Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті продовжується реалізація проекту, спрямованого на охорону здоров’я дітей у гірських селах.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 8 жовтня 2004 - Проект “Слово та пісня для життя” реалізується в кількох селах гірських районів на Прикарпатті. Поки що унікальний проект для нашої країни передбачає залучення впливових діячів культури краю до створення середовища, сприятливого для розвитку дітей, а саме: відродження сімейних традицій розвитку дитини та привернення уваги місцевих громад до питань здоров’я та виховання дітей у гірських селах. Програму допомагає релізовувати Дитячий фонд ООН в Україні.

Рівно за тиждень Івано-Франківська обласна телерадіокомпанія та FМ-радіостанція “Вежа” розпочинають трансляцію радіпрограми в межах проекту “Слово та пісня для життя”. Проект реалізують відомі в Україні митці: письменник Тарас Прохасько та акторка Львівського театру Леся Курбаса співачка Наталка Половинка.

Унікальна радіопрограма має на меті в емоційний спосіб донести до слухачів інформацію про засади батьківства та піклування про дітей. Радіопрограма виходитиме в ефір упродовж 15-ти тижнів. Тарас Прохасько читатиме в межах цього проекту тематичні есеї.

Продовжуватимуть програму інтерв’ю та бесіди зі спеціалістами з питань розвитку дитини: лікарями, вчителями, психологами, священиками, юристами, митцями. У їхніх розповідях ітиметься про власний досвід батьківства, своєрідні історії успіху в стосунках з дітьми.

Автори проекту наголошують, що у зв’язку з останнім десятиліттям масової трудової еміграції галичан за кордон чимало дітей залишилось без батьківської опіки. Завершуватиме програму також авторська частина співачки Наталки Половинки, яка виконуватиме співанки, колискові, замовляння. Таким чином програма мала б відкрити для батьків та дітей світ слова і світ музики. Надзвичайно цікавим та мистецьки довершеним є плакат, який інформує про цю програму. На ньому зображені батьківські руки, які ведуть безпомічну маленьку дитину у світ, а вона відповідно тягнеться до кольорового метелика – символу щастя. Дизайнер плаката Олена Рубановська з цього приводу зауважила:

“Моя ідея була показати, що дитина беззахисна, однак поруч з нею є батько. Це така фантазія, дитячий світ. Цей дитячий світ присутній у розмові батьків, через те, що батьки хочуть дати цій дитині”.

Представник Дитячого фонду ООН в Україні Джеремі Хартлі зауважив, що ООН уже не вперше реалізує подібні програми в різних країнах світу, але в Україні це поки що унікальний досвід:

“В інших країнах є подібні проекти. Ми тісно співпрацюємо із журналістами. Подібний проект ми реалізуємо, скажімо, в Афганістані. Пригадую собі 1995 рік, коли в цій країні уряд був категорично налаштований щодо втілення подібних програм. Але ми своєю роботою зуміли переконати уряд, що така програма потрібна людям”.

Загалом проект “Слово та пісня для життя” є частиною програми “Інтегрований розвиток дітей молодшого віку”, яка реалізується на Івано-Франківщині. Вона передбачає втілення багатопланової програми охорони як фізичного, так і духовного здоров’я та розвитку дітей, відстеження цього процесу та підведення результатів. Упродовж кількох років на Прикарпатті планують виробити комплексну модель раннього розвитку дітей і відповідно запроваджувати її в інших реґіонах країни.
XS
SM
MD
LG