Доступність посилання

ТОП новини

Що робити з Україною, питають євродепутати єврокомісарів.


Славко Волинський

Брюссель, 5 жовтня 2004 – Розмови про Україну, зокрема про її місце і роль у розширеній Європі, вже другий день поспіль точаться в Європейському парламенті під час слухань, на яких затверджують нових комісарів Європейської комісії. У понеділок члени Європарламенту ставили питання про майбутню долю України новому комісарові з питань розширення Олі Ренові. А нині про Україну і вплив чесних президентських виборів в Україні говорила майбутній комісар ЄС із питань зовнішніх відносин і політики європейського добросусідства Беніта Фереро-Вальднер.

Про важливість чесних і прозорих виборів в Україні говорила в вівторок кандидат на комісара ЄС у справах зовнішніх відносин і добросусідства, а нині міністр закордонних справ Австрії Беніта Фереро-Вальднер:

«Дозвольте мені наголосити, що ці вибори є надзвичайно важливими. Тому ми попросили ОБСЄ, зокрема Управління демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ, які там спостерігатимуть за виборами, подати нам дуже детальний звіт, погляд ізсередини. Відповідно до цього ми реаґуватимемо тим чи іншим чином. Я дуже сподіваюся, що Україна піде шляхом демократії. Я дуже сподіваюся, що ми можемо оцінити ці вибори ,як вільні й чесні».

За словами майбутнього єврокомісара з зовнішніх відносин Беніти Фереро-Вальднер, у стосунках із Україною вона намагатиметься не дати Україні повернутися до сфери впливу Москви.

«Я зроблю все, що буде в моїх силах, щоб принаймні утримати Україну на нашому боці», – сказала вона.

Тема про Україну лунала і в розмовах про політику подальшого розширення Європейського Союзу з оглядом на майбутні переговори про вступ Туреччини до ЄС. Один із членів Європейського парламенту запитав у новоспеченого комісара Євросоюзу у справах розширення Олі Рена, за яким принципом буде розширюватись Європейський Союз – за географічним чи економічним? Бо якщо за географічним, то Туреччину тяжко назвати цілковито європейською державою; якщо ж за політико-економічним, то чому відкладаються на задній план перспективи вступу України в ЄС?

Олі Рен відповів, що критерії вступу держав європейського континенту чітко зафіксовані в амстердамській угоді про Європейський Союз. І, виходячи з положень цього документа, Україні ніхто не може заборонити вступ до ЄС. Інша справа, додав Олі Рен, що в Україні нині політико-економічне становище не цілком стабільне.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG