Доступність посилання

ТОП новини

США проти використання американської символіки під час виборчої кампанії в Україні.


Сергій Кисельов

Київ, 7 жовтня 2004 - Сполучені Штати засуджують використання американської національної символіки під час агітації за будь-якого кандидатів yна посаду Президента України. Про це заявило посольство США у Києві. Як відомо, нещодавно "Наша Україна" виявила друкарню і склад, де друкували і зберігали антиющенківські плакати із зображенням американського прапора і портретом президента Буша.

Американський посол у Києві Джон Гербст у четвер виступав перед студентами Європейського університету к Києві. На думку журналістів, які не вперше слухають виступи Джона Гербста, сьогоднішній його спіч значною мірою відрізнявся від багатьох попередніх. Насамперед дуже критичним тоном щодо ситуації в Україні. Джон Гербст:

"Я зустрічався з одним журналістом з проурядової газети. І він сказав мені, що для більшості українців не мають жодного значення такі поняття, як свобода слова або чесні та вільні президентські вибори. Вони хочуть мати гарну безпечну роботу. І тоді зростатиме економічний рівень в країні. Це дуже цікавий аргумент. Я пам’ятаю такі самі аргументи за часів Радянського Союзу. Тоді теж казали, що люди не потребують свободи слова. Але зараз подібні аргументи знову мають місце в Україні, наче радянські часи тривають".

Щодо того, буцімто українців цікавлять лише питання економіки, американський посол пригадав історію з приватизацією "Криворіжсталі".

"Перемогу в тендері посіли двоє бізнесменів, близьких до керівництва країни. Вони придбали підприємство за 800 мільйонів американських доларів. Тим часом інші учасники тендеру пропонували вигіднішу для України ціну – більш як півтора мільярда доларів. І мали намір інвестувати ще понад мільярд доларів. Але вони не перемогли. Перемогли двоє привілейованих бізнесменів".

За словами пана Гербста, держава втратила вагомі інвестиції, а, отже, й змогу створити чималу кількість нових робочих місць. Нагадаю, до речі, що цими двома близькими до керівництва країни бізнесменами, які придбали "Криворіжсталь", і прізвища яких американський дипломат не назвав, були зять Леоніда Кучми народний депутат Віктор Пінчук та донецький магнат Ренат Ахметов.

Посла також запитали, чи будуть Сполучені Штати вживати якихось заходів до тих передвиборчих штабів кандидатів на посаду Президента України, які використали символіку США в друкованій продукції в негативному ключі. Причому не лише щодо Віктора Ющенка, але й розпалюючи міжнаціональну та міжетнічну ворожнечу.

Джон Гербст відповів:

"Як я казав кілька разів тут і багато разів раніше, Сполучені Штати не мають свого кандидата на цих президентських виборах. Ми зможемо дуже добре працювати і з паном Януковичем, і з паном Ющенком. Але деякі люди хочуть зобразити, буцімто Америка має тут свого кандидата. І люди, що друкували ці плакати, були свідомі того, для чого вони це роблять. Можна назвати цих людей брехунами в тому, на що вони натякали. Ну, а по-друге, вони використали американські символи підступно. Звичайно, ці зображення просто огидні. Хтось зобразив комарів із американським прапором на них. Це обурливо. Таким людям має бути соромно. І я сподіваюсь, ваші провладні ЗМІ звернуть увагу на те, що сталося".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG