Доступність посилання

ТОП новини

Про таємничу хворобу кандидата у президенти Віктора Ющенка. Чи була використана проти нього біологічна зброя?


Зиновій Фрис Гості: Валентин Нарожнов - полковник, доктор медичних наук, професор Української військово-медичної Академії; Валерій Гладко - політолог (телефоном з Гамбурга).













Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 8 жовтня 2004 року.

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

З вами “Вечірня “Свобода” в прямому ефірі” у п’ятницю, 8-го жовтня. Передача, в якій її учасники дискутують з приводу актуальних подій в Україні.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагають Ангеліна Шкуренко і Вадим Журба.

До розмови запрошуємо і наших слухачів.

Телефон у київській студії - 490 29 05.

Приблизно за 20 хвилин слухачі в Україні і за її межами можуть телефонувати нам і висловити в прямому ефірі свої думки з приводу обговорюваної сьогодні теми.

А тема така: Про таємничу хворобу кандидата у президенти Віктора Ющенка. Чи справді проти нього використовувалася біологічна зброя?”

Гості програми: Валентин Нарожнов, полковник медичної служби, доктор медичних наук, професор, начальник кафедри військово-профілактичної медицини Української військово-медичної Академії; Валерій Гладко, політолог з Гамбурга.

Дякую гостям за участь в передачі.

Отже, минув місяць від початку таємничої хвороби Віктора Ющенка. Віденські лікарі, де лікується досі Віктор Ющенко, й досі не змогли встановити точного діагнозу. В чому вони впевнені, так це те, що і хвороба, і її перебіг нетипові.

Власне, це підтвердили австрійські лікарі і сьогодні на прес-конференції для журналістів. Приблизно півтори години тому я спілкувався з прес-секретарем Віктора Ющенка Іриною Геращенко. Ось що вона заявила спеціально для радіо “СВОБОДА”. Ірина Геращенко

Буквально півгодини тому, у Віденьській клініці “Рудольфінергаус” закінчилася прес-конференція, в якій брали участь 4 професори, які представляють не лише цей заклад, а й інші медичні установи Відня. І вони заявили журналістам, що по-перше, історія хвороби Ющенка була вилучена австрійським судом і прокуратурою, тому що тут підозрюється склад злочину.

Також вони повідомили, що після того, як Ющенко вдруге прибув до клініки, лікарі відзначали оптимізацію, покращення його всіх внутрішніх органів і оптимістично дивилися на його одуження. Тому що всі внутрішні органи , і печінка і підшлункова залоза працювали нормально, але раптово почалися страшні болі, які перейшли до спини і абсолютно була незрозуміла їхня симптоматика.

Лікарі давали страшне знеболювальне, це якесь нове знеболювальне, сила яких дорівнюється 20 ампулам морфію. Одначе навіть такі страшні знеболювальні не допомагали і вони були змушені запропонувати спеціальну процедуру. Це такий спеціальний спинальний корт. І тільки це змусило зупинити перебіг хвороби.

Лікарі найголовніше підкреслили, що останні 36 годин стан Ющенка помітно покращився і вони сподіваються, що дуже скоро він зможе поновити свою діяльність, повернутися до політики. Але найголовніше, вони сказали, що абсолютно при таких діагнозах, які поставила клініка і вони підтверджують ці діагнози, незрозуміла природа цих болів.

Все це змусило лікарів зробити наступну заяву, що “наша клініка не спеціалізується на бактеріологічній зброї, тому клініка офіційно звернулася до інших установ, які є спеціалістами в цій темі, зокрема до американського інституту, до інститутів інших країн, аби вони допомогли визначити симптоматику, вивчити аналізи і встановити причину і перебіг захворювання, тому що на сьогодні абсолютно незрозумілий перебіг захворювання.

Лікарі безумовно дуже обережно підкреслили, що вони не хочуть спекулювати на цій темі і сказати, що такої симптоматики болю недостатньо для того, аби стверджувати, що то був терористичний акт, як вони сказали, або що то була бактеріологічна зброя чи отруєння. Але лікар Цимпфер підкреслив, що відсутність доказів не означає, що доказів немає. І на сьогодні вивчається причина того, що сталося з Ющенком.

Ми зараз в його палаті, він почуває себе нормально. Звичайно він хоче якнайшвидше повернутися. У нього зараз лікарі, друзі і ми спілкуємося. Він у першу чергу бажає всім слухачам “Свободи” здоров’я і сподівається, що дуже скоро він буде у вас у прямому ефірі.

Зиновій Фрис.

Про це заявила для радіо “Свобода” Ірина Геращенко, прес-секретар Віктора Ющенка. Ну що ж, ми також сподіваємося на те, що невдовзі нашим гостем буде Віктор Ющенко.

Вчора в парламенті керівник виборчого штабу Віктора Ющенка Олександр Зінченко зачитав листа австрійських медиків про хворобу Ющенка. Ось фрагмент виступу Зінченка.

Олександр Зінченко

Клінічна симптоматика та протікання низки захворювань, не відповідають перебігу хвороб, відомих у цивільній медицині. Ми дійшли чіткого висновку, що ваше захворювання протікає нетипово, що дає підставу говорити про підозру застосування біологічної зброї.

Виходячи з вищезазначеної ситуації, ми терміново потребуємо допомоги спеціаліста з області бойових засобів та біологічної зброї. Клінічний перебіг хвороби на цей момент вказує на підозру застосування специфічних речовин, які зазвичай входять до складу біологічної зброї.

Зиновій Фрис

Це був фрагмент з листа віденських лікарів про перебіг хвороби Віктора Ющенка.

Отже, що це за хвороба? Що криється за її нетиповістю? Чи була використана біологічна зброя? На ці питання ще мають відповісти фахівці. Найскоріше, це будуть фахівці західні. Власне, уже такі заклики пролунали, Ви чули з виступу Геращенко, що уже звернулися зокрема до американських вчених.

Пане Нарожнов, скажіть будь ласка, а в Україні є фахівці, які б могли втрутися в цю хворобу і внести якийсь свій внесок в одуження Віктора Ющенка.

Валентин Нарожнов

Хочу Вам нагадати, що Україна ніколи в житті не займалась розробкою чи створенням будь-якого виду біологічної чи бактеріологічної зброї. За останні роки Незалежності, Україна намагається якнайшвидше заборонити даний вид зброї і бере в цьому активну участь, і вже практично ратифікувала конвенцію про заборону.

Але можу Вам нагадати що заява, що була в Україні застосована біологічна чи бактеріологічна зброя, це не вірно. Чому я так думаю? Я опираюсь на факти, які були заявлені як народними депутатами, лікарем, який лікує пана Ющенка, так і професора Білого, заступника міністра охорони здоров’я.

По-перше, діагноз Ющенка був встановлений несвоєчасно, скоріше за все невірно, але головне він відмовився від лікування на початку хвороби, пішов в сауну і так далі. Скоріше за все у нього була якась вірусна інфекція, яка потім активізувалася.

Проаналізувавши, що вживав Ющенко – суші, кумис та інші продукти, я можу сказати, що за будь-якої банальної вірусної інфекції чи бактеріальної, коли вживаються такі харчові продукти, які нехарактерні нашому статусу харчування в Україні. У нас відомо, які продукти ми вживаємо. А суші і кумис – це наші організми в Україні важко сприймають.

Зиновій Фрис

Пане Нарожнов, всі ці аргументи уже були в пресі. Давайте ближче до теми. Віденські лікарі від самого початку акцентують увагу на тому, що це отруєння нехарчового характеру. Все ж таки, якщо у Відні кажуть, що можливо була використана біологічна зброя, чи є в Україні лікарі, які б могли самі розібратися без віденського, так би мовити, втручання?

Валентин Нарожнов

Я так розумію, що якби Ющенко звернувся у відповідні клініки як у Міністерство охорони здоров’я, так і в Міністерство оборони, думаю, що лікарі наші би розібралися.

Зиновій Фрис

Але ж вперше, коли Ющенко звернувся до українських лікарів, вони установили грип, Ви знаєте про це?

Валентин Нарожнов

Ви пам’ятаєте гонконгський грип. І в Ющенка грип. Ну звідки в Ющенка грип? Ну який грип, звідки в цей час візьметься грип, коли його в цю пору року немає в Україні.

Думаю, що скоріше за все, пан Ющенко захворів банальною вірусною інфекцією, неправильно лікувався, не звернув увагу на початку свого захворювання на необхідність проведення певних заходів. В тому числі і його лікар винуватий, той, хто його лікував. Він мав би звернути увагу. І він продовжував працювати.

Я можу вам сказати, що коли в будь-кого із нас буде навіть банальне ОРЗ, і людина не буде берегти свого здоров’я, то захворіє так само, як і Ющенко.

Я абсолютно виключаю використання будь-якої бактеріологічної зброї у зв’язку з тим, що таких спеціалістів практично в Україні немає. А ті, що є, то про них ніхто не знає, і вони займаються своїми справами на своїх посадах, на яких в даний момент працюють. Таких спеціалістів в Україні всього дві-три особи.

Зиновій Фрис

Добре, а чому ж сьогодні тих спеціалістів, якщо це військові, не попросити і не запропонувати піти на зустріч (створена ж комісія в парламенті) і долучитися до віденських лікарів? Хоча віденські лікарі звертаються до міжнародних.

В мене виникає питання: чи не ставите Ви фаховий рівень віденських лікарів настільки низько і непрофісійно, що ось вони, мовляв, змушені звертатися далі? Чи справді так думають в Україні, пане Нарожнов?

Валентин Нарожнов

Ні, ні в якому разі я не вважаю, що віденські лікарі були не в змозі вилікувати пана Ющенка, просто ця хвороба в нього розвивалася дуже повільно впродовж довгого часу, і навіть віденські лікарі, до яких він звернувся за допомогою, припустили, що це банальна інфекція, і лікували це швидше всього, як звичайне ОРЗ чи гостро-кишкову інфекцію, чи гостре запалювання верхніх дихальних шляхів.

А щодо залучення фахівців, які спроможні відокремити, що біологічна зброя не була використана, то можна залучити і українських фахівців, і німецьких, і віденських. Їм терміново необхідно зв’язатися з військово-медичною академією бундесверу, тобто ФРГ, там є мікробіологічний інститут, вірусологічний, котрий відразу вкаже, який там вірус. Професор Білий сказав же: “Якщо вірус, то який?”

На сьогодні можна встановити діагноз за декілька годин. Якби пан Ющенко звернувся у відповідні клініки Відня чи ФРГ, то йому, максимум, за 6-12 годин був би встановлений діагноз відповідний.

Зиновій Фрис

Нам зателефонував пан Володимир із Вінниці. Він представився народним цілителем. Ось що він думає з приводу хвороби Ющенка. Давайте послухаємо його.

Пан Володимир

Проти Ющенка В.А. була використана біологічна зброя. Мої припущення виявилися правдою, адже така багатолика патологія в організмі Ющенка могла бути спричинена біологічними токсинами, які при внесенні ззовні зловмисно з метою вбивства або покалічення людини.

Але не виключено, що поруч із застосовуванням біологічної зброї В.Ющенка ще опромінювали радіоактивним промінням. Це могло статися в Криму, коли Ющенко там проводив свої передвиборні заходи, і коли був затриманий на Ай-Петрі майор спецслужб, який слідкував за кандидатом. Радіаційне випромінювання було спрямоване на обличчя Ющенка.

Замовники цього злочину – це Кучма, Медведчук, Янукович разом з Путіним. Виконавці – це спецслужби Росії і України.

Діагност, народний цілитель Володимир з Вінниці.

Зиновій Фрис

Так думає Володимир з Вінниці. Ну що ж, це думка народного цілителя.

Пане Нарожнов, якщо припустити, що це була біологічна зброя (фахівці це встановлять, там американські, австрійські, німецькі, але до цього буде задіяна міжнародна група фахівців з біологічної зброї і її дії на організм людини, і це рано чи пізно світ допоможе встановити), то чи може в даному випадку кандидат в президенти, пан Ющенко сподіватися на те, що він одужає повністю, а чи все-таки це та хвороба, яка вже не вилікується ніколи?

Валентин Нарожнов

По-перше, в Україні цього немає, і в даний час він в інші країни не виїжджав, я так розумію. Я можу сказати одне, що якщо була б використана вірусна бактеріологічна зброя (в нього ж вірусна патологія, якщо розібратися), то він вже і не жив би.

Зиновій Фрис

А якщо це мала доза? Чи не має значення це: доза велика – доза маленька? Кажуть зараз такі чорні жарти, мовляв, ну не досипали Ющенку трішечки.

Валентин Нарожнов

Ні. Достатньо декілька клітин, і вони в організмі розвиваються за декілька годин, максимум, доба-дві. І все. Це неможливо.

Якщо застосувати активні віруси, які використовуються для створення бактеріологічної зброї в Америці, то я можу сказати, що людина помре через 6,12, 72 години.

Зиновій Фрис

А вже пройшов місяць. Дякую, пане Нарожнов.

Ми маємо дзвінок з Німеччини від нашого слухача.

Ми слухаємо Вас.

Слухач

Мені хотілося б поставити запитання пану Нарожнову. Наскільки я зрозумів, він розповідає так, наче спілкувався з паном Ющенком, проводив його обстеження краще, ніж професори з Відня.

Скажіть, будь ласка, чому не отруївся кумисами чи ще чимось, чи не підхопив якогось вірусу грипу ні пан Янукович, ні пан Мороз, ні пан Симоненко, ні хтось інший із кандидатів в депутати?

Зиновій Фрис

Дякую.

Отже, пане Нарожнов, питання справді дуже актуальне. Якщо Ви кажете, що Ющенко отруївся від суші чи від чогось іншого, а я так розумію, що він їв це не сам, очевидно, що в нього була якась компанія, чому ніхто інший не захворів, а тільки Ющенко в такому випадку? Резонне запитання з точки зору нашого слухача. Будь ласка.

Валентин Нарожнов

Я так розумію, що там був і Янукович, і інші кандидати в президенти... Вони такі ж продукти в той же час вживали? Ні...

Зиновій Фрис

Я не знаю. Але дійсно виникає запитання, певна підозра: чому тільки Ющенко захворів?

Валентин Нарожнов

А із анамнезу, який доповідав Сівкович, прозвучало, що ці продукти, які вживав Ющенко, зберігалися не згідно встановленого порядку.

Зиновій Фрис

Але віденські лікарі все це заперечують, що це все-таки не харчового характеру.

Валентин Нарожнов

Те, про що заявив професор Білий... Я його поважаю як лікаря, він військовий лікар. Я можу сказати, що у зв’язку з тим, що лікарі віденської клініки відмовилися зустрічатися з лікарями, в тому числі і з лікарями, очолених Білим, я вважаю, що віденські лікарі також допустили помилку в лікуванні Ющенка. Чому вони відмовилися зустрітися з лікарями МОЗ?

А стосовно того, чи використовувалася бактеріологічна зброя чи ні, то я готовий з дозволу керівництва МОЗ зустрітися з лікарями Відня, і ми з ними поспілкуємося, а тоді буде видно, як мовиться, хто правий, а хто винен.

Зиновій Фрис

Пане Гладко, австрійська поліція, австрійська влада, будемо так казати (це абсолютно достовірна інформація), заарештувала всі документи, які стосуються хвороби Ющенка, вважаючи, що це незвичайне побутове отруєння, а це, як вважає австрійська влада, була спроба вбивства.

Скажіть, будь ласка, а що це може означати зараз, якщо цим зайнялася австрійська влада? Яке це може мати наслідки, і яке це може мати продовження, пане Гладко?

Валерій Гладко

Тут треба преш за все зрозуміти таку річ. Австрійська поліція в правовій державі Австрія діє згідно закону. Якщо є підозра скоєння злочину, то тоді австрійська прокуратура порушує кримінальну справу і йде з цією справою, тобто зі своїми поглядами на те, що сталося, з тими доказати, які вже є, до суду і просить суд санкцію на обшук чи на виїмку якихось паперів для того, щоб з цими паперами можна була працювати. Завдання австрійської прокуратури зараз є таким: довести причину того стану, в якому зараз знаходиться Ющенко.

Звичайно, що це може означати? В політичному аспекті це означатиме, що українські правоохоронні органи не матимуть жодної змоги маніпулювати цим процесом, який зараз вже буде відбуватися під наглядом австрійської прокуратури і австрійського суду, а з іншого боку, це означатиме, що австрійські правоохоронні органи, тобто прокуратура і суд, і поліція як орган прокуратури, вони зараз будуть дивитися на ці аналізи, які були зроблені, на хімічний склад крові, може, чи якихось інших аспектів, які їм дозволять встановити наявність певних хімічних залишків чи якихось речовин, з наявності яких можна буде зробити певні висновки.

Тобто вони не зможуть встановити, хто це зробив, яким чином і як, але вони зможуть, принаймні, встановити причину того стану, в якому сьогодні Ющенко знаходиться.

Вони зможуть встановити, чи є ці хімічні речовини і ті залишки, що там знайдені під час проведення аналізів, складовою біологічної чи якоїсь іншої хімічної зброї.

Тобто не йдеться про те, що проти Ющенка вжили якусь бактеріологічну бомбу, йдеться просто про те, що в його аналізах (на скільки я зрозумів з цього німецького листа, я його сьогодні читав німецькою мовою, в оригіналі), в тому, що вони аналізували, не написано докладно, але були знайдені залишки речовини, які, як правило, вживаються при виготовленні хімічної чи бактеріологічної зброї. Ось про що йдеться.

Коли ми говоримо тепер, що там бомби не було напевне, і Україна підписала різні ратифікації, що вони не розповсюджують бомби. Не йдеться ж про те, що Україна не розповсюджує бомби.

Те, що з Ющенком зробили – це не є розповсюдження хімічної зброї, те, що зробили з Ющенком, є злочин.

І так, як веде українська влада себе сьогодні, особливо ці поїздки Генерального прокурора до Відню, ці поїздки Міністра охорони здоров’я, що він там має взагалі шукати в Австрії? Це все доказ того, що влада дуже й дуже боїться того, що сьогодні, скажемо, незалежна прокуратура в Австрії дійсно розкопає, дійсно доведе і зможе причину встановити.

Зиновій Фрис

Іншими словами, пане Гладко, з площини чисто української перейшло в площину міжнародну і зі всіма, так би мовити, наслідками, так?

Валерій Гладко

Скажемо, ми маємо щастя з нещастями. Ми маємо наслідки правової держави, судові органи якої зроблять свою справу так, як це треба зробити в правовій державі.

Тобто там ніхто не зможе зателефонувати Генеральному прокурору чи судді так, як це роблять в Україні, і сказати, що “ти повинен зробити так”.

Зиновій Фрис

Або сказати те і те...

Пане Гладко, якщо трішки пофантазувати. Біологічна зброя... Поки що ніхто не каже, чи була вона використана, чи не була. Пан Нарожнов в київській студії нашій скаже, що не було, тому що Україна підписала відповідний міжнародний документ про незастосування.

Скажіть будь ласка, якщо припусти, що все-таки Україна використала цю біологічну зброю, то звідки вона взялася? Я вчора розмовляв з одним військовим експертом українським, я не буду називати його прізвища, то він мені сказав, що це не українська зброя, це російська зброя.

Звідки у нас взялася ця зброя біологічна? Добре, не з Росії, звідки вона могла взятися і як?

Валерій Гладко

На скільки я розумію військову дисципліну чи військову галузь, то якщо йдеться про розробку якихось вірусів, які використовують в якості зброї, то паралельно до вирощування цих вірусів, цих хвороб, вони вирощують, звичайно, якісь засоби протидії.

Тобто, інакше ніхто б не застосовував хімічної чи бактеріологічної зброї, якби не було засобів проти неї, тому що це могло би вразити так само і власну армію.

Тобто, звичайно, якщо тут йдеться про те, що таке отруєння чи застосування цього препарату, частини чи комплексу цих препаратів сталося в присутності інших людей, то, звичайно, тут вказується на те, що ці люди мали таку сироватку чи якусь речовину, яка могла протидіяти...

Зиновій Фрис

Так само, до речі, пане Гладко, як на початку 60-их років (можу помилятися), коли Сташинський вбив Степана Бандеру. Він тиждень перед тим вживав ці антитоксини, чи як їх назвати, тобто те, що протидіяло.

Коли він в той момент, коли вистрілив у Бандеру, ці пари потрапили на обличчя Бандери, він, звичайно, тут же і помер. І потім лікарі сказали, що це напад серця.

Так ось, нічого не сталося Старшинському тільки тому, що він до цього тривалий час вживав ту антидію проти цього газу.

Дякую, пане Гладко, і я знову хотів би задати запитання пану Нарожнову. Нагадаю, що це полковник медичної служби, доктор медичних наук, професор військової профілактичної медицини української військово-медичної академії.

Пане Нарожнов, як і Ви, Міністерство охорони здоров’я сумнівається у застосуванні біологічної зброї проти кандидата в президенти, лідера блоку партій “Наша Україна” Віктора Ющенка.

Сьогодні перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Орда заявив, що “...є зброя масового ураження, я погано розумію, як можна таку зброю застосувати, щоб постраждала одна людина”.

Пане Нарожнов, відомо, що можна використовувати, не обов’язково кидати бомбу з біологічною зброєю, можна вбити одну людину.

Що, заступник Міністра оборони просто робить вигляд, що він не розуміє, а чи справді, на Вашу думку, використати біологічну зброю проти окремо взятої людини не можливо?

Валентин Нарожнов

Мушу Вам сказати, що, практично, проти окремої людини використати бактеріологічну чи біологічну зброю неможливо. Тому що ці, як правило, патогенні віруси чи бактерії мають так званий інкубаційний період від декількох годин до десятків діб.

В даному випадку, якби була використана біологічна зброя, віруси і так далі, то захворіли б не тільки Ющенко, а й усе його середовище.

А коли в даний час все його середовище почуває себе дуже добре, я виключаю, що була використана біологічна чи бактеріологічна зброя.

А наше Міністерство охорони здоров’я їздило до Відню не з особистим наміром, а за рішенням ВР. А рішення ВР: пан Ющенко є народний депутат і кандидат в президенти.

Це є, практично, наказ для комісії, яка це розслідує. І вони зобов’язані були поїхати туди і поспілкуватися з лікарями, це їхали лікарі. Нам все одно, який він: депутат, не депутат, ми, як лікарі, повинні його лікувати.

Зиновій Фрис

Пане Нарожнов, от Ви згадували Сивковича. Володимир Сивкович очолює у ВР комісію з розслідування отруєння Віктора Ющенка, сам він наполягає, щоб не говорити отруєння, а “комісію з розслідування хвороби”. Ну, нехай, хай буде хвороби.

Валентин Нарожнов

Дозвольте, добавлю. От Ви звернулись по Сташинському, коли він акт вершив відносно Бандери. Можу вам сказати, що там, на скільки я пам’ятаю, були застосовані пари синильної кислоти.

Він буквально за декілька годин прийняв антидот і все. На мій погляд, синильна кислота була використана. Він помер за декілька секунд, тобто, секунда - і все.

Зиновій Фрис

Так, він впав з третього поверху.

Ось ми згадали про Сивковича. Наша колега Марина Пирожук спілкувалася з ним сьогодні, і з приводу цієї справи хвороби Ющенка ось що він сказав.

