Доступність посилання

ТОП новини

Президент Сербiї Борис Тадич вiдмовився мешкати в розкiшнiй державнiй вiллi, яку виділила йому влада. Натомість вiн запропонував здати вiллу в оренду. Громадяни по-рiзному коментують такий його вчинок: для одних це знак скромностi, для iнщих демагогія, показова політична реклама.


Михайло Рамач

Белград, 13 жовтня 2004 – Президент Борис Тадич немає анi квартири, анi хати. Вiдколи вийшов з батькiвського дому, вiн з дружиною та двома дiтьми мешкав у найнятій квартирi. А коли став мiнiстром оборони, то на вимогу вiйськових органiв з причин безпеки став тимчасово жити на території вiйськового об’єкту.

Нещодавно Кабiнет мiнiстрiв виділив президентовi розкiшну вiллу в елiтному столичному районi Дедiнє. Преса вiдразу повiдомила, що Тадич матиме в свойому розпорядженнi тисячу двiстi квадратних метрiв. Вiн на це обурено заявив, що влада таке рiшення схвалила без його згоди. Менi й моїй сiм’ї не потрiбний палац з двадцятьма кiмнатами, сказав Тадич. Вiн заявив, що держава може здати вiллу в оренду й таким чином кожного мiсяця до державної скарбниці потраплятиме 18 тисяч євро.

Вiдтак влада запропонувала президентовi iншу вiллу, всього 300 квадратних метрiв, в котрiй у минулому мешкали прем''єр-міністри колишньої Югославiї. Однак виявилося, що йдеться про будинок, націоналізований комуністичною владою пiсля Другої свiтової вiйни. Дочки колишнього власника досi живуть у Белградi й вимагають вiд держави повернути їм їхнє майно.

Дізнавшись про це, Тадич зустрівся з власницями вiлли й запевнив їх, що вiн переселиться до будинку лише за їхньою згодою, а держава в такому разi оплачуватиме їм оренду. Для двох жiнок, яких 56 рокiв тому позбавлено батькiвської хати, такий вчинок президента став несподіванкою. Вони досi сподiваються, що буде ухвалений закон про повернення нацiоналiзованого майна.

Бульварна преса, котра загалом неприхильно ставиться до прозахiдного й реформаторського президента, стверджує, що йдеться про демагогію, показову політичну рекламу.

А громадяни здивовані: як може бути, що 45-лiтнiй полiтичний дiяч не має приватного помешкання. Тадич каже, що вiн нiколи не був багачем і не заробляв стiльки грошей, щоб вистачило на купівлю квартири у столицi. Наразi вiн, за офiцiйними даними, отримує 700 євро в мiсяць.

Президент пояснює, що вiн став полiтичним дiячем не для того, щоб багатiти, а тому, що його приваблювала й приваблює саме така діяльність.

На вiдмiну вiд бiльшостi полiтикiв, котрi говорять про служiння народовi чи то iдеалам, Тадич каже, що вiн просто серйозний працівник на вiдповiдальнiй державнiй службi.
XS
SM
MD
LG