Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Сербiї видав Мiжнародному трибуналовi з воєнних злочинiв Любишу Беара, одного з колишнiх командувачiв Збройних сил боснiйських сербiв.


Михайло Рамач

Белград, 12 жовтня 2004 – Урядовцi стверджують, що обвинувачений здався добровiльно. Оглядачi зазначають, що його видали саме напередоднi обговорення мiнiстрами закордонних справ Європейського союзу теми спiвробiтництва Белграда з Гаазьким трибуналом.

Невiдомо, де перебував Любиша Беара вiд кiнця вiйни в Боснiї i Герцеговинi та коли його заарештували. Гаазький суд розшукував його вiд 2001 року. Окремi белградськi газети зазначають, що влада ще в березнi планувала видати обвинуваченого, але вiн тодi безвiсти щез. Прощаючись із дружиною на белградському летовищi, Беара зауважив , що вони вже довго не бачилися. Разом з ним до Гааги поїхав мiнiстр юстицiї Зоран Стойкович, який там зустрiвся з головним прокурором Міжнародного трибуналу Карлою дель Понте. Невiдому, чому Беару транспортували з Сербiї вночi та ще й спецiальним лiтаком.

Полковник Любиша Беaра в час бойових дiй у Боснiї i Герцеговинi був начальником вiддiлу безпеки в Головному штабi армiї боснiйських сербiв. Двоє сербських офiцерiв, котрих тим часом засудили в Гаазi, стверджували, що вiн належав до кола безпосередньо вiдповiдальних за лiквiдацiю понад 7 тисяч чоловіків пiсля захоплення сербськими силами мiстечка Сребреницi.

Цей злочин було скоєно в липнi 1995 року. У зв’язку з ним в Гаазi вже засудили трьох сербських командирiв. Розшукують ще шiстьох, в тому числi колишнього лiдера боснiйських сербiв Радована Караджича та командувача їхньої армiї Ратка Младича. У вироці, який винесли генераловi Крстичу, стверджується, що сербськi сили в Сребреницi скоїли злочин геноциду. А Беара, за твердженням боснiйських джерел, особисто був присутнiй, коли серби вiдрiзали голови сотні полонених.

Мiнiстри закордонних справ Європейського союзу в понедiлок обговорювали спiвробiтництво країн екс-Югославiї з європейськими інституціями. Влада Воїслава Коштуницi видала Беару без звичної юридичної процедури, яка iнколи триває кiлька тижнiв, а то й кiлька мiсяцiв. Окремi белградськi оглядачi припускають, що це зроблено з бажанням продемонструвати, що Белград не уникає спiвробiтництва з Міжнародним трибуналом.
XS
SM
MD
LG