Марина Пирожук

Пане Сивкович, чи володієте ви інформацією з Рудольфінерхаус, як керівник парламентської слідчої комісії отруєння Ющенка?

Володимир Сивкович

Я можу тільки сказати, що мені дуже шкода цих лікарів. Це єдине, що мені шкода...

Марина Пирожук

Чому?

Володимир Сивкович

По-перше, мені сьогодні надійшла інформація, що вилучена вся документація клініки Рудольфінерхаус поліцією. Це я прочитав сьогодні в сайті, Генпрокуратура мені нічого не сказала.

А чому мені шкода лікарів? Бо вони вже заплутались, у них, по-моєму, явно не вистачає кваліфікації, в тому числі по лікуванню Ющенка.

Марина Пирожук

Пане Сивкович, а що Ви скажете про закиди, які вчора лунали з парламентської трибуни про некваліфіковану роботу комісії, яку Ви очолюєте, і про Вашу заангажованість.

Володимир Сивкович

Хай мені покажуть хоч одне слово, яке я сказав не правду в роботі своєї комісії, в свому звіті, хоч одне слово конкретно.

Шевчук говорив, що мене обурює клініка, поведінка лікарів клініки, я відповів, що не обдурює, а дивує. І так далі, тобто іде маніпуляція словами.

Марина Пирожук

Чи справді консультантом комісії є той лікар, який приймав Віктора Януковича під час його відвідин в Івано-Франківську?

Володимир Сивкович

По-перше, я не знаю, кого він приймав, по-друге, це київський лікар. На звернення комісії ректор університету Москаленко дав цього лікаря, який є завідуючим кафедри невропатології. Якого мені інститут надав, такого я взяв.

Марина Пирожук

Що далі планує робити Ваша комісія, яка зобов’язана довести цю справу до кінця, справу з отруєнням Ющенка?

Володимир Сивкович

Я б сьогодні не говорив про отруєння, тому що немає доказів ні про отруєння, ні про не отруєння. Я б говорив про “справу захворювання Ющенка”, це було б етично і правильно.

По-друге, після заяви Зінченка, що проти нього застосовувалася бактеріологічна зброя, це питання виходить уже за межі моєї комісії, бо зачіпаються питання національної безпеки України.

Я сьогодні понаписував листи всім, починаючи з секретаря національної безпеки, закінчуючи Міністром оборони, Міністром промисловості для того, щоб мені надали інформацію про наявність бактеріологічної у нас зброї, чи була коли-небудь у нас бактеріологічна зброя.

Зиновій Фрис

За браком часу ми не можемо до кінця дослухати цей цікавий діалог.

Пане Гладко, скажіть будь ласка, там на початку пан Сивкович чи то обурювався, чи просто, я не знаю, може щось легше вартувало сказати, з приводу того, що поліція Австрії вилучила всі документи.

Чи має взагалі підстави українська влада обурюватися з цього приводу?

Валерій Гладко

Вона просто боїться, тому й обурюється. Те, що Сивкович сказав, коментувати не хочу, то є щось непорядне і таке брудне... Я просто не хочу взагалі цю людину коментувати, краще буду мовчати. Це щось страшне, що він зробив і що він зараз говорить. Дурниця.

Я прошу всіх, хто слухає радіо “Свобода”, не слухайте Сивковича, подивіться на те, що є, подивіться на факти, а факти є такі, що Ющенко сьогодні помирає.

Зиновій Фрис

Ну, ще не помирає. Його прес-секретар заявила, що зараз стан його здоров’я краще. Хоча, скажімо, два тижні тому також казали, що здоров’я краще, але потім різко цей стан здоров’я погіршився.

На жаль, ми більше не маємо часу, щоб продовжувати передачу. Нашими гостями сьогодні були Валентин Нарожнов, полковник, доктор медичних наук, професор, начальник кафедри військово-профілактичної медицини Української військово-медичної Академії і Валерій Гладко - політолог (телефоном з Гамбурга).

Передачу вів Зиновій Фрис, мені допомагали Ангеліна Шкуренко і Вадим Журба.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG