції, яка лежить на стосах, тарою подружена в величезних цих боксах. Тому тут вже не відомо, чиї це гроші. Не за рахунок фондів кандидатів, а це брудні гроші, чорні гроші, яких зараз так всім не вистачає громадянам.

Ірина Халупа

Що там є конкретно? Що там за література?

Володимир Стретович

Там література антиющенківського змісту, яка має портрети Буша і Ющенка комбіновані, там є американські прапори, там американські комарі, там гасла Буша “Я за “Нашу Україну”, і все навколо цього крутиться.

Але саме більше мене вразило, я не можу з цим змиритися, моя душа в неспокої, що на футболках жовтого кольору пробито образ Шевченка і написано “Yanki, go home!”.

Цього я не можу зрозуміти, якщо ці покидьки уже використовують наші святині, щоб здійснювати агітацію, то я хочу сказати на все радіо “Свобода”, на весь ефір. Що “No pasaran!”, вони не пройдуть.

Це тільки показує всю ницість їхніх замислів, які вони брудні методи використовують. Політика є політикою, змагання є змаганнями, креативні засоби є креативні, але коли зачіпають святині, вибачте, це не українці, це не люди, які можуть бути на цій землі у провідній верстві.

Ірина Халупа

Пане Стретович, останнє запитання, що Ви тепер збираєтеся робити? Що станеться з цією літературою? Як ця ситуація буде далі розвиватися?

Володимир Стретович

Ми зараз наполегливо чекаємо від працівників правоохоронних органів, щоб вони зафіксували факт споєння злочину, який, фактично, є порушенням закону “Про вибори”, і має відповідну класифікацію по кримінальному кодексу.

На превеликий жаль, після моєї розмови о 17.20, коли закрилася брама, я зв’язався по прямому телефону з прокурором міста, він мені пообіцяв прислати сюди свого заступника і начальника міліції, вони з’явилися тут, але на підступах тільки, в приміщення саме не заходять, вичікують розв’язки ситуації, як воно буде.

Поруч стоїть кризова група АП. Хочу сказати слухачам України, що це знаходиться на складах державного управління справами Президента, яким керує Бакай. Це державне приміщення, воно знаходиться на території державного виставкового центру, що в Голосієвому на півдні Києва.

Тому стає зрозуміло, що АП активно включилася у захист “своїх штанів”.

Ірина Халупа

Так що Ви, ймовірно, будете там ночувати, пане Стретович?

Володимир Стретович

Не можу Вам цього сказати, тут знаходиться керівник нашої виборчої кампанії Олександр Зінченко, тут заступник керівника Віктор Пинзеник. Ми зараз проводимо наради, як вийти з цієї ситуації, але будемо очікувати правоохоронні органи. Поки вони не з’являться.

Якщо вони не з’являться, завтра погукаємо людей, щоб вони прийшли, взяли це на макулатуру, і здали, відповідно, за якісь копійки.

Ірина Халупа

Дякуємо Вам за участь у “Вечірній Свободі. І ми будемо підтримувати з Вами контакт.

Шановні гості, що це за передвиборча кампанія, скажіть будь-ласка, пане Полохало?

Володимир Полохало

Я думаю, що якщо коротко, зміст цієї кампанії, характер цієї кампанії і вже є маса свідчень і фактів, включаючи ті, які сьогодні почули, що вже вибори президента відбулися, як нечесні, недемократичні, і несправедливі.

Інакше кажучи, якщо підійти об’єктивно, то можна сказати, незалежно від того, хто переможе, ми можемо визнати ці вибори, як нелегітимні.

Вибори не відбулися, не відбулися, як ті, які відповідають демократичним стандартам.

Ірина Халупа

Пане Шевчук, все ж таки Україна має досвід передання влади, це відбулось вже в цій державі. Чому такі труднощі цим разом?

Сергій Шевчук

Я погоджуюсь з тим питанням, яке мій колега сказав. Є надзвичайно важливий момент, пов’язаний з тим, щоб вибори або вважались недійсними, або не відбулися з різних причин. Тому що, на скільки я вже знаю, я член парламентської делегації в ОБСЄ, чимало моїх колег парламентарів вже зараз говорять про суттєві порушення.

Якщо це буде ще й з іншої сторони, буде потенціювання негативу, і це на руку лише третій стороні, якраз не двом основним кандидатам...

Ірина Халупа

А третя сторона – це хто?

Сергій Шевчук

Давайте спільно подумаємо після ефіру про це.

Володимир Полохало

Я думаю, що сьогодні фальсифікація, яка має відбутись 21 листопада, це буде лише завершальний елемент або цикл всієї передвиборчої кампанії.

Ірина Халупа

Дякую, вам, шановні гості. На жаль, ми мусимо тут обірвати нашу розмову, бо немає більше часу.

Сьогодні нашими гостями були народний депутат від Народно-демократичної партії Сергій Шевчук і політолог Володимир Полохало.

Слухайте “Свободу” і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG