Доступність посилання

ТОП новини

ДЕПУТАТИ ПРОПОНУЮТЬ ВСТАНОВИТИ В УКРАЇНІ ДЕНЬ ЗАХИСТУ СВОБОДИ СЛОВА.


У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про звернення до Президента з приводу встановлення Дня захисту свободи слова в Україні. Як повідомляє прес-служба Центрального виборчого штабу кандидата в президенти України Віктора ЮЩЕНКА, автори законопроекту, народні депутати Микола ТОМЕНКО, Олександр МОРОЗ і Станіслав НІКОЛАЄНКО, пропонують визначити цим днем 16 вересня, день зникнення журналіста Георгія Гонгадзе.

За словами голови Комітету з питань свободи слова та інформації М.ТОМЕНКА, ідея створення такого свята виникла вже давно, але остаточно сформувалася цього року під час акції вшанування пам’яті Г.Гонгадзе в день четвертої річниці з дня його зникнення. "Так історично склалося, що з радянської та міжнародної історії до нас перейшло достатньо днів, коли вшановується журналістська діяльність, - розповів М.ТОМЕНКО. – Але всі вони у нашій країні відбуваються за традиційним сценарієм: більші чи менші начальники запрошують до столу журналістів, видають їм грамоти, вручають нагороди, і здебільшого відзначеними виявляються ті, хто за останній рік своєї діяльності найбільше прислужився тому чи іншому чиновнику або структурі влади".

Народний депутат переконаний, що все це призвело до "нівелювання самого свята як події, де можна було б говорити про професію журналіста, про відповідальність, про моральні, етичні речі".

М.ТОМЕНКО вважає, що встановлення такого дня 16 вересня, у день зникнення Г.Гонгадзе, який став символом "людини, журналіста, що боровся за своє право говорити правду, за право на свою професію у цій країні, є надзвичайно актуальним".

М.ТОМЕНКО переконаний, що ідея встановлення Дня захисту свободи слова в Україні буде підтримана парламентом, якщо не до, то після президентських виборів.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG