Доступність посилання

ТОП новини

ТЕЛЕКАНАЛИ ВІДДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ КАНДИДАТУ В ПРЕЗИДЕНТИ ЯНУКОВИЧУ – АНАЛІЗ НОВИН.


Провідні українські телеканали не виконують своєї основної функції щодо чесного і повного інформування аудиторії про політичні події, не надають свій ефір для висвітлення різних точок зору під час виборчої кампанії.

Про це заявив президент Академії української преси Валерій ІВАНОВ на прес-конференції в УНІАН, де були представлені результати контент-аналізу новин (жовтень 2003 р. - вересень 2004 р.) та політичної реклами (липень 2004 р. - вересень 2004 р.), зробленого в рамках проекту “Моніторинг політичних новин”.

Даний проект виконується науковими колективами Академії української преси та Інституту соціології НАН України за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, Посольства США в Україні та Представництва ОБСЄ.

За словами В.ІВАНОВА, в основному, позитивно висвітлюється кандидат на пост Президента України Віктор ЯНУКОВИЧ, а опозиція, здебільшого, показується негативно. В.ІВАНОВ зазначив, що винятком є 5 канал, який керується “концепцією політичного ринку”, і частково - канал СТБ.

Керівник проекту “Моніторинг політичних новин” Наталія КОСТЕНКО зазначила, що з серпня 2004 року пріоритетною на телеканалах стала тема президентських виборів, а до того часу - діяльність Президента України Леоніда КУЧМИ. За її словами, під час президентської виборчої кампанії на всіх провідних каналах 9 із 10 подій про Україну були “представлені з однієї точки зору”. Н.КОСТЕНКО зауважила, що всі три місяці передвиборчої кампанії за показами на телеканалах лідирує В.ЯНУКОВИЧ.

За словами Н.КОСТЕНКО, якщо на телеканалі кожне третє повідомлення про кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА є негативним, то про В.ЯНУКОВИЧА є негативним лише кожне сьоме повідомлення.

Н.КОСТЕНКО повідомила, що на підтримку В.ЮЩЕНКА переважає явна реклама, тобто рекламні ролики на телебаченні (94%), в той час, як лише третину реклами В.ЯНУКОВИЧА становлять рекламні ролики, а решта - або прихована реклама, або розповіді про нього як про прем’єр-міністра України. Вона зазначила, що кожне четверте повідомлення про кандидатів у Президенти України містить в собі антирекламу на іншого претендента на найвищий державний пост. Н.КОСТЕНКО повідомила, що у вересні 20% повідомлень містили антирекламу на В.ЮЩЕНКА, і тільки 10% - на В.ЯНУКОВИЧА.

Завідуючий відділом Інституту соціології НАН України Сергій МАКЄЄВ зазначив, що передвиборча реклама нерідко носить антиамериканський, антиєвропейський характер, побудована на загрозі нібито націоналізму в Україні, а також на закликах щодо стабільності і проведення нинішнього курсу в державі. Він сказав, що у всій цій рекламі, в основному, не вказуються прізвища кандидатів на пост Президента України.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